Quantcast
Channel: Πόλεις και Πολιτικές
Viewing all 1603 articles
Browse latest View live

Τρίκαλα :Δράσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

$
0
0
Τη μελλοντική κίνηση οχημάτων και πεζών, τον σχεδιασμό δράσεων, τη λήψη αποφάσεων, τη διαβούλευση με φορείς, την αποφασιστικής σημασίας γνώμη των πολιτών, προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων. 
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), πλέον ο Δήμος εντάχθηκε στο δίκτυο των ελληνικών πόλεων που εξειδικεύει και υλοποιεί το εν λόγω Σχέδιο. Το πρόγραμμα ονομάζεται Enduranceκαι ουσιαστικά αποτελεί τον ιμάντα μεταφοράς και συζήτησης των εμπειριών από σχεδιασμούς για τη μετακίνηση όλων μας στις πόλεις, τα επόμενα χρόνια. Αυτό που στην πράξει επιδιώκει, σχεδιάζει και υλοποιεί , είναι μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και «ανοιχτή» σε όλους πρόσβαση στον σχεδιασμό του τρόπου μετακίνησης τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, εκτός από συγκοινωνιολόγους, μετέχουν χωροτάκτες, οικονομολόγοι, πολεοδόμοι και άλλοι επιστήμονες, σε συνδυασμό με τους φορείς και τους πολίτες. Η γνώμη που εκφέρεται, είναι αυτή που θα λάβει υπ’ όψιν της όλα τα δεδομένα και θα μετουσιωθεί σε λύση. 

Για παράδειγμα: μπορεί  στα Τρίκαλα να λειτουργήσει δίκτυo ποδηλατοδρόμων μόνο στις βασικές αρτηρίες ή θα χρειαστούν – και πού – πρόσθετες δράσεις; 
Σε συνδυασμό, δε, με την εφαρμογή και λειτουργία της παγκόσμιας πρωτοτυπίας, των Λεωφορείων Χωρίς Οδηγό, έχει σημασία να συζητηθεί στα σοβαρά πλέον, ο τρόπος με τον οποίο η πόλη θα αποκτήσει «χαρακτήρα» για όλους (πεζούς και οχήματα), με δεδομένη την κατάκτηση του σεβασμού των διαβάσεων πεζών.

Μόνο, δε, τα έργα που θα συναποφασιστούν στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, από προγράμματα οποία ήδη υπάρχουν και θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις στην πόλη των Τρικάλων. 

Για τον λόγο αυτό, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο Ν. Ιωνίας από το δίκτυο Enduranceμετείχε εκπρόσωπος του Δήμου . Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν υπάρχουσες δράσεις, αναλύθηκαν οι υφιστάμενες καταστάσεις και τα ανακύπτοντα προβλήματα και τέθηκαν στόχοι μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο Δήμος Τρικκαίων, πρωτοπορώντας και σε αυτόν τον τομέα, προωθεί τον σχεδιασμό των υποδομών για τα επόμενα χρόνια.


Θεσσαλονίκη :Εγκαινιάστηκε η πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

$
0
0
Τη διαδικτυακή πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρουσίασαν την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, σε συνέντευξη Τύπου ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας και στελέχη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (http://opengov.thessaloniki.gr), η οποία είναι προσβάσιμη και από κινητές συσκευές,  βρίσκονται συγκεντρωμένες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οι καινοτόμες δράσεις και εφαρμογές που έχει αναπτύξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, μέσα από την πύλη θα παρέχεται ενημέρωση σχετικά με τα έργα και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, καθώς και για τις καινοτόμες δράσεις και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, η νέα αυτή υπηρεσία εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για ενδυνάμωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε «ευφυή» πόλη (Smart City). «Η υλοποίηση του αντίστοιχου σχεδίου δράσης φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροχρόνιων, άμεσων και έμμεσων ωφελειών για την πόλη. Η προώθηση της ηλεκτρονικής, ανοικτής και συμμετοχικής διακυβέρνησης αποτελεί στρατηγικό στόχο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι αρχές της διαφάνειας και τη λογοδοσίας και να τονωθεί η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, όπως η διάθεση Ανοικτών Δεδομένων και η online παρακολούθηση υλοποίησης του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, σε αυτόν τον τομέα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως πρωτοπόρος, εστίασε δυναμικά στον χώρο των καινοτόμων δράσεων πληθωπορισμού  (crowdsourcing).

Ο στόχος είναι η ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών και εφαρμογών για κινητές συσκευές», ανέφερε ο Σπύρος Πέγκας και τόνισε πως όλη η προσπάθεια έγινε από το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου με την χρήση ανοικτού λογισμικού και χωρίς κόστος.
Στον τομέα αυτόν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη αναπτύξει συνέργειες με άλλες πόλεις (στο εσωτερικό και το εξωτερικό), φορείς, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και συμμετέχει ενεργά σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (2014-2016) για την Ανοικτή Διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της Θεσσαλονίκης σε «ευφυή» πόλη,  έχουν ήδη υποβληθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης προτάσεις για χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στην «ευφυή» διακυβέρνηση, στην διαχείριση ενέργειας, στη βιώσιμη κινητικότητα, στον αστικό σχεδιασμό και στην ανθεκτικότητα και περιλαμβάνουν εφαρμογές όπως η «έξυπνη» κολώνα φωτισμού.

Για τη συνεχή βελτίωση της πύλης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξάλλου, έχουν συμπεριληφθεί τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα δίνεται και η δυνατότητα αξιολόγησης των ψηφιακών υπηρεσιών από τους ίδιους τους χρήστες.

Οργανισμός Τουριστικής Προβολής ή …σχεδιασμός ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης;

$
0
0
Πρόσφατα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα ίδρυσης Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης/Προβολής Λέσβου με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου καταστατικού του. Σήμερα, λίγες ημέρες πριν τη συζήτηση (και κύρωση;) του καταστατικού του νέου Οργανισμού από την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου, οι κινήσεις «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» και «Συμβόλαιο Ζωής για το Αιγαίο», δημοσιοποίησαν από κοινού τις απόψεις τους για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό και με πολλές πτυχές και προεκτάσεις ζήτημα.

Ο σκοπός του υπό ίδρυση οργανισμού, όπως αναλύεται στο προτεινόμενο καταστατικό του, δεν είναι σαφής και ξεκάθαρος. Το γεγονός αυτό εντείνεται από την έλλειψη μελέτης σκοπιμότητας που θα περιέγραφε αναλυτικά τους στόχους του Οργανισμού και τους τρόπους υλοποίησης τους, το οργανόγραμμα και τη στελέχωση του καθώς και το κόστος λειτουργίας του τουλάχιστον για τη πρώτη 3ετία και τη προέλευση των πόρων που θα καλύψουν τη δράση του . Ειδικά η στελέχωση του Οργανισμού με αποσπάσεις από τοΝ Δήμο και τη Περιφέρεια ηχεί παράξενα. Αν υπήρχε στελέχωση με ειδικά εκπαιδευμένα άτομα γιατί τότε τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος αναθέτουν σε τρίτους το πρόγραμμα προβολής ακόμη και σήμερα;

Οι στόχοι-ενέργειες του οργανισμού περιλαμβάνουν συγκεχυμένες και αόριστες αναφορές σε αντικείμενα που είναι υπό την ευθύνη πολλών και διαφορετικών δομών/υπηρεσιών του δήμου (πολεοδομία, τεχνικά έργα, αντιδημαρχίες πολιτισμού, ποιότητας ζωής, κ.α.), αλλά και υπηρεσιών εκτός δημοτικού και περιφερειακού ελέγχου (υπουργεία πολιτισμού, τουρισμού, υποδομών, κ.α.). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και μιασυγκεχυμένη, ασαφή πρόταση χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Επιπλέον, δεν γίνεται καμία ιεράρχηση των απαιτούμενων ενεργειών-στόχων, ως μέρους ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι ησυνδυαστική ανάπτυξη γεωργίας-κτηνοτροφίας-αλιείας, μεταποίησης και ειδικών μορφών τουρισμού μέσα σε πλαίσια μικρής κλίμακας με σεβασμό στην παράδοση, στο τοπίο και στο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν το τουριστικό προϊόν της Λέσβου. Αυτό εξάλλου προκύπτει από όλες τις σχετικές αναπτυξιακές μελέτες και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που έχουν, κατά καιρούς, πραγματοποιηθεί για το νησί μας.


Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι συμμετοχή σε εκθέσεις πρέπει να επαναπροσεγγιστεί και να επανασχεδιαστεί βάσει των σύγχρονων αναγκών και δεδομένων, καθώς η μέχρι τώρα παρουσία μας σε εκθέσεις είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και μπορεί να χαρακτηριστεί ανεπαρκής εκ του αποτελέσματος, ενώ δεν έχει προωθηθεί καθόλου η τουριστική προβολή του τόπου μέσω του διαδικτύου, μέσω ΜΜΕ εσωτερικού και εξωτερικού και μέσω συνέργειας τουριστικών οργανισμών και κυρίως μέσα από την ιεράρχηση δράσεων marketing που είναι η δημιουργία τουριστικής εικόνας, η προβολή και η ενημέρωση με τη δημιουργία του ανάλογου υποβάθρου και μηχανισμού.. Είναι, λοιπόν, λάθος να επιμένουμε σε μια πρακτική που δεν αποδίδει… και να μην επενδύουμε σε άλλες πρακτικές που έχουν αποδώσει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι δεν έχει καθοριστεί ποιο είναι το τουριστικό προϊόν της Λέσβου που κατά την άποψη μας θα πρέπει να βασίζεται στο δίπολο «φύση και πολιτισμός» αξιοποιώντας και τον χαρακτηρισμό της Λέσβου ως «γεωπάρκο» από την UNESCO και ολόκληρος ο αναπτυξιακός σχεδιασμός αλλά και η προβολή πρέπει να βαίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνδυαστική αξιοποίηση των πολιτισμικών και φυσικών πόρων είναι το εξέχον συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Φύση και πολιτισμός σε συνδυασμό με τοπικότητα, ποιότητα και καινοτομία.

Με βάση τα παραπάνω  οι μέτοχοι ενός τέτοιου οργανισμού ή δομής πρέπει να έχουν την ανάλογη εκπροσώπησηαπό διαφόρους τομείς (όχι μόνο του τουρισμού). Δυστυχώς στο καταστατικό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εκπροσώπηση οποιουδήποτε φορέα πολιτισμού ή περιβάλλοντος, ενώ δεν υπάρχει ούτε η εκπροσώπηση επιτυχημένων δομών όπως ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου . Αντίθετα υπερεκπροσωπούνται καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις οι θεσμικοί φορείς με τον εκάστοτε Δήμαρχ ως Πρόεδρος και τον εκάστοτε Αντι-περιφερειάρχη ως Αντιπρόεδρο. . Τέτοιες λογικές είναι παρωχημένες και οδηγούν σε αδυναμία ορθής διαχείρισης, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων γνώσεων, κατάρτισης, κατάλληλης εμπειρίας και ευελιξίας. Για εμάς, ο Οργανισμός είναι προτιμότερο να οργανωθεί στα χνάρια των ανεξάρτητων αρχών, όπου ο Δήμος και η Περιφέρεια, ως κύριοι μέτοχοι, θα αναθέτουν τη διοίκηση σε εξειδικευμένους και έμπειρους επιστήμονες. Φυσικά θα διατηρούν ελεγκτικό ρόλο επί των πεπραγμένων του οργανισμού, χωρίς όμως να τον κηδεμονεύουν.

Ως προς τους πόρους της εταιρείας, μια τέτοια αναπτυξιακή εταιρεία, για να είναι και οικονομικά ισχυρή, δεν μπορεί να βασίζεται -έτσι γενικά και αόριστα- σε εισφορές μελών, δωρεές, χρηματοδοτήσεις, εκδηλώσεις, κ.α., όπως παρατηρήσαμε ότι αναγράφεται στο καταστατικό της. Απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας, η οποία πρέπει να έχει πολύ σαφές και συγκεκριμένο περιεχόμενο και να μπορεί να εγγυηθεί μακροπρόθεσμα την ύπαρξη και την αποδοτική λειτουργία μιας τέτοιας εταιρείας. Πολύ περισσότερο εφόσον έχει ως στόχο τη προβολή και για την οποία χρειάζονται τεχνογωνσία και πόροι. Επιπροσθέτως, η ένταξη & συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή projects απαιτεί κατάλληλο εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί οργανωμένα και συντονισμένα, βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός γραφείων χωρίς να εξασφαλίζει συνεχή χρηματοδοτική ροή, ενώ είναι γνωστό τα προγράμματα αυτά δεν προβλέπουν χρήση πόρων για άλλους σκοπούς εκτός από εκείνους του προγράμματος .

Συνεπώς, κρίνουμε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας εταιρείας, τουλάχιστον με τον τρόπο που περιγράφεται στο προτεινόμενο καταστατικό, δεν είναι απαραίτητη. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν ενεργοποιούσαμε υπάρχουσες δομές του δήμου, το ανθρώπινο και παραγωγικό δυναμικό του τόπου (Αναπτυξιακές Εταιρείες, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), προς την κατεύθυνση των σκοπών που προαναφέραμε. Οι εξελίξεις ήδη μας προσπερνούν. Επιλογές υπάρχουν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, ούτε χρήμα για σπατάλη.

"Ποδηλατική Αττική Οδός": Νέος ποδηλατικός άξονας 60χλμ από Άγ.Αναργύρους μέχρι Λαύριο

$
0
0

Ένας ποδηλατόδρομος που "αγκαλιάζει"την Αττική

#του Νίκου Καραγιάννη.Δημοσιεύτηκε στο ypodomes.com
Ένα νέο μεγάλο στοίχημα μελετά αυτή την εποχή η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Πρόκειται για τον σχεδιασμό ενός νέου ποδηλατοδρόμου που θα ξεκινάει από τους Αγίους Αναργύρους και θα φτάνει στο Λαύριο και στο Σούνιο, έχοντας μήκος 68 χιλιομέτρων.
Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια στηρίζεται σε μεγάλο μέρος της διαδρομής στις εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές του παλιού «Θηρίου» αλλά και του τρένου προς Λαύριο.
Ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής και Υπεύθυνος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ μίλησε αποκλειστικά στο ypodomes.com για αυτή την ποδηλατική οδό, που χαϊδευτικά ονομάσαμε «Ποδηλατική Αττική Οδό» αφού θα διασχίζει την μισή Αττική παράλληλα σχεδόν με τον αυτοκινητόδρομο.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός διαδρόμου ποδηλάτου και περπατήματος - κορμού αναβάθμισης της περιοχής των Μεσογείων με πολιτιστικές και τουριστικές προεκτάσεις, που θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση της διαδρομής των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών, μήκους 62 χλμ., και τη βελτίωση του δρόμου από το Λαύριο μέχρι το Σούνιο.
Η μελέτη υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί σε περίπου 1 χρόνο. Στο διάστημα αυτό θα υπάρξει επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίων για να γίνουν γνωστές οι απόψεις των κατοίκων των περιοχών Αθηνών, Μεσογείων και Λαυρεωτικής, απόψεις που θα ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της διαδρομής είναι πως είναι ιδανική για τους ποδηλάτες καθώς η κλίση είναι πολύ ελαφρά αφού πρόκειται για σιδηροδρομικό διάδρομο. Θα δίνει την ευκαιρία στον κάτοικο ή τον τουρίστα να διασχίζει την Αττική κάνοντας μία βόλτα στα Μεσόγεια, περνώντας από σημαντικούς πολιτιστικούς πόλους, θα φτάνει στο λιμάνι του Λαυρίου και θα τερματίζει στο Σούνιο, με το εκπληκτικό αρχαιολογικό μνημείο του Ποσειδώνα.

Ο διάδρομος θα έχει πλάτος κοντά στα 5 μέτρα και θα συμπεριλαμβάνει 2 ρεύματα για ποδηλάτες αλλά και χώρο για περπάτημα. Για εκείνους που το ποδήλατο είναι πλέον τρόπος έκφρασης και lifestyle θα είναι μία διαδρομή ασφαλής, ευχάριστη ενώ θα «κλείνει το μάτι» και σε εκείνους που διστάζουν ακόμη να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η εκκίνηση θα είναι στο Πάρκο Τρίτση στους Αγίους Αναργύρους. Η πρόσβαση είναι εύκολη και κάποιος μπορεί να φτάσει εκεί και μέσω Προαστιακού (σταθμοί ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΣΗΣ). Από εκεί θα ακολουθεί τις οδούς Μπίμπιζα, Γ.Παπανδρέου,  Πλαστήρα.

Ο διάδρομος αυτός συνεχίζει για μήκος 1,8 χλμ. μέχρι τη διασταύρωση με τη Δεκελείας. Από το σημείο αυτό ονομάζεται Ιφιγενείας, χωρίς κεντρική νησίδα και πράσινο μέχρι τη διασταύρωση με Λ. Ηρακλείου και αμέσως μετά, κινούμενος παράπλευρα της γραμμής του ΗΣΑΠ, φτάνει στον σταθμό μετρό Ηρακλείου. Η απόσταση μεταξύ της Δεκελείας και σταθμού Ηρακλείου είναι 1,5 χλμ.


Από τον σταθμό μετρό Ηράκλειο ο σιδηροδρομικός διάδρομος απομακρύνεται σχεδόν αμέσως από τη γραμμή του Ηλεκτρικού και συνεχίζει ως Μαρίνου Αντύπα μέχρι την Κύμης (μήκος 1,1 χλμ.). Μετά την Κύμης ταυτίζεται για λίγο με την Σπύρου Λούη, εφαπτόμενος του ΟΑΚΑ, και μετά ως Αγ. Γεωργίου καταλήγει στην Καποδιστρίου (μήκος 1,5 χλμ.). H συνέχεια είναι Καποδιστρίου – Παπανικολή – Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι την Αττική Οδό (μήκος 5,2 χλμ.). Σήμερα οι παραπάνω δρόμοι λειτουργούν ως αμφίδρομες αρτηρίες με μεγάλη κεντρική νησίδα πρασίνου.

Από το σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και για μήκος περίπου 1,5 χλμ. ο σιδηροδρομικός διάδρομος συμπίπτει με τη ζώνη απαλλοτρίωσης της Αττικής Οδού. Στη συνέχεια ακολουθεί την Εθν. Αντιστάσεως για 1,8 χλμ. και λίγο μετά τον παλιό σταθμό Γέρακας συναντά τη Λ. Μαραθώνος.

Τέμνοντας κάθετα τη Λ. Μαραθώνος ο σιδηροδρομικός διάδρομος συνεχίζει ως Σολωμού για 1,2 χλμ. μέχρι την περιφερειακή Υμηττού. Από το σημείο εκείνο παραμένει ελεύθερος. Διατηρεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά για μήκος 5 χλμ. μέχρι τον Σταθμό Παιανίας. Στο εσωτερικό της Παιανίας έχει ασφαλτοστρωθεί και εξερχόμενος από τον οικισμό συμπίπτει με τις τοπικές οδούς Ανθέων – Κολοκοτρώνη – Ναυαρίνου μέχρι τον σταθμό Κορωπί (η απόσταση Παιανία – Κορωπί είναι 5,5 χλμ.).

Μεταξύ των σταθμών Κορωπί και Μαρκόπουλο, που τους χωρίζει απόσταση 5,6 χλμ. δεν υπάρχει οδός που να συμπίπτει με τον σιδηροδρομικό διάδρομο. Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα 4,7 χλμ. μέχρι τα Καλύβια Θορικού καθώς και στη συνέχεια μέχρι Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικό, Λαύριο.  Η απόσταση από Καλύβια Θορικού μέχρι Λαύριο είναι 23,5 χλμ.

Το Λαύριο είναι ένας σημαντικός προορισμός. Ωστόσο θα ήταν σημαντικό οι ποδηλάτες να μπορούν να επισκέπτονται και το Σούνιο. Η απόσταση του Λαυρίου από τον αρχαίο ναό είναι 8,5 χλμ. Το ποδήλατο την καλύπτει σε περίπου μισή ώρα. Προφανώς δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για τη σύνδεση Λαυρίου – Σουνίου παρά μόνο με τη χρήση του δρόμου που τα συνδέει.

Η γραμμή θα είναι πλήρως σηματοδοτημένη, ενώ θα χρησιμοποιηθεί ως ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη ποδηλατικών κλάδων που θα την συνδέουν με τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται.  Θα διατίθενται χάρτες, ενημερωτικά φυλλάδια, θα δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα κλπ.

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έρευνα της ομάδας Βλαστού υπάρχει η φιλοδοξία ο διάδρομος αυτός να αποτελέσει το ξεκίνημα για τον ποδηλατικό τουρισμό στην Αττική (που σήμερα είναι μηδενικός). Εννοείται ότι προωθείται παράλληλα και το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου του λεκανοπεδίου, με πρώτο έργο τη σύνδεση του Ιστορικού Κέντρου με το Φάληρο, που έχει δημοπρατηθεί και άμεσα ξεκινάει η κατασκευή. Πρόκειται για το νότιο τμήμα της διαδρομής Κηφισιά – Φάληρο, της οποίας η μελέτη έχει ολοκληρωθεί.


Σχετικά με τη διαδρομή Κηφισιά – Φάληρο, όπως μας είπε ο καθηγητής Βλαστός, η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 1998 όταν κατέθεσε για πρώτη φορά σχετικές προτάσεις που προωθήθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο από τον Δήμο Αθηναίων. Το 2009 ξαναεμφανίζεται το σχέδιο και υπογράφεται σχετική σύμβαση για την μελέτη μεταξύ του ΕΜΠ – Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΚΑ στη συνέχεια με την Διεύθυνσή του ΕΕΑΠ (αρμόδια για αναπλάσεις) παρακολούθησε και συμμετείχε στην μελέτη.

Design Book από την Arup: διερεύνηση των ιστοριών 50 πόλεων

$
0
0


Η διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος έχει να κάνει με την βελτίωση των πόλεων και, στη συνέχεια, με την διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου. 

Το «Βιβλίο Σχεδιασμού: η διερεύνηση των ιστοριών 50 πόλεων» συγκεντρώνει έργα όλων των ειδών που παραδίδονται για και από πόλεις σε όλο τον κόσμο.  Εξετάζονται οι ιδέες που βοηθούν να διαμορφωθούν εξαιρετικές αστικές περιοχές - που είναι intelligentbeautiful, green, resilient, responsible and future-facing . 
Περιλαμβάνονται σκέψεις από έναν αριθμό διεθνούς φήμης ομιλητές που μιλούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σήμερα.  Μερικοί από αυτούς είναι οι: 
  • Judith Rodin - Πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller
  • Edgar Pieterse - διευθυντής τουAfrican Center for Cities
  • Clover Moore - Δήμαρχος της πόλης του Σίδνεϊ
  • Thomas Heatherwick - Βρετανός σχεδιαστής και ιδρυτής της Heatherwick Studio
Μπορείτε να το διαβάσετε online εδώ
«Ο σχεδιασμός σε μια πόλη έχει να κάνει με το να σκεφτόμαστε κάτι με διαφορετικό τρόπο.  Είναι οι νέοι συσχετισμοί, είναι κάπως σαν μία αλλαγή οπτικής γωνίας.  Μερικές φορές αυτό είναι ριζοσπαστικό, μερικές φορές είναι κάπως εξελικτικό, αλλά πάντα πρέπει να είναι κάτι καινούριο, επειδή αλλιώς, απλά επαναλαμβανόμαστε και μιμούμαστε – και αυτό δεν είναι σχεδιασμός».

- Malcolm Smith,πρόεδρος τηςGlobal Masterplanning and Urban Design Leader, Aurp

Οι πόλεις ως αποθήκες κεφαλαίων

$
0
0
Η πολυγραφότατη Ολλανδοαμερικανίδα καθηγήτρια Σάσκια Σάσεν.

Σ. Σάσεν: «Οι πόλεις ως αποθήκες κεφαλαίων».
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Μπέρση.Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή ,06.06.2015

Η Σάσκια Σάσεν, οικονομολόγος και καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μελετά την επίδραση της παγκοσμιοποίησης στις κοινωνίες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Στη συνέντευξή της στην «Κ», η Σάσεν περιγράφει τη δυστοπία των άδειων πολυτελών συγκροτημάτων κατοικιών και γραφείων που ξεπηδούν σε πόλεις-αγαπημένους επενδυτικούς προορισμούς διαλύοντας τον αστικό ιστό και χρησιμεύοντας κυρίως ως αποθήκες κεφαλαίων. Η Ολλανδοαμερικανίδα καθηγήτρια θεωρεί ότι αντίστοιχο μέλλον επιφυλάσσεται και στην Αθήνα.

– Υστερα από πέντε χρόνια λιτότητας και παρά την κυβερνητική αλλαγή, η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέο κύμα απορρύθμισης και ιδιωτικοποιήσεων. Πώς σχολιάζετε αυτή τη στρατηγική «υπέρβασης της κρίσης»;

– Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε συνταγές που λειτουργούν για την οικονομία των μεγάλων εταιρειών. Οι δείκτες που χρησιμοποιούν για να ισχυριστούν ότι τα μέτρα λειτουργούν είναι δείκτες ευνοϊκοί από τη σκοπιά των μεγάλων εταιρειών, όχι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η δική μου ερώτηση, όταν φάνηκε προς στιγμήν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, ήταν ποιος ωφελείται από την ανάπτυξη αυτή. Οχι όλοι αυτοί που έχασαν τις δουλειές και τις επιχειρήσεις τους, οι άρρωστοι και οι άστεγοι που αυξάνονται κάθε μέρα. Ευνοούνται οι εταιρικοί επενδυτές.

– Με ποιον τρόπο;

– Υπάρχουν τεράστια εταιρικά και χρηματοπιστωτικά κεφάλαια σήμερα που δεν ξέρουν τι να αγοράσουν, δεδομένων των προβλημάτων των κερδοσκοπικών επενδύσεων, οι οποίες προκάλεσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Θέλουν να αγοράσουν οποιοδήποτε κομμάτι γης και οποιοδήποτε ακίνητο έχει αξία. Η Αθήνα δεν θα βουλιάξει, θα επανακάμψει ως εταιρικό κέντρο, με επενδυτές από τον χώρο της κτηματαγοράς, που θα ανεβάσουν τις περιοχές της Αθήνας που επιθυμούν. Αυτή την τάση τη βλέπουμε σε πολλές πόλεις. Στην έρευνά μου «Σε ποιον ανήκει η πόλη», στην οποία εξετάζω δεδομένα από 100 και πλέον πόλεις, διαπίστωσα ότι, από τα μέσα του 2013 ώς τα μέσα του 2014, πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια επενδύθηκαν για αγορά ακινήτων στις 100 πιο περιζήτητες πόλεις του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει μόνο επενδύσεις σε ακίνητα αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, όχι μικρές αγοραπωλησίες, και αφορά μόνο έναν χρόνο. Το ίδιο συνεχίζεται χρόνο με τον χρόνο. Οπως είπα, το φαινόμενο άρχισε το 2008, μετά την κρίση, όταν η αγορά αστικών οικοπέδων έγινε μια από τις καλύτερες επενδύσεις.


– Αυτό δεν ακούγεται και πολύ κακό για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων.

– Ο τύπος των επενδύσεων που περιγράφω δεν είναι επωφελής. Δεν αφορά την αναζωογόνηση αστικών περιοχών αλλά τη μετατροπή τους σε εικόνα και ομοίωση των επενδυτών-μεγάλων εταιρειών. Κατασκευή πολυτελών κτιρίων γραφείων, πολυτελών εμπορικών κέντρων, πολυτελών ξενοδοχείων και πολυτελών συγκροτημάτων κατοικιών. Αυτό επαναχαράσσει τον αστικό ιστό, αντικαθιστώντας δρόμους και μικρά πάρκα με μεγάλα έργα, ιδιωτικοποιώντας χώρους που κάποτε ήταν δημόσιοι. Στην Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, που είναι οι κύριοι προορισμοί τέτοιου είδους εταιρικών επενδύσεων, συρρικνώνεται ο αστικός δημόσιος χώρος και ιδιωτικοποιείται με όλο και μεγαλύτερες απαγορευμένες ζώνες, στις οποίες δεν μπορεί κανείς να πάει βόλτα. Στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη υπάρχουν όλο και περισσότερα υψηλά κτίρια με πολυτελείς κατοικίες, που είναι άδεια. Αν πας νύχτα, θα δεις φωτισμένο όλο κι όλο ένα διαμέρισμα. Αυτοί που ζουν εκεί παραπονιούνται ότι είναι πολύ δυσάρεστα και ότι δεν νιώθουν ασφάλεια. Η ζωή στην πόλη μάς προστατεύει επειδή οι δρόμοι και τα ασανσέρ έχουν και άλλους ανθρώπους. Κάποιοι όμως χρησιμοποιούν τα αστικά ακίνητα ως αποθήκες χρημάτων.

– Στην Ελλάδα ζούμε μια σύγκρουση δύο νομικών και κανονιστικών πλαισίων. Από τη μια πλευρά έχουμε το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο δεν επιτρέπει στο κράτος να επιβάλει δυσανάλογα βάρη στους πολίτες, και από την άλλη έχουμε τους κανόνες της νομισματικής ένωσης και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μπορείτε να εξηγήσετε τις βαθύτερες τάσεις πίσω από αυτή τη σύγκρουση;

– Θίγετε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ολο και περισσότερο, μια σειρά κανόνων που ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύεται, ενώ οι δικλίδες που προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών αποδυναμώνονται. Ηδη από τη δεκαετία του 1990 αναρωτιόμουν ποιος κερδίζει περισσότερα δικαιώματα από αυτή την πορεία προς μια παγκόσμια οικονομία των εταιρειών. Και η απάντησή μου από τότε ήταν: κερδίζουν δικαιώματα οι παγκόσμιες εταιρείες και χάνουν οι πολίτες. Ενα παράδειγμα στο οποίο αυτό φαίνεται συγκεκριμένα είναι οι νέες εμπορικές συμφωνίες.

Τώρα μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία είναι σημαντικά γιατί δείχνουν πώς αυτή η εταιρική υφαρπαγή δικαιωμάτων επηρεάζει καταστροφικά μια ολόκληρη κοινωνία. Η Ελλάδα μάς δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι μεσάζοντες -η EKT, το ΔΝΤ, o κ. Σόιμπλε- ώστε να επιβάλουν αυτή την ακραία λογική. Τα δεδομένα που δείχνουν ότι ο κόσμος υποφέρει, το γεγονός ότι η οικονομία δεν βελτιώνεται, όλα τα στοιχεία είναι αδιάφορα. Εχουν ασπαστεί την εταιρική λογική και πολεμούν για να την επιβάλουν. Αυτό το είδαμε σε προηγούμενες περιόδους στις ΗΠΑ, όταν επιβλήθηκε για πρώτη φορά αυτή η εταιρική λογική. Παρά τις τεράστιες απώλειες, το μοναδικό ζητούμενο ήταν η επικράτησή της. Δεν είναι τρέλα, είναι ορθολογισμός. Είναι εφικτό να εφευρεθεί μια οικονομία από την αρχή, γεννώντας πολύ μεγάλο πλούτο για το πλουσιότερο 20% και οδηγώντας στη φτώχεια τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό μιλάω στο βιβλίο μου για «εξοβελισμούς» (Expulsions). Είναι κάτι που ξεπερνά την έννοια της ανισότητας, είναι η δράση αρπακτικών σχηματισμών.

Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού : Η στρατηγική Τουρισμού

$
0
0
#Αλέκος Ορουντιώτης .Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΚΟΤ

H Στρατηγική Τουρισμού 2011-2015αποτελεί τη δέσμευση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για τις δράσεις που επιβάλλεται να αναπτύξει, κατά κύριο λόγο, ο Οργανισμός μέχρι το 2015 για να πετύχει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους στόχους του για βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της Κύπρου. Ουσιαστικά, η Στρατηγική Τουρισμού αποσκοπεί στην προώθηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και διεύρυνσης της τουριστικής οικονομίας της Κύπρου, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί, κυρίως, μέσα από τη διείσδυση και καθιέρωση της Κύπρου σε στοχευμένες τουριστικές αγορές, την υλοποίηση έργων τουριστικής υποδομής, όπως και τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας.
Στο σύνολό της, η Στρατηγική Τουρισμού 2011 - 2015 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πόνημα, το οποίο υιοθετώντας κριτική προσέγγιση και προσφέροντας τεκμηριωμένες προτάσεις, κατ’ αρχή, προβαίνει με σαφήνεια και επιστημονικότητα στην ανάλυση της Κυπριακής τουριστικής προσφοράς (προϊόντος) και της ζήτησης (αγοράς) και, ακολούθως, εστιάζει στον εντοπισμό και ανάπτυξη των στοχευμένων στρατηγικών κατευθύνσεων που ο ΚΟΤ θα ακολουθήσει. 

Για την ανάπτυξη της στρατηγικής λήφθηκαν υπόψη μία σειρά από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες που επηρεάζουν τη δυνατότητα εφαρμογής των προτεινόμενων δράσεων - ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μελέτη εξωγενών παραγόντων όπως: οι ταχύτατες αλλαγές στις προτιμήσεις και τις ανάγκες διαφόρων τμημάτων της τουριστικής αγοράς, η μετάλλαξη της δομής της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας και η εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τις τουριστικές αγορές της Ευρώπης. 
Επίσης, δόθηκε σημασία στη μελέτη εσωτερικών παραγόντων όπως: 
  • η δομή του τουριστικού τομέα της Κύπρου, 
  • το πλαίσιο εξουσιών του ΚΟΤ, 
  • οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους. 

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε θεωρείται ότι διασφάλισε την επιλογή των πλέον βιώσιμων στρατηγικών κατευθύνσεων για την τουριστική Κύπρο. Η μελέτη που ακολουθεί στις επόμενες σελίδες πρωτίστως διαπνέεται από το όραμα του ΚΟΤ και την απαίτηση της Κυπριακής κοινωνίας για τη διασφάλιση της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας, οι οποίες αξιοποιούν με σεβασμό και κοινωνική ευθύνη το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον ενώ προσφέρουν αναγκαίες ωφέλειες στην εθνική οικονομία και εν γένει στο κοινωνικό σύνολο. 
Μακροπρόθεσμα, η αξιοποίηση της παρούσας Στρατηγικής τουρισμού αναμένεται να προσδώσει νέα δυναμική ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της Κύπρου και να αποτελέσει βασική αναπτυξιακή παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενεές.

Τρίκαλα :Πρόγραμμα Πρόβλεψης Πλημυρών SMART WATER

$
0
0
Τις προοπτικές, τα οφέλη και τις δυνατότητες προστασίας των περιουσιών των πολιτών, από την εφαρμογή του προγράμματος SMART WATER στη Θεσσαλία και στα Τρίκαλα, ανέπτυξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητα ζωής του Δήμου Τρικκαίων, σε ανάλογο συνέδριο. Επρόκειτο για το συνέδριο με τίτλο 2nd Water Conference 2015 (Δεύτερο Συνέδριο για το Νερό 2015) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza  από την Boussias Conferences. Στην ενότητα με τίτλο «Water Security» (Ασφαλές Νερό), ο αντιδήαμρχος κ. Γιάννης Κωτούλας ανέπτυξε το θέμα «Πρόγραμμα Πρόβλεψης Πλημυρών SMART WATER».

Σε αυτή την ετήσια συνάντηση για την Αειφόρο Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, ήταν σαφές ότι το πρωτοπόρο πρόγραμμα στο οποίο μετέχει ο Δήμος Τρικκαίων, έχει ιδιαίτερη σημασία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα με το αρκτικόλεξο SMART WATER (Εξυπνο Νερό) και που κατά λέξη στην αγγλική αναλύεται σε Simple MAnagement of Risks Through a Web Accessible Tool for European Regions και σημαίνει «Απλή διαχείριση κινδύνων μέσω διαδικτυακώς προσβάσιμου εργαλείου για ευρωπαϊκές περιφέρειες».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διακρατικό και  συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO)” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Στη χώρα μας μετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως εταίρος με επιστημονικό υπεύθυνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει σε αυτό, έχοντας υπογράψει το σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Το έργο θα προσφέρει ένα εργαλείο παρακολούθησης και πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο, σε οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πλημμυρών, δηλαδή: Αρχές Πολιτικής Προστασίας (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο), Περιφερειακές Αρχές που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, Μετεωρολογικά Γραφεία, στελέχη της Δ/νσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και Δήμους. Αυτό είναι δυνατό χάρη στο έξυπνο WEB GIS σύστημα, το οποίο είναι διαχειρίσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από στελέχη με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και επίπεδα πρόσβασης μέσω ιεράρχησης της εμπλοκής του κάθε τελικού χρήστη.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κωτούλας, θα υπάρχει συνεργασία για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος στη διάρκεια υλοποίησης και μετά τη λήξη του, αφού θα έχουν αρθεί διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια με συμβολή στην αναβάθμιση και συντήρηση όλων εκείνων των συστημάτων προστασίας από πλημμύρες. 
Σε πρώτη φάση, ο Δήμος θα προμηθεύσει τους αρμόδιους επιστημονικούς υλοποιητές του προγράμματος, με όλα τα στοιχειά για την ύπαρξη πλημμυρών στις περιοχές δικαιοδοσίας του. Αυτά τα στοιχεία θα εισαχθούν στην κεντρική βάση δεδομένων, ώστε να αξιοποιούνται ως πληροφόρηση και, ουσιαστικά, να αποτελούν τη βάση για τη δυνατότητα πρόβλεψης, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, πιθανών πλημμυρών.
Είναι προφανές ότι τα οφέλη για τον Δήμο  είναι τεράστια:
– προγραμματίζονται οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας
– ενεργοποιείται η ΔΕΥΑΤ
– επιταχύνεται η λήψη μέτρων προστασίας
– αποφεύγεται, κατά το δυνατόν, η καταστροφή καλλιεργήσιμων κυρίως εκτάσεων
– αποφεύγεται πιθανός κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές
– μειώνεται το κόστος πιθανών αποκαταστάσεων από πλημμύρες
– προφυλάσσεται η περιουσία των συμπολιτών
– αποφεύγεται η σπατάλη χρημάτων από δημόσιο χρήμα, για αποζημιώσεις


Λήμνος : Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων

$
0
0
Αστικές συγκοινωνίες, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι είναι η βασικοί παράγοντες  για την ανάπτυξη ενός σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας.Το σχέδιο αυτό είναι απαραίτητο και για τις χρηματοδοτήσεις.
Κάθε ενέργεια, κάθε προσπάθεια συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.Ωφελεί τους κατοίκους και χαρίζει προστιθέμενη αξία στο αστικό περιβάλλον.
Η Λήμνος πρόσφατα προστέθηκε στη λίστα των Ελληνικών πόλεων που ανάπτυξε σύστημα bikes sharing.  Τετάρτη 17 Ιουνίου εγκαινιάστηκε στο παλιό λιμάνι της Μύρινας το νέο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Λήμνου, το οποίο παραδόθηκε στο κοινό προς χρήση.
Το σύστημα του Δήμου Λήμνου διαθέτει επί του παρόντος τέσσερις σταθμούς, οι οποίοι είναι οι εξής:
  • Ρηχά Νερά
  • Γέφυρα Ρωμέικου
  • Πλατεία Υψιπύλης (ΟΤΕ)
  • Παλιό Λιμάνι
Υπάρχει ένα ευέλικτο τιμολογιακό σύστημα, με ετήσια, μηνιαία, εβδομαδιαία ή ημερήσια συνδρομή. Αναλυτικές πληροφορίες  για  τον τρόπο χρήσης, καθώς και την εγγραφή ως συνδρομητές είναι διαθέσιμες στο limnos.cyclopolis.gr και στα κιόσκια των σταθμών.

Τα εγκαίνια του νέου συστήματος έγιναν από το Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, ενώ παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Μοσχάκης και κ. Σαράντης Πανταζής, ο Πρόεδρος του ΟΕΠΑ κ. Νίκος Μαρινάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας, κ. Αδαμαντία Γαροφαλλίδου Παπούλκα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λήμνου κ. Θεοδόσης Δαλαβίτσος και η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Όλγα Βουλγαροπούλου.
Την παρουσίαση του συστήματος έκανε ο κ. Χάρης Σιακαντάρης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας Cyclopolis, η οποία υλοποίησε το έργο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.
Ο κ. Σιακαντάρης εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα οφέλη από τη χρήση του στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την υγεία, τονίζοντας ότι ο Δήμος Λήμνου πρωτοπορεί, καθώς είναι ένας από τους πρώτους δήμους  που θέτουν σε εφαρμογή  ανάλογο σύστημα.
Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης  Μαρινάκης  μίλησε και από την πλευρά του για τη σημασία που έχει το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη της Μύρινας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προηγούμενη δημοτική αρχή στην οποία, όπως είπε,  αξίζουν εύσημα, τονίζοντας παράλληλα τη συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και τη σημασία τη συμβολής και των δημοτών.
«Να βρούμε τους κανόνες που θα μπορούμε να κάνουμε πράξη για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης, με αφορμή τα εγκαίνια του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Αναζητώντας τη μορφη της Βιώσιμης πόλης: Κριτική προσέγγιση του Συμπαγούς Πολεοδομικού Μοντέλου

$
0
0
#Νίκος Μπαρμπόπουλος, Δρ. Συγκοινωνιολόγος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
#Δημήτρης Μηλάκης,Τοπογράφος Μηχανικός, Υπ. Διδάκτωρ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 
#Θάνος ΒλαστόςΑναπληρωτής Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΑΕΙΧΩΡΟΣ (τόμος 4, τεύχος 1, Μάϊος 2005).

Την τελευταία δεκαετία, ο όρος "συμπαγής πόλη"συναντάται σε μεγάλο αριθμό κειμένων πολεοδομικής πολιτικής, που αναφέρονται στο μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων. Σε αυτά τα κείμενα υποστηρίζεται ότι η άσκηση πολιτικών με στόχο την αύξηση των πυκνοτήτων και την αναζωογόνηση των αστικών κέντρων θα έχει σημαντικά ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Ωστόσο, παράλληλα και κυρίως από την ακαδημαϊκή κοινότητα εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το εάν πράγματι αυτό το πολεοδομικό μοντέλο θα έχει τα αποτελέσματα που αναμένονται και για το κατά πόσον θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις σύγχρονες πόλεις που εμφανίζουν έντονες τάσεις επέκτασης. Σε αυτήν την εργασία διερευνάται το μοντέλο της συμπαγούς πόλης ως προς τέσσερις παραμέτρους: (α) τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη του, (β) την κοινωνική του αποδοχή, (γ) στο κατά πόσο είναι υλοποιήσιμο και (δ) τη συμβολή του στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται σ'όλα αυτά τα θέματα και ιδιαίτερα στο πρώτο, με σκοπό την απόκτηση περισσότερο αξιόπιστων στοιχείων, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων πολιτικών οι οποίες θα προωθήσουν πραγματικά την προοπτική της βιώσιμης πόλης. 

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ
Η βελτίωση του περιβάλλοντος στην κλίμακα του πλανήτη, πρωτεύον στόχος της πολιτικής για τη βιωσιμότητα, προϋποθέτει ριζική αναθεώρηση της δομής και του τρόπου λειτουργίας των σύγχρονων πόλεων. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη βιώσιμη πόλη, ένα βασικό ζήτημα που τίθεται είναι η αναζήτηση του ή των πολεοδομικών μοντέλων που της αναλογούν και ειδικότερα ως προς: την κατανομή των λειτουργιών, την πυκνότητα και την ιεράρχηση της δομής της (κέντρο - τοπικά κέντρα - προάστια). Η συζήτηση περί της βέλτιστης ("ιδανικής") μορφής είναι παλαιά όσο η επιστήμη της πολεοδομίας. 


Όλες οι προτάσεις "ουτοπικών πόλεων'με αφετηρία τη γραμμική πόλη του Arturo Soria Y Mata ("La Ciudad Lineal") (Λαγόπουλος, 1977: 38-44' Lynch, 1998: 376), π.χ. η Broadacre City του Frank Lloyd Wright (Fishman, 1946: 123-156' Choay, 1965: 304-311), οι πόλεις των σοσιαλιστών του 18ου αιώνα (π.χ. Robert Owen, βλ. Ibid.: 89-94; Paquot, 1996: 37-42), η Κηπούπολη του Howard (βλ. Fishman, op.cit.: 23-88), αποτελούν προσπάθειες προσέγγισης της ιδανικής αστικής μορφής. Σε επίπεδο πολεοδομικής πρακτικής, το κείμενο της Χάρτας των Αθηνών του 1933 [βλ. Le Corbusier, 1957 (επανέκδ.)] προσανατόλισε τη μεταπολεμική πολεοδομία προς το διαχωρισμό των χρήσεων γης και προς ένα αποκεντρωμένο μοντέλο πόλης, που χαρακτηρίζεται από ακτινικούς συγκοινωνιακούς άξονες και έντονη προαστιοποίηση. Πρόκειται για αρχές σχεδιασμού που αμφισβητήθηκαν έντονα, έως που ακυρώθηκαν με τη νέα "Χάρτα των Αθηνών"την οποία δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (ΕΣΠ) το 1972.

Το καινούριο στοιχείο που εισάγεται σήμερα στη συζήτηση είναι το περιβάλλον. Από κάποιες ακαδημαϊκές πλευρές υποστηρίζεται ότι αλλάζοντας το σχήμα, το μέγεθος, την πυκνότητα της κατοικίας, το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων στις πόλεις θα προκύψουν διαφοροποιήσεις στην ενεργειακή ζήτηση "ακόμη και της τάξεως του 150%" (Haugton και Hunter, 1994: 13). Αυτά τα ενεργειακά κέρδη θα προέκυπταν από τη μείωση των μηχανοκίνητων μετακινήσεων, την αύξηση της αποδοτικότητας στην παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση ενέργειας και την πιο ορθολογική αξιοποίηση ανανεώσιμων και μη φυσικών πηγών.

Η μορφή προς την οποία συγκλίνουν αρκετοί ερευνητές είναι αυτή της "συμπαγούς'πόλης (compact city), που η λογική της περιγράφτηκε και στο Πράσινο Βιβλίο για το Αστικό Περιβάλλον (ΕΕ, 1990). Το βασικό επιχείρημα υπέρ της είναι η διαπιστωμένη αρνητική σχέση ανάμεσα στη χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου (ΙΧ) (τόσο ως προς τον αριθμό των παραγόμενων ταξιδιών, όσο και ως προς το μήκος τους) και την οικιστική πυκνότητα. Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ότι η χαμηλή πυκνότητα συνεπάγεται υψηλό δείκτη ιδιοκτησίας ΙΧ, αυξημένες μετακινήσεις με αυτοκίνητο και ανάλογη ενεργειακή κατανάλωση, μειωμένες μετακινήσεις με δημόσια συγκοινωνία (ΔΣ), μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ρύπων, χαμηλή ποιότητα περιβάλλοντος κ.ο.κ. Επομένως, η επαναπύκνωση της πόλης γίνεται πρόταγμα, πρωτίστως περιβαλλοντικό και πολεοδομικό, αλλά και κοινωνικό, καθώς υποστηρίζεται ότι θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνικότητα (3).

Οι συνεπαγόμενες με βάση τα παραπάνω βασικές κατευθύνσεις πολεοδομικού σχεδιασμού με στόχο τη βιώσιμη συμπαγή πόλη είναι η αύξηση των οικιστικών πυκνοτήτων (π.χ. μέσω επανάχρησης αποβιομηχανοποιημένων ζωνών, αστικών αναπλάσεων κ.ά.), η ανάμιξη των χρήσεων γης, η ενίσχυση του κέντρου με υπερτοπικές λειτουργίες, η συγκέντρωση της αστικής ανάπτυξης γύρω από σταθμούς ή ακτινικούς άξονες ΔΣ με παράλληλη βελτίωση της προσπελασιμότητας και χωρητικότητάς τους και τέλος ο καθορισμός σαφών και στεγανών αστικών ορίων. Εν κατακλείδι, τα χαρακτηριστικά αυτού του ιδεατού πολεοδομικού μοντέλου είναι η κοινωνικά συνεκτική και οικιστικά συμπαγής δομή, η υψηλή πυκνότητα και τα καθορισμένα όρια. Μάλιστα, οι κατευθύνσεις αυτές τίθενται πλέον και σε επίπεδο εφαρμογής για τη χάραξη πολεοδομικών πολιτικών (4).


ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ
Η αμφισβήτηση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών ωφελειών της συμπαγούς πόλης

Γενικά
Έχει περάσει ακριβώς μισός αιώνας από τότε που δημοσιεύτηκε η εργασία των Mitchell και Rapkin με τον τίτλο "Urban Traffic - A Function of Land use" (1954), στην οποία αναλύθηκε για πρώτη φορά σε βάθος η επίδραση των χρήσεων γης στις μεταφορές. Μέχρι τότε, η διαδικασία σχεδιασμού των μεταφορών δεν λάμβανε υπόψη της τις χρήσεις γης, αλλά περιοριζόταν στην καταγραφή των κυκλοφοριακών φόρτων στο οδικό δίκτυο και στην πρόβλεψη της εξέλιξής τους, χρησιμοποιώντας διάφορους "συντελεστές ανάπτυξης" (Πιτσιάβα - Λατινοπούλου, 1984: 11). Η θεωρία που διατύπωσαν οι Mitchell και Rapkin ήταν ότι υπάρχει μια σταθερή σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναλογούν στις διάφορες χρήσεις γης και της ζήτησης για μετακινήσεις. Επομένως εάν καθορισθεί το πλέγμα των χρήσεων γης σε μια αστική περιοχή για κάποιο έτος στόχο, καθορίζεται και το πλέγμα των μετακινήσεων και είναι δυνατόν να σχεδιαστεί το κατάλληλο σύστημα μεταφορών που θα τις εξυπηρετεί . Η θεωρία αυτή αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της Κλασσικής διαδικασίας σχεδιασμού των μεταφορών (γένεση μετακινήσεων, κατανομή των μετακινήσεων, καταμερισμός στα μέσα, καταμερισμός στο δίκτυο) (Cervero και Kockelman, 1997: 200). Η Κλασσική διαδικασία εφαρμόστηκε σε πλήθος μελετών σχεδιασμού μεταφορών σ'όλο τον κόσμο κι εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία κυκλοφοριακού σχεδιασμού.

Η διαδικασία αυτή κατακρίθηκε ότι εξυπηρετεί τη διάδοση του ΙΧ, υποτιμώντας το ρόλο της ΔΣ. Συγκεκριμένα, η επαναληπτική διαδικασία πρόβλεψης της μελλοντικής ζήτησης των μετακινήσεων και στη συνέχεια αύξησης της προσφοράς υποδομών για την εξυπηρέτησή της, οδήγησε στην εκρηκτική ανάπτυξη της χρήσης του αυτοκινήτου και στην εκτεταμένη διάχυση των πόλεων προς την αγροτική τους περιφέρεια, προκαλώντας σοβαρά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Τη σχέση μεταξύ αύξησης της προσφοράς των οδικών υποδομών και αστικής διάχυσης επιβεβαίωσε ο Zahavi (Wegener και Furst, 1999: 17). Διατύπωσε τη θεωρία ότι κάθε άτομο δαπανά συγκεκριμένη και σταθερή ποσότητα χρόνου και χρημάτων για τις μετακινήσεις του, επομένως δεν επιδιώκει τη μείωση του συνολικού χρόνου και κόστους μετακίνησης, αλλά την αύξηση του αριθμού των δραστηριοτήτων που μπορεί να πραγματοποιεί σε σταθερό χρόνο και κόστος. Βάσει αυτού, ο Zahavi εξήγησε γιατί τα κέρδη στην ταχύτητα μετακίνησης τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιήθηκαν για την εξοικονόμηση χρόνου ή χρημάτων, αλλά για περισσότερα και μακρύτερα ταξίδια με αυτοκίνητο. Με βάση το ίδιο σκεπτικό, εξήγησε συγχρόνως γιατί, αν και τα τελευταία 40 χρόνια η τιμή του πετρελαίου στις ευρωπαϊκές χώρες έχει μειωθεί πάνω από 50% σε πραγματικές τιμές, αυτό δεν οδήγησε σε μείωση των δαπανών μετακίνησης, αλλά σε κατακόρυφη αύξηση στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

Υπό την πίεση των προβλημάτων που συνδέονται με τη διόγκωση των πόλεων, αναδύθηκαν νέα ερωτήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, για το κατά πόσον θα μπορούσε η σχέση χρήσεων γης και μεταφορών να χρησιμοποιηθεί, ώστε να καταστεί δυνατή η διαχείριση της ζήτησης για μετακινήσεις ή καλύτερα ώστε να ελεγχθούν οι συμπεριφορές μετακινήσεων. Ορίζονται, πλέον, δυο στόχοι: (α) ο περιορισμός της ζήτησης με παράλληλη μείωση του μήκους μετακίνησης με ΙΧ και (β) η προώθηση της χρήσης της ΔΣ και των μη μηχανοκίνητων μέσων. Πρέπει όμως εδώ να σημειωθεί ότι αυτοί οι στόχοι, αν και έχουν ενταχθεί σε κείμενα πολεοδομικής πολιτικής (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1990' DoE, 1994) δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιτευχθούν με παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά του αστικού χώρου. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει παραχθεί σημαντικός όγκος ερευνών σ'αυτό το επιστημονικό πεδίο, οι οποίες είτε παρουσιάζουν αντιφατικά αποτελέσματα, είτε αδυνατούν να ερμηνεύσουν αξιόπιστα τη σχέση μεταξύ των φυσικών χαρακτηριστικών της αστικής δομής και της συμπεριφοράς στις μετακινήσεις (Badoe και Miller, 2000: 235). Σύμφωνα με τον Bert van Wee (2002: 264-265) οι κυριότεροι λόγοι που τα αποτελέσματα των ερευνών δεν οδηγούν σε κοινά συμπεράσματα είναι οι εξής:

1.ο   μικρός   βαθμός   διαφοροποίησης   των   κρίσιμων   πολεοδομικών χαρακτηριστικών στο χώρο,
2.οι διαφορετικές μεθοδολογίες,
3.οι διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες,
4.οι διαφορετικοί χρονικοί ορίζοντες (6),
5.η διαφορετική αξιολόγηση των ίδιων παραμέτρων στις διάφορες χώρες (7),
6.οι διαφορές στην κουλτούρα και στη νοοτροπία, ειδικά όσον αφορά τις συμπεριφορές μετακίνησης, 
7. η σύνδεση των χρήσεων γης με συγκεκριμένα κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά, που επηρεάζουν και αυτά τις μετακινήσεις.

Η συζήτηση για την οικιστική πυκνότητα

Η σημαντικότερη, ίσως, έρευνα στον τομέα της σχέσης χρήσεων γης και μεταφορών έγινε από τους Newman και Kenworthy (1989α) . Στην εργασία τους, επεξεργάστηκαν δεδομένα από 32 πόλεις  σε 4 ηπείρους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενέργειας από τα ιδιωτικά οχήματα στις αστικές περιοχές πράγματι επηρεάζεται από την οικιστική πυκνότητα. Διέγνωσαν ισχυρή αρνητική στατιστική συσχέτιση (R2=0,8594) μεταξύ πυκνότητας κατοικίας και κατανάλωσης ενέργειας (κατά κεφαλήν). Η συσχέτιση ήταν εκθετική για πυκνότητες κάτω από 30 ατ./εκτ. και γραμμική για υψηλότερες (βλ. σχήμα 1). Με βάση αυτή τη διαπίστωση, υποστήριξαν ότι η στροφή σε συνεκτικές αστικές δομές θα οδηγούσε σε λιγότερες και μικρότερου μήκους μετακινήσεις με ΙΧ. Για παράδειγμα, υπολόγισαν ότι εάν πόλεις με πυκνότητα 10 ατ./εκτ. αύξαναν την πυκνότητά τους σε 30 ατ./εκτ., η κατανάλωση της ενέργειας θα μειωνόταν στο μισό ή ακόμη και στο 1/3.

Η εργασία των Newman και Kenworthy προκάλεσε έντονες κριτικές που εκφράστηκαν και συνεχίζουν να εκφράζονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αλλά παράλληλα αποτέλεσε το έναυσμα για τη διεξαγωγή νέων ερευνών. Η πρώτη σοβαρή κριτική εκφράστηκε από τον Gomez-Ibanez (1991: 376-379), o οποίος αμφισβήτησε την εγκυρότητα των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά κυρίως την αιτιότητα της σχέσης πυκνότητα κατοικίας και κατανάλωση ενέργειας. Η κριτική του εστιάστηκε κυρίως στην υποκειμενικότητα του καθορισμού, από τους συνεργάτες των Newman και Kenworthy στις διάφορες πόλεις, της διάκρισης του αστικού χώρου σε κέντρο, περικεντρικές περιοχές και προάστια. Αυτή η διάκριση είχε αποτελέσει τη βάση της ανάλυσης της έρευνας. Επίσης, ο Gomez-Ibanez (Ibid.) αμφισβήτησε την αξία της παραμέτρου "κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας" (δεδομένης της διαφορετικής ενεργειακής κατανάλωσης, λόγω μεγέθους και τεχνολογίας, του στόλου των αυτοκινήτων στις διάφορες ηπείρους), θεωρώντας ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν παράμετροι που εξέφραζαν αμεσότερα την εξάρτηση από το IX, όπως είναι το ποσοστό των εργαζομένων που το χρησιμοποιούν καθημερινά ή τα κατά κεφαλήν διανυόμενα χιλιόμετρα με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ακόμη, αμφισβήτησε ότι η σχέση πυκνότητας-κατανάλωσης ενέργειας είναι σχέση αιτίου-αιτιατού, καθώς δεν έγινε έλεγχος για την επίδραση άλλων σημαντικών παραμέτρων όπως είναι το εισόδημα, η τιμή του πετρελαίου, οι πολιτικές επιδότησης της ΔΣ ή κατασκευής αυτοκινητοδρόμων. Τον ισχυρισμό αυτό ενισχύει εμμέσως ο Pucher (1988: 511-516), αποδίδοντας τις διαφορές στις επιλογές των μέσων μετακίνησης (ΙΧ, ΔΣ, μη μηχανοκίνητα μέσα) ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις ακολουθούμενες πολιτικές σε μια σειρά από τομείς (στάθμευση, επιδότηση κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, προώθηση της πεζή μετακίνησης και του ποδηλάτου), με σημαντικότερο αυτόν την φορολογίας της αγοράς και χρήσης ΙΧ. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η επιδότηση της ΔΣ και οι πολιτικές χρήσεων γης επηρεάζουν την κατανομή των μετακινήσεων, αλλά αυτό γίνεται συνήθως έμμεσα.


Μια δεύτερη κριτική προήλθε από τον Wegener (1998: 1), ο οποίος αντέκρουσε τα αποτελέσματά των Newman και Kenworthy, αντιπαραθέτοντας το επιχείρημα ότι η κατανάλωση ενέργειας συσχετίζεται πιο ισχυρά με το κόστος του πετρελαίου απ'ό,τι με την πυκνότητα. Ισχυρίστηκε ότι η διαθεσιμότητα φθηνής ενέργειας για μεταφορές προκαλεί αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση. Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε π.χ., γιατί η κατανάλωση ενέργειας στις πόλεις της Αυστραλίας είναι πολύ μικρότερη από αυτήν των αμερικάνικων πόλεων, αν και οι πρώτες δεν εμφανίζουν υψηλότερες πυκνότητες από τις δεύτερες. Πράγματι η τιμή του πετρελαίου στην Αυστραλία είναι διπλάσια απ'ό,τι στην Αμερική. Επίσης, ο Gordon (κ.ά., 1991) σε έρευνά του στις ΗΠΑ, βρήκε ότι ο χρόνος που δαπανάται στις καθημερινές μετακινήσεις με σκοπό την εργασία παρέμεινε σταθερός έως και μειώθηκε μεταξύ των ετών 1980-1985, ενώ παράλληλα η προαστιοποίηση εντεινόταν. Η εξήγηση που έδωσε ήταν ότι η διάχυση της κατοικίας στα προάστια συνοδεύεται από τη διάχυση των θέσεων εργασίας και έτσι αυξάνουν οι μετακινήσεις που εκτελούνται στο εσωτερικό ή μεταξύ προαστίων . Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι παράλληλα διαπιστώθηκε ότι οι καθημερινά διανυόμενες αποστάσεις αυξήθηκαν, αλλά επειδή η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε περιφερειακούς άξονες είναι συγκριτικά μικρότερη, δεν αυξήθηκαν αναλογικά και οι χρόνοι μετακίνησης.

Μια άλλη κατηγορία κριτικής αφορά στο διανοητικό άλμα που κάνουν οι Newman και Kenworthy όταν ισχυρίζονται ότι η μετάβαση σε υψηλότερες πυκνότητες θα επιφέρει ενεργειακά οφέλη, στηριζόμενοι στην υπόθεση ότι χαμηλή πυκνότητα συνεπάγεται υψηλή ενεργειακή κατανάλωση. Ο Breheny (1995: 90-92) ισχυρίστηκε ότι εάν ο πληθυσμός της Αγγλίας και της Ουαλίας παρέμενε στους υφιστάμενους αστικούς ιστούς το διάστημα 1961-1991, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας από τις μεταφορές δεν θα ήταν πάνω από 3%. Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξε ο Stretton (1996) σε μελέτη του για την Αυστραλία. Υποστήριξε ότι εάν επανασχεδιαζόταν τα ιδιωτικά οχήματα ώστε να είναι φιλικότερα στο περιβάλλον (μικρότερο μέγεθος κι ιπποδύναμη) και υιοθετούνταν στις αυστραλιανές πόλεις πυκνότητες ανάλογες των ευρωπαϊκών, τότε η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα ήταν μόνο 6-7%. Λιγότερο απ'το μισό θα οφειλόταν στις υψηλότερες πυκνότητες, ενώ μεγάλο ποσοστό του ενεργειακού κέρδους θα είχε δαπανηθεί για να υποστηριχθούν οι ενεργειακές ανάγκες της επανακατασκευής και συντήρησης των πεπαλαιωμένων κτηρίων.

Στο ίδιο κλίμα, ο Wegener (1998) και ΟΒΓΟ«Η κ.ά. (1998) επιχείρησαν πειραματική συγκριτική διερεύνηση (μέσω υποδείγματος Η/Υ) της ενεργειακής κατανάλωσης υποθετικής συμπαγούς και πολυκεντρικής ανάπτυξης σε υπάρχουσες πόλεις (Dortmund και Swindon αντίστοιχα). Και οι δύο κατέληξαν ότι η πολυκεντρική ανάπτυξη είναι λιγότερο ενεργοβόρα από τη συμπαγή, αναιρώντας τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της τελευταίας. Ο Brown υποστήριξε επιπλέον ότι η πλήρης απαγόρευση της αστικής ανάπτυξης στο Swindon με στόχο την αύξηση της πυκνότητάς του θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα σε μεγάλης κλίμακας διάχυση της πόλης (μετοίκηση των κατοίκων) στην ευρύτερη περιφέρεια, με αποτέλεσμα αύξηση του μήκους των μετακινήσεων και της ενεργειακής κατανάλωσης. Ανάλογη έρευνα διενήργησε ο Rickaby κ.ά. (1992) χρησιμοποιώντας το πρότυπο χρήσεων γης-μεταφορών TRANUS, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει αύξηση των μετακινήσεων με ΔΣ (στη συγκεκριμένη περίπτωση λεωφορείων) και μείωση των μετακινήσεων με ΙΧ μεταξύ 5 σεναρίων χωρικής ανάπτυξης σε πόλεις με μέσο πληθυσμό 100.000 ατόμων. Δημιούργησε ένα αρχέτυπο πόλης με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά 20 αγγλικών πόλεων, πληθυσμού μεταξύ 50.000-150.000 ατόμων, και στη συνέχεια προσδιόρισε τρία εναλλακτικά σενάρια συμπαγούς εσωστρεφούς ανάπτυξης (α,β,γ) και δύο οικιστικής επέκτασης μέσης και χαμηλής πυκνότητας με χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας (δ,ε) (βλ. σχήμα 2). Σε κανένα από τα πέντε σενάρια δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφοροποίηση στη χρήση ΔΣ και ΙΧ και κατ'επέκταση στην ενεργειακή απόδοση αυτών των χωρικών σχημάτων (βλ. πίνακα 1).


Η σημασία και αμεσότητα της σχέσης πυκνότητα-κατανάλωση ενέργειας αμφισβητήθηκε και από τους Holz-Rau και Kutter (1995), Holz-Rau (1997) (Wegener και Furst, 1999: 32). Εξέτασαν δεδομένα προαστίων της Στουτγάρδης (Γερμανία) με διαφορετικές πυκνότητες και έδειξαν ότι οι μετακινήσεις εξαρτώνται από παράγοντες διαφορετικούς απ'την πυκνότητα. Αποδείχτηκε ότι το μήκος των μετακινήσεων με σκοπό την εργασία καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την απόσταση από το κέντρο της πόλης, όπου είναι συγκεντρωμένες οι θέσεις εργασίας. Το μήκος των μετακινήσεων με σκοπό την κατανάλωση συσχετίζεται αμεσότερα με τον αριθμό και τη χωροθέτηση εμπορικών κέντρων, ενώ το μήκος των μετακινήσεων με σκοπό την αναψυχή συσχετίζεται ισχυρότερα με κοινωνικές παραμέτρους όπως το εισόδημα και η ηλικία.

Η συζήτηση για την ανάμειξη των χρήσεων γης

Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της συμπαγούς αστικής δομής θεωρείται η ανάμειξη των χρήσεων γης. Στο Πράσινο Βιβλίο για το Αστικό Περιβάλλον (1990: 59-60) αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Οι πολιτικές των περασμένων δεκαετιών όσον αφορά την αυστηρή διάκριση σε ζώνες που οδήγησαν στο διαχωρισμό των χρήσεων γης και την επακόλουθη ανάπτυξη εκτεταμένων οικιστικών προαστίων τόνωσαν την κυκλοφορία προς και από τους τόπους εργασίας που βρίσκεται στον πυρήνα πολλών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα αστικές περιοχές... Οι στρατηγικές που υποστηρίζουν τις μεικτές χρήσεις και την πυκνότερη ανάπτυξη έχουν περισσότερο αποτέλεσμα το να ζουν οι άνθρωποι κοντά στους τόπους εργασίας τους και στις υπηρεσίες που χρειάζονται για την καθημερινή ζωή τους". Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα, δεν επιβεβαιώνουν την παραπάνω εύλογη αρχικά υπόθεση. Στις περισσότερες απ'αυτές, εξετάζεται εάν ο βαθμός ισορροπίας και ανάμειξης των χρήσεων γης επηρεάζει την κατανομή των μετακινήσεων και σε ποιο βαθμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, οι παράμετροι αυτές επηρεάζουν την κατανομή των μετακινήσεων, ευνοώντας κυρίως τις μετακινήσεις με μη μηχανοκίνητα μέσα, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστούν και οι επιδράσεις άλλων φυσικών χαρακτηριστικών της αστικής δομής και κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών των μετακινουμένων.

Οι Frank και Pivo (1994) μελέτησαν την επίδραση της ανάμειξης των χρήσεων γης και της πυκνότητας κατοικίας στην κατανομή των μετακινήσεων με σκοπό την εργασία και τις αγορές σε τρία μέσα μεταφοράς, σε οχήματα με μοναδικό επιβάτη τον οδηγό (ΟΜΕ - Όχημα Μοναδικού Επιβάτη) πεζή μετακινήσεις και σε ΔΣ. Η έρευνα έγινε στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Από την απλή ανάλυση συσχέτισης προέκυψε ισχυρή στατιστική σχέση μεταξύ των πολεοδομικών παραμέτρων και της κατανομής των μετακινήσεων ανά μέσο. Ωστόσο, η ανάμειξη των χρήσεων γης δεν βρέθηκε να συσχετίζεται με κανένα από τα τρία μέσα, όσον αφορά τις μετακινήσεις με σκοπό τις αγορές (βλ. πίνακα 2). Για μετακινήσεις με σκοπό την εργασία, υψηλότερη συσχέτιση διαπιστώθηκε με την πεζή μετακίνηση. Από την ανάλυση παλινδρόμησης που έγινε μετά τον έλεγχο των κοινωνικο-οικονομικών παρα¬μέτρων, η ανάμειξη των χρήσεων γης βρέθηκε να εξηγεί ένα ποσοστό των πεζή μετακι¬νήσεων, αλλά όχι και τις μετακινήσεις ενός μοναδικού επιβάτη (ΟΜΕ) ή ΔΣ. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παράμετρος αυτή δεν ήταν η σημαντικότερη, καθώς η πυκνότητα θέσεων εργασίας και κατοικίας εξηγούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό το ποσοστό μετακινήσεων με τα πόδια.



Σε ανάλογα αποτελέσματα κατέληξε και ο Cervero (1996), εξετάζοντας την επίδραση της ανάμειξης των χρήσεων γης, της πυκνότητας κατοικίας και του δείκτη ιδιοκτησίας ΙΧ στην επιλογή μεταφορικού μέσου για την καθημερινή μετακίνηση με σκοπό την εργασία. Η έρευνα διεξήχθη σε 11 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν ότι η πυκνότητα κατοικίας επηρεάζει περισσότερο από ότι ο βαθμός ανάμειξης των χρήσεων γης την επιλογή μέσου για την καθημερινή μετακίνηση εργασίας, εκτός από τις μετακινήσεις με τα πόδια και ποδήλατο. Ειδικά γι'αυτές τις μετακινήσεις, εντόπισε μια ακτίνα μήκους 300 ποδιών (περίπου 100 μ.), στην οποία ο βαθμός ανάμειξης χρήσεων τοπικής εμβέλειας συσχετίζεται άμεσα και θετικά μ'αυτές.

Σε μια δεύτερη έρευνά τους, οι Cervero και Kockelman (1997) αξιοποίησαν κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και στοιχεία μετακινήσεων της περιοχής του San Francisco (BATS-Bay Area Transit Service, 1990/91), καθώς και δεδομένα χρήσεων γης από έρευνες πεδίου σε 50 γειτονιές. Διερεύνησαν την επίδραση του δομημένου περιβάλλοντος στις μετακινήσεις βάσει τριών παραμέτρων: πυκνότητα κατοικίας, ανάμειξη χρήσεων γης και σχεδιασμός των γειτονιών σε επίπεδο μικροκλίμακας. Όσον αφορά στις μετακινήσεις, εξέτασαν το πλήθος, την επιλογή μέσου και τα οχηματοχιλιόμετρα. Απέδειξαν ότι η πυκνότητα, η ανάμειξη των χρήσεων γης και ο προσανατολισμένος στον πεζό σχεδιασμός των γειτονιών (πεζοδρομήσεις, μέτρα μείωσης ταχυτήτων, cul de sac κ.λπ.) μειώνουν το πλήθος των μετακινήσεων και τη χρήση ΙΧ. Ωστόσο, η επίδραση αυτή χαρακτηρίστηκε ως οριακή. Δεν ήταν στατιστικά ισχυρή για να θεμελιώσει τον ισχυρισμό ότι ένας σχεδιασμός υπέρ της συμπαγούς πόλης και φιλικός προς τον πεζό, το ποδήλατο και τη ΔΣ θα προκαλέσει σημαντική μείωση της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου και της ενεργειακής κατανάλωσης.

Από την επισκόπηση των ερευνών, προκύπτει πως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η συμπαγής αστική δομή είναι λιγότερο ενεργοβόρα από οποιαδήποτε άλλη, ούτε ότι εξυπηρετεί τους περιβαλλοντικούς στόχους της βιώσιμης πόλης, πόσο μάλλον ότι είναι ενεργειακά συμφέρουσα η άσκηση πολεοδομικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της οικιστικής πυκνότητας. Γενικότερα, η τρέχουσα επιστημονική άποψη είναι ότι η εξέταση της επίδρασης των φυσικών χαρακτηριστικών της αστικής δομής στη συμπεριφορά μετακίνησης δεν θα πρέπει να εστιάζεται σε αφαιρετικές απλουστευμένες υποθέσεις, αλλά να περιλαμβάνει περισσότερες πολεοδομικές και κοινωνικο-οικονομικές παραμέτρους (Stead κ.ά., 2000: 174). Ο στόχος είναι να διερευνηθεί σε βάθος το σύστημα των αλληλεπιδράσεων που αναπτύσσονται στο σύστημα πόλη-μεταφορές και ιδιαίτερα να εντοπιστούν αιτιακές σχέσεις, ώστε να είναι δυνατή η άσκηση πολιτικών σχεδιασμού που θα επιφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, παρόλο που η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή, σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις ασκούνται σήμερα πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης συμπαγών δομών. Ποια είναι όμως η κοινωνική τους αποδοχή και η αποτελεσματικότητά τους;

Η αμφισβήτηση της κοινωνικής αποδοχής της συμπαγούς πόλης
Πέραν από τα μεθοδολογικά προβλήματα και τα αντιφατικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την έρευνα των ενδεχόμενων ενεργειακών ωφελειών της συμπαγούς πόλης, είναι αμφισβητήσιμο αν η υψηλή πυκνότητα θα γίνει κοινωνικά αποδεκτή. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: ποιας μορφής κατοικία είναι επιθυμητή σήμερα και σε ποιο οικιστικό περιβάλλον επιζητείται η χωροθέτησή της; Σύμφωνα με στοιχεία που περιγράφουν τη μεταβολή της πυκνότητας κατοικίας και εργασίας τα τελευταία 30 χρόνια σε 30 πόλεις ανά τον κόσμο, η τάση αποκέντρωσης τόσο της κατοικίας, όσο και των επιχειρήσεων είναι εμφανής (βλ. πίνακα 3). Ο βαθμός αποκέντρωσης διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο, με την Ευρώπη να παρουσιάζει τον υψηλότερο, παρά τις ασκούμενες πολιτικές υπέρ της συμπαγούς δομής την τελευταία δεκαπενταετία. Το γεγονός αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι στην Ευρώπη επικρατούσαν οι υψηλότερες πυκνότητες του ανεπτυγμένου κόσμου κι έτσι υπήρχαν ισχυροί λόγοι για εκτόνωση των δημογραφικών και οικιστικών πιέσεων. Στις Η.Π.Α. σήμερα, περισσότερο από το 75% του πληθυσμού των 25 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών κατοικεί σε προάστια, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 περίπου το 75% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργήθηκαν σε περιοχές εκτός των κέντρων των πόλεων. Σήμερα περισσότερο από το 60% των γραφείων βρίσκονται σε προαστιακές περιοχές (Cervero, 1998: 28-29).



Παρόμοια τάση αποκέντρωσης των επιχειρήσεων εμφανίστηκε και στη Μεγ. Βρετανία, όπου κατά τη δεκαετία 1981-91 οι θέσεις εργασίας στα κέντρα των πόλεων μειώθηκαν κατά 9,0% (στο Λονδίνο η μείωση έφθασε το 9,7%) και αντίστοιχα οι θέσεις εργασίας σε απομακρυσμένες, κυρίως αγροτικές περιοχές, αυξήθηκαν κατά 13,3% (Breheny, 1997: 212). Σύμφωνα με τον Gordon (κ.ά., 1991: 418), η αποκέντρωση των επιχειρήσεων μετά το Β'παγκόσμιο πόλεμο στην Αμερική προηγήθηκε και εν μέρει προκάλεσε στη συνέχεια την έξοδο των κατοικιών από το κέντρο. Ο Cervero (op.cit.: 29) εξέφρασε την ίδια άποψη σχετικά με τα δύο στάδια αποκέντρωσης της εργασίας και της κατοικίας, προσθέτοντας όμως κι ένα τρίτο στάδιο, κατά το οποίο επιχειρήσεις σχετικές με την ικανοποίηση των καθημερινών καταναλωτικών αναγκών, αποκεντρώθηκαν ακολουθώντας τη χωρική διάχυση της κατοικίας. Οι παραπάνω τάσεις αντιπροσωπεύουν πραγματικά αυτό που επιθυμεί ο κάτοικος;

Την παραπάνω εικόνα για τις αναπτυξιακές τάσεις στις πόλεις του δυτικού κόσμου συμπληρώνουν και μια σειρά από έρευνες που αποσκοπούν να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Οι έρευνες αυτές αφορούν στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των κατοίκων από τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο ή στα προάστια. Τα αποτελέσματα της πρώτης απ'αυτές τις έρευνες, που εκπονήθηκε από τους B. Hedges και R. Clemens το 1992 με τίτλο "Housing attitudes survey"για λογαριασμό του DoE (Department of Environment) της Μεγ. Βρετανίας, έδειξαν ότι οι κάτοικοι των προαστιακών και αγροτικών περιοχών είναι περισσότερο ικανοποιημένοι, τόσο από τον τύπο την κατοικίας τους, όσο και από το οικι¬στικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται (βλ. Πίνακες 4 και 5).

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της πυκνότητας κατοικίας και του βαθμού ικανοποίησης των κατοίκων. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα αναφέρεται ότι "σε χαμηλές πυκνότητες κατοικίας, μικρότερες των 5 ατ./εκτ, το ποσοστό των πολύ ικανοποιημένων κατοίκων ανέρχεται σε 68%. Αντίθετα, σε υψηλές πυκνότητες, μεγαλύτερες των 40 ατ./εκτ., το ποσοστό αυτό πέφτει στο 37%" (Breheny, 1997: 214). Σε μια δεύτερη, μεγαλύτερη και πιο πρόσφατη έρευνα, που διενεργήθηκε από τον Green κ.ά. το 1996 με τίτλο "Housing in England 1994/95" (ibid.: 213-214) και πάλι για λογαριασμό του DoE της Μεγ. Βρετανίας, τα αστικά κέντρα εμφανίζονται να είναι οι λιγότερο επιθυμητές περιοχές για κατοίκηση. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε το 1985 στη Δυτική Γερμανία, ειδικά όσον αφορά στον επιθυμητό τύπο κατοικίας. Το 59% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προτιμούν να κατοικούν σε μονοκατοικίες, ενώ μόλις το 23% προτιμούν ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Τη χρονική στιγμή της έρευνας, μόλις το 40% των ερωτηθέντων κατοικούσαν σε μονοκατοικίες στα προάστια, και οι υπόλοιποι κατοικούσαν σε διαμερίσματα που βρίσκονταν σε πυκνοδομημένες κεντρικές περιοχές πόλεων (Giuliano, 1997: 15). Όπως αποδεικνύεται από τις τρεις αυτές έρευνες, η προτίμηση για μια μονοκατοικία στα προάστια κοντά στο φυσικό περιβάλλον, είναι ισχυρότερη σε σχέση με την προτίμηση για ένα διαμέρισμα στο κέντρο.

Ο Giuliano (1997: 14) προβάλει ως κρίσιμο παράγοντα για τη μεταβολή των επιλογών ως προς την κατοικία την αύξηση του εισοδήματος. Υποστηρίζει ότι καθώς αυξάνεται το εισόδημα ενός νοικοκυριού, αυξάνεται και η ζήτηση για κάθε είδους καταναλωτικά αγαθά υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένου και ενός σπιτιού στα προάστια. Οι Haugton και Hunter (1994: 87) ισχυρίζονται, όμως, ότι η επιλογή κατοικίας στα προάστια δεν πρέπει να γενικεύεται και να θεωρείται δεδομένη για τα άτομα όλων των ηλικιών και για όλους τους τύπους των νοικοκυριών. Θεωρούν ότι υπάρχει μεταβολή των επιλογών της κατοικίας στον κύκλο ζωής ενός ατόμου. Έτσι, τα άτομα νεαρότερης ηλικίας και τα νοικοκυριά ενός η δύο ατόμων έλκονται από τη ζωτικότητα ενός αστικού κέντρου, αλλά καθώς αυξάνεται η ηλικία και διευρύνεται το μέγεθος του νοικοκυριού αναζητείται περισσότερος ατομικός χώρος και ηρεμία, στοιχεία τα οποία προσφέρονται σε ένα προάστιο. Αυτή η άποψη περιγράφει ίσως σωστότερα την κοινωνική τάση απέναντι στην πυκνότητα κατοικίας, ενώ επαληθεύεται και πειραματικά στην Αθήνα: τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια αναλογική, περίπου, σχέση μεταξύ μεγέθους νοικοκυριού, ηλικίας κατοίκων και πυκνότητας κατοικίας(Σχήμα 3).

Η επιστροφή κάποιων κοινωνικών τάξεων στο κέντρο δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί στις πολιτικές υπέρ της συμπαγούς δομής, αλλά, κυρίως, στην επιθυμία των νέων ανθρώπων να βιώνουν τη ζωντάνια και την ένταση που υπάρχει στα κέντρα των πόλεων. Επίσης, μπορεί να αποδοθεί και στις πολιτικές ανάπλασης των αστικών κέντρων, που έχουν βελτιώσει τα δεδομένα του περιβάλλοντός τους. Παρατηρείται την τελευταία δεκαετία μια προτίμηση εγκατάστασης στο κέντρο από υψηλές, κυρίως, εισοδηματικές τάξεις. Το ποσοστό όμως αυτού του πληθυσμού είναι αρκετά μικρό. Επομένως, δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι υπάρχει σήμερα μια πρόδηλη κοινωνική αποδοχή του συμπαγούς μοντέλου. Επίσης, σε περίπτωση που ασκηθούν αποτελεσματικές πολιτικές υπέρ του, η διαδικασία επιστροφής του πληθυσμού στις κεντρικές περιοχές των πόλεων θα διαρκέσει όχι λιγότερο απ'όσο διήρκεσε η διαδικασία αποκέντρωσης. Κατά πόσον, όμως, υπάρχει η πολιτική βούληση για την επιδίωξη τόσο μακροπρόθεσμων και ενδεχομένως αμφίβολων αποτελεσμάτων;


Η αμφισβήτηση της δυνατότητας υλοποίησης της συμπαγούς πόλης

Ακόμη κι αν γίνει αποδεκτό από την κοινωνία το συμπαγές μοντέλο, κατά πόσον μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικές πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση; Είναι εφικτές πολιτικές που θα οδηγήσουν στην αύξηση της πυκνότητας και την ανάμειξη των χρήσεων γης; Η οικονομία λειτουργεί υπό καθεστώς παγκοσμιοποιημένης αγοράς, φιλελευθερισμού και ταχύτατων οικονομικών ανακατατάξεων, και χαρακτηρίζεται από την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου στον αστικό χώρο. Επομένως ο βαθμός επίδρασης των πολεοδομικών πολι¬τικών στη συγκέντρωση των λειτουργιών —π.χ. των θέσεων εργασίας— θα είναι εκ των πραγμάτων χαμηλός. Ένας από τους βασικούς παράγοντες στη διαμόρφωση του οικιστικού ιστού σε μια απελευθερωμένη οικονομία είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εταιρείες αστικής ανάπτυξης. Στην περιφέρεια βρίσκονται πιο εύκολα ελεύθερες εκτάσεις και γίνεται βιομηχανική παραγωγή κατοικίας σχετικά χαμηλού κόστους. Τελικά, η ζήτηση για κατασκευή κατοικιών σε προαστιακές περιοχές χαμηλών πυκνοτήτων αυξάνεται, και οι εταιρείες επωφελούνται. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, ακόμη και αν δοθούν κίνητρα για την οικιστική ανάπτυξη στα κέντρα των πόλεων, ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν εκεί χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει όλο το σύστημα οργάνωσης και παραγωγής τους.

Στην ιστορία της αστικής ανάπτυξης, έχουν καταγραφεί προσπάθειες άσκησης πολεοδομικής πολιτικής υπέρ της συμπαγούς δομής που απεδείχθησαν άκαρπες, ακόμη και σε χώρες και περιόδους που το κράτος διέθετε σαφώς μεγαλύτερη ισχύ και πιο έντονο κοινωνικό χαρακτήρα απ'ό,τι σήμερα. Π.χ., στη μεταπολεμική περίοδο, η ευρωπαϊκή πολεοδομία προσανατολίστηκε στην κατασκευή νέων πόλεων και πόλεων δορυφόρων με στόχο την επίλυση προβλημάτων υπερπληθυσμού στα παραδοσιακά κέντρα. Η πολιτική αυτή γεννήθηκε μεν μεταπολεμικά στην Αγγλία (με στόχο τη σταθεροποίηση και τον έλεγχο της αστικοποίησης) (Ροδολάκης, 1996: 70" Tettlow και Goss, 1968: 80), αλλά εφαρμόστηκε και στη Σουηδία (Hall, 1997: 308" Merlin, 1984: 85). Στη συνέχεια, υιοθετήθηκε κι από άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την αποσυμφόρηση των μητροπόλεων, όπως π.χ. στη Γαλλία (Σταθακόπουλος, 1984: 67" Hall, op.cit.: 313). Οι νέες πόλεις εξυπηρετούσαν την ανάσχεση της πληθυσμιακής ροής προς τις μητροπόλεις, ενώ οι πόλεις δορυφόροι στόχευαν να δημιουργήσουν αστικές περιοχές σχετικά υψηλής πυκνότητας σε απόσταση μεν αλλά εύκολης σύνδεσης με τα ιστορικά κέντρα.

Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσονταν και τα σχέδια της ενίσχυσης των υπαρχόντων προαστίων με εμπορικά κέντρα, υπηρεσίες, βιομηχανικές ζώνες και θέσεις εργασίας, πάντα με στόχο τη μείωση των μετακινήσεων και την αυτονόμηση των περιοχών. Η πολιτική των νέων πόλεων και των πόλεων δορυφόρων ήταν μια διορθωτική κίνηση των πολεοδομικών υπηρεσιών, που αναγνώριζαν τα λάθη που είχαν γίνει στα πρώτα εκτεταμένα προάστια της δεκαετίας του '50, που έπασχαν από ελλείψεις σε υπηρεσίες, εμπόριο καθώς και σε συγκοινωνιακές συνδέσεις. Ωστόσο, τα πολυδάπανα και χρονοβόρα σχέδια υλοποίησής τους δεν ήταν δυνατόν να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα της υπεραστικοποίησης και του ελέγχου της αστικής ανάπτυξης, παρά τους φιλόδοξους στόχους που έθεταν.

Η εύθραυστη ισορροπία τους, που στόχευε στην εξισορρόπηση του ενεργού πληθυσμού και της απασχόλησης αλλοιώθηκε από τις οικονομικές ανακατατάξεις: στις πόλεις δορυφόρους που είχαν σχεδιαστεί με την πρόνοια οι κάτοικοί τους να εργάζονται σ'αυτές, ένα μεγάλο ποσοστό βρήκε τελικά δουλειά μετά από λίγα χρόνια σ'άλλες περιοχές με αποτέλεσμα την αύξηση του μήκους μετακίνησης προς και από την εργασία (Ροδολάκης, op.cit.: 71" Cervero, 1998: 122) και τη διάχυση των μετακινήσεων στην αστική περιφέρεια. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το εγχείρημα των νέων πόλεων, αν και στέφθηκε με μερική επιτυχία, δεν κατάφερε να αντιστρέψει την τάση της αύξησης της κινητικότητας (αριθμός και μήκος μετακινήσεων με ΙΧ), ενώ επίσης επέτεινε την προαστιοποίηση και μετέφερε τη συμφόρηση στα προάστια (Hall, op.cit.: 313).

Στο ίδιο σκεπτικό, ο Merlin (op.cit.: 48) αποδεικνύει ότι ακόμη κι αν η χωροθέτηση της κατοικίας αντιστοιχούσε πλήρως στη χωροθέτηση της εργασίας, οι μετακινήσεις για εργασία δε θα μειώνονταν παρά κατά το 1/3, για λόγους όπως η αυξανόμενη εξειδίκευση, η αδιαφάνεια της προσφοράς εργασίας, η αυξημένη κινητικότητα εργασίας/κατοικίας και η ύπαρξη σε κάθε νοικοκυριό περισσοτέρων του ενός εργαζομένων. Επομένως, είναι αμφισβητήσιμο αν το συμπαγές μοντέλο μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία στο μέλλον μέσω του σχεδιασμού (11), όταν το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο είναι υπέρ της μείωσης του κρατικού παρεμβατισμού και της απελευθέρωσης της κίνησης του κεφαλαίου, εξέλιξη που περιγράφεται από τον Lefebvre (1977: 315) ως παραγωγική κατανάλωση του αστικού χώρου.

Η αμφισβήτηση της υψηλής κοινωνικότητας της συμπαγούς πόλης

Από τους υπέρμαχους της συμπαγούς πόλης θεωρείται ότι η αύξηση των πυκνοτήτων και η ανάμειξη χρήσεων γης θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για μία θέση που δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη της τις πολύπλοκες πολεοδομικές και πολιτισμικές διαστάσεις του αστικού φαινομένου. Οι κοινωνιολογικές προσεγγίσεις της πόλης έχουν προ πολλού καταρρίψει την αντίληψη ότι η μορφή και οι λειτουργίες του αστικού χώρου διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής, τις κοινωνικές αντιλήψεις και καθορίζουν την κοινωνική συνοχή. Με τη στροφή της αστικής κοινωνιολογίας από την άποψη που θεωρεί την πόλη ως "ανεξάρτητη μεταβλητή" (σχολή του Σικάγο: "η πόλη καταλύοντας τις παλαιότερες σχέσεις εγκαθιστά άλλες, πρωτοεμφανιζόμενες και αυθεντικές, βασισμένες πάνω σε καινούριες κοινωνικές αξίες") στην άποψη που τη θεωρεί ως "εξαρτημένη"μεταβλητή (οικολογική προσέγγιση: "η πόλη είναι η σύνθεση της φυσικής και της ηθικής διάστασης της ανθρώπινης κοινότητας εκφρασμένης χωρικά") (Χαστάογλου, 1981: 40, 57) έχουν προ πολλού καταρριφθεί αυτού του είδους οι αφαιρετικές απλουστεύσεις του πολυδιάστατου αστικού φαινομένου.
Η κοινωνική συνοχή καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, κοινωνικούς, οικο¬νομικούς, ψυχολογικούς, δημογραφικούς, που ενισχύονται ή αποδυναμώνονται από τη μορφή του χώρου (Haughton και Hunter, 1994: 83). Κάθε κοινωνικό σύνολο, κάθε κοινωνική συνάθροιση έχει εν σπέρματι κάποιες τάσεις όσον αφορά την κοινωνικότητα, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη κοινωνικών ομάδων και δικτύων. Η μορφή του χώρου, οι αστικές πυκνότητες, η κατανομή των λειτουργιών, η ευκολία της μετακίνησης μπορούν να τις διευκολύνουν, να τις δυναμώσουν ή να τις περιορίσουν. Όπως αναφέρει π.χ. η Μαντουβάλου (2000: 11), "... ο χώρος δεν λειτουργεί ως ένας ανεξάρτητος παράγοντας.

Δεν είναι γενεσιουργός κοινωνικού διχασμού και αποκλεισμού. Ωστόσο η οργάνωση του χώρου, μπορεί να συμβάλει, ηθελημένα ή όχι, στο να εντείνει την κοινωνική διαίρεση και να υλοποιήσει την γκετοποίηση". Όχι όμως και να καθορίσει μονοσήμαντα τα πολυσήμαντα κοινωνικά φαινόμενα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση του Smyth (1996: 101-113) ότι η ενδεχόμενη εφαρμογή του συμπαγούς πολεοδομικού μοντέλου είναι πιθανόν να δημιουργήσει νέου τύπου χωρο-κοινωνικούς διαχωρισμούς. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η ανακατασκευή του κέντρου θα οδηγήσει σε αύξηση των αξιών γης και επιστροφή των υψηλότερων εισοδηματικών τάξεων από τα προάστια (γεγονός που σε ένα βαθμό έχει παρατηρηθεί σε ευρωπαϊκές πόλεις). Οι κοινωνικές ομάδες χαμηλών εισοδημάτων θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κέντρο, και θα μεταναστεύσουν σε ζώνες που θα διαμορφωθούν στα όρια των κεντρικών περιοχών, καθώς οι αξίες γης στα προάστια θα είναι ήδη υψηλές. Οι ζώνες αυτές, εκτιμά ότι θα αποκτήσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά υποβάθμισης που υπάρχουν σε κέντρα πολλών πόλεων σήμερα. Εν γένει, η φιλολογία υπέρ των υψηλών πυκνοτήτων που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή δεν είναι παρά μια μορφοκρατική απλοποίηση των σύνθετων κοινωνικών εκφάνσεων του αστικού φαινομένου, που προβάλλεται ως ενεργειακά συμφέρουσα με έναν περιβαλλοντικό ντετερμινισμό που είναι αμφισβητήσιμος. Αυτό που μπορεί να σημειωθεί εδώ είναι ότι το συμπαγές μοντέλο θα μπορούσε να εξυπηρετεί την συνύπαρξη των διαφόρων κοινωνικών ομάδων που διαφορετικά θα κατανέμονταν διακριτά στο χώρο. Συνυπάρχοντας εκ των πραγμάτων μοιράζονται τον ίδιο δημόσιο χώρο ή και άλλες υπηρεσίες και αυτό, ίσως, είναι μία διαφορετική παράμετρος που θα πρέπει να αξιολογηθεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (12)
Η συμπαγής πόλη είναι ένα δημοφιλές πολεοδομικό μοντέλο, που προβάλλεται σήμερα στην Ευρώπη ως βέλτιστη μορφή αστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα έρευνες αναφορικά με την ενεργειακή της απόδοση καταδεικνύουν ότι δεν είναι σίγουρο ότι συνεπάγεται υψηλά ενεργειακά οφέλη σε σχέση με τις υπόλοιπες αστικές μορφές. Ειδικότερα όσον αφορά τις μεταφορές, που είναι υπεύθυνες κατά μ.ο. για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης μιας πόλης, αμφισβητείται έντονα ότι η συμπαγής αστική μορφή συνεπάγεται μείωση της κυκλοφορίας ΙΧ και γενικότερα των μηχανοκίνητων μετακινήσεων. Οι δυτικές πόλεις αναπτύσσονται σήμερα στην πλειονότητά τους υιοθετώντας μοντέλα αποκέντρωσης των λειτουργιών και μείωσης των πυκνοτήτων, ήτοι σε κατεύθυνση διαφορετική του συμπαγούς μοντέλου. Μεμονωμένα, ασκούνται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες —π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία— πολιτικές υπέρ του συμπαγούς μοντέλου (επανά-χρηση αστικής γης, αστική ανάπλαση κ.λπ.). Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους είναι πενιχρά σε σχέση με τη διογκούμενη αστικοποίηση. Οι έρευνες ερωτηματολογίου που αποσκοπούν στη διάγνωση των επιθυμιών ως προς την περιοχή και τον τύπο κατοικίας καταδεικνύουν μία σχέση αντιστρόφως ανάλογη μεταξύ πυκνότητας και βαθμού ικανοποίησης των κατοίκων. Η υλοποίηση του συμπαγούς μοντέλου σε μία πόλη που λειτουργεί σε καθεστώς φιλελεύθερης οικονομίας είναι επίσης αμφισβητήσιμη, καθότι η απρόσκοπτη κίνηση του κεφαλαίου στον αστικό χώρο συχνά ακυρώνει οποιονδήποτε σχεδιασμό, όπως έχει δείξει η ιστορία της πολεοδομίας. Η συμπαγής πόλη προβάλλεται από τους υποστηρικτές της ως μια πόλη με κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, πρόκειται για μια μάλλον μορφοκρατική προσέγγιση του κοινωνικού φαινομένου της πόλης, που δεν λαμβάνει, όσο πρέπει, υπόψη της το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του χώρου δεν καθορίζει μονοσήμαντα τα κοινωνικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε αυτόν.

Παρά τις έντονες αμφισβητήσεις του συμπαγούς μοντέλου, η έννοια βιώσιμη πόλη, είθισται να ταυτίζεται μ'αυτό, και να αναφέρεται όλο και πιο συχνά σε πολιτικά κείμενα ως αδήριτη κι επιτεύξιμη αναγκαιότητα. Και παλαιότερα, στην ιστορία της πολεοδομίας, έχει συμβεί ορισμένες αρχές σχεδιασμού να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν άκριτα (βλ. π.χ. Χάρτα των Αθηνών, 1933). Η επιστήμη της πολεοδομίας συχνά συγχέεται με την πολιτική, διότι ενέχει ιδεολογική χροιά, υπό την έννοια ότι ο διαχρονικός της στόχος περί βελτίωσης συνθηκών ζωής στο δομημένο περιβάλλον είναι πρωτίστως πρόταγμα κοινωνικό και πολιτικό. Καθώς σήμερα υπάρχουν τα τεχνικά μέσα για μία ορθολογική αξιολόγηση των διαφόρων αστικών μοντέλων με κριτήριο τα αντικειμενικά παραγόμενα αποτελέσματα (π.χ. κατανάλωση ενέργειας, ρύπανση, μετακινήσεις κ.λπ.), θα πρέπει να αξιολογηθεί έγκαιρα το συμπαγές πολεοδομικό μοντέλο, ώστε να προσανατολιστεί εγκαίρως η πολιτική πρακτική και να διορθωθούν εν τη γενέσει τους οι πιθανές παραμορφώσεις του αστικού χώρου, που ενδέχεται να προκύψουν από την άκριτη υιοθέτηση αμφιλεγόμενων αρχών σχεδιασμού. Ειδάλλως, η πολεοδομία θα συνεχίσει να προχωράει σπασμωδικά, π.χ. με την εφαρμογή "Χαρτών"στις οποίες προσδίδεται υπερβολική βαρύτητα και οι οποίες πιθανότατα αργά η γρήγορα θα απορρίπτονται λόγω των αποτυχημένων τους αποτελεσμάτων.

Υποσημειώσεις :
(1) Στο άρθρο αυτό, η έννοια "μορφή της πόλης"αφορά στο σχήμα της και στη χωρική διάρθρωση και κατανομή των βασικών πολεοδομικών λειτουργιών (π.χ. πυκνότητα κατοικίας, χρήσεις γης κ.λπ.)
(2)Το ΕΣΠ δημοσίευσε μια νέα χάρτα (ECTP, 2003), η οποία δίνει έμφαση στη λειτουργική δικτύωση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων και ταυτόχρονα στη διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας κάθε μιας απ'αυτές. Η νέα αυτή μορφή της ευρωπαϊκής πόλης ονομάζεται "The Connected City".
(3)Π.χ., στο UTP. (1996) παρουσιάζεται το μοντέλο της συμπαγούς αστικής ανάπτυξης (πλησίον γραμμών ΔΣ), ως η "ανταγωνιστική"ευρωπαϊκή πόλη του μέλλοντος, που θα έχει οικονομική και κοινωνική συνοχή.
(4)Π.χ. στη Μ. Βρετανία, η κυβέρνηση ανέπτυξε στρατηγικό σχέδιο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς κι επιμέρους σχέδια δράσης για τις μεταφορές και τη χωροθέτηση της κατοικίας (Breheny, 1996). Έχει, επίσης, θέσει ως στόχο το 50-60% της μελλοντικής οικοδόμησης στις πόλεις να πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό υφισταμένων αστικών περιοχών (Brown κ.ά., 1998). Το φαινόμενο περιγράφεται ως "ανακύκλωση της αστικής γης", που προκαλεί αύξηση της πυκνότητας (Whiteland και Larkham, 1992). Ίδια πολιτική ασκείται στην Ολλανδία (Kees, 1998; Nijkamp κ.ά, 1998: 38) και υιοθετείται σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ως κύρια συνιστώ του πολεοδομικού σχεδιασμού (Ibid.: 39 ΕΕ, 1997: 32/ Haughton και Hunter, op. cit.: 89).
(5) Η βασική υπόθεση αυτής της θεωρίας είναι ότι η μετακίνηση δεν είναι πρωτογενής ανάγκη αλλά αποτέλεσμα της επιθυμίας του ανθρώπου να εκπληρώσει δραστηριότητες σε διαφορετικά σημεία του χώρου ("travel is derived
demand"). Η υπόθεση αυτή μεταγενέστερα αμφισβητήθηκε (Mokhtarian και Salomon, 1999).
(6)Αφορά κυρίως στα σενάρια που παράγονται από ολοκληρωμένα μοντέλα χρήσεων γης-μεταφορών.
(7)Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πυκνότητα κατοικίας. Για τις Η.Π.Α., υψηλή πυκνότητα κατοικίας θεωρούνται τα 50 ατ./εκτ., για την Ευρώπη αυτή είναι μια μέση πυκνότητα, ενώ για την Ασία είναι πολύ χαμηλή.
(8) Το πλήθος των αναφορών τρίτων στην έρευνα αυτή καταδεικνύει και τη σημασία της. Π.χ. αναφέρεται στο E.U., 1995: 21· Haughton και Hunter, op.cit.: 86· Nijkamp, op.cit.· Wegener, 1998· Cervero, 1996· Giuliano, 1997; Mindali κ.ά, 2004· Schimek, 1996 κ.ά.
(9) Τελικά αναλύθηκαν 30 πόλεις, καθώς το (τότε) Δυτικό Βερολίνο και η Μόσχα εξαιρέθηκαν λόγω ανυπέρβλητων εμποδίων στη συλλογή των στοιχείων. Στην επικαιροποίηση της έρευνας που επιχειρήθηκε στο Newman P. και Kenworthy J., 1998, προστέθηκαν 16 ακόμη πόλεις και βελτιώθηκαν σε σημαντικό βαθμό τα αποτελέσματα.
(10) Σε προηγούμενη εργασία τους (Gordon και Richardson, 1989), υποστηρίζεται δεν πρέπει να υπάρχει παρεμβατισμός στον καθορισμό της αστικής δομής, αλλά πλήρης ελευθερία στην αγορά, η οποία θα προσδιορίσει τις
βέλτιστες χωρικές λύσεις. Θεωρείται ότι οι μηχανισμοί της αγοράς θα διαμορφώσουν πολυκεντρικές πόλεις απαλλαγμένες από κυκλοφοριακή συμφόρηση και ενεργειακά συμφέρουσες. Παρατίθεται απόσπασμα που καταδει-
κνύει την αντίδρασή τους στις προτάσεις Newman και Kenworthy: "Η ιδέα ότι οι πολεοδόμοι κάνουν άνω κάτω τη ζωή μας για να επιδιώξουν ένα μονοδιάστατο στόχο είναι τρομακτική όσο και αλλότρια, ο κόσμος των Newman και Kenworthy είναι ο καφκικός εφιάλτης που ο Χάγιεκ (1945) πάντα φοβόταν, ένας κόσμος όπου οι καταναλωτές δεν έχουν φωνή,… και οι πολεοδόμοι είναι τύραννοι… Οι Ν. και Κ έγραψαν μια "πυροσβεστική"εργασία. Οι παραμορφώσεις τους δεν είναι αθώες, γιατί οι απληροφόρητοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να στηρίξουν ακριβά σχέδια για την ανάπλαση του κέντρου και την προώθηση του σιδηρόδρομου, ή αυστηρούς ελέγχους χρήσεων γης, σε μια ανωφελή προσπάθεια ενίσχυσης των συμπαγών αστικών δομών… Ίσως οι Ν. και Κ. θα έπρεπε να βρουν ένα άλλο πλανήτη, κατά προτίμηση ακατοίκητο, όπου θα χτίσουν τις συμπαγείς τους πόλεις από το μηδέν, με δημόσια συγκοινωνία που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια" (Ibid.: 342, 344, 345).
(11) Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της δυσκολίας υιοθέτησης συμπαγούς μοντέλου (Στεφάνου κ.ά, 2000: 121· Merlin, 1984: 48): (α) η μεγάλη εξειδίκευση και διαφοροποίηση στην αγορά απασχόλησης, (β) η αλλαγή της δομής της απασχόλησης στο νοικοκυριό, όπου συνήθως πλέον εργάζονται και οι δύο γονείς, ενώ τα παιδιά φεύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις για διαφορετικό σχολείο, (γ) οι διαμορφωμένες πολλαπλές επιλογές στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ο καταναλωτής από τις προσφερόμενες υπηρεσίες λιανικού εμπορίου.
(12) Το άρθρο αυτό συνοψίζει συμπεράσματα που προέκυψαν: (α) από τη διδακτορική διατριβή που εκπονείται από τον κ. Δημήτρη Μηλάκη στο ΕΜΠ με τίτλο "Μεθοδολογία ανάπτυξης βιώσιμων συνεκτικών ενοτήτων μέσω ενός ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού", με επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ κ. Θάνο Βλαστό και χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΠΘ και την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηράκλειτος: Υποτροφίες Έρευνας με Προτεραιότητα στη Βασική Έρευνα"και (β) από τη διδακτορική διατριβή του κ. Νίκου Μπαρμπόπουλου με τίτλο "Προς τη βιώσιμη κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή πόλη – Αποτίμηση πολιτικών και προσέγγιση μεθοδολογίας σχεδιασμού αστικών μεταφορών"που υποστηρίχθηκε στο ΕΜΠ το 2002, με επιβλέποντα τον ίδιο καθηγητή.

Βιβλιογραφία Ελληνόγλωση


  • ΑΜ-ΥΣΓΜ (2000) "Έκθεση 2: Η Υπάρχουσα Κατάσταση των Μεταφορών στο Νομό Αττικής", Αθήνα: Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό. 
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1990) Πράσινο Βιβλίο για το Αστικό Περιβάλλον, Λουξεμβούργο:Υπηρεσία Επίσημων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. 
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1997) Ευρωπαϊκές πόλεις σε Αναζήτηση της Αειφορίας, Πανόραμα των Αστικών Καινοτομιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεων και Εργασίας, Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Επίσημων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. 
  • Λαγόπουλος Α.Φ. (1977) Εγχειρίδιο Πολεοδομίας. Μέρος Α: θεωρία πολεοδομίας (πολεολογία) - Τόμος Ι, Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακές εκδόσεις ΑΠΘ. 
  • Μαντουβάλου Μ. (2000), Εισαγωγή σε θέματα Αστικοποίησης και Ανάπτυξης του Αστικού Χώρου, Αθήνα: Πανεπιστημιακές εκδόσεις ΕΜΠ. 
  • Πιτσιάβα-Λατινοπούλου Μ. (1984) "Αλληλεπίδραση μεταφορών και χρήσεων γης σε αστικές περιοχές", Διδακτορική Διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 
  • Ροδολάκης Θ. (1996) Από την πολεοδομία - χωροταξία στην περιφερειακή ανάπτυξη, Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακές εκδόσεις ΑΠΘ. Σταθακόπουλος Π. (1984) Νέες πόλεις στη Γαλλία, Κτιστό πλαίσιο, Αθήνα: Εκδόσεις Καραγκούνη.
  • Στεφάνου Ι., Τσουδερός Ι. και Μητούλα Ρ. (2000) Ο Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός των Πόλεων και η Ευρωπαϊκή του Διάσταση, Αθήνα: Πανεπιστημιακές εκδόσεις ΕΜΠ.
  • Χαστάογλου Β. (1982) Κοινωνικές Θεωρίες για τον Αστικό Χώρο, Κριτική Ανάλυση, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Παρατηρητής.
Ξενόγλωση

  • Badoe D. και Miller E. (2000) "Transportation-land-use interaction: Empirical findings in North America, and their implications for modeling", Transportation Research Part D, 5(4): 235-263.
  • Breheny M. (1995) "Transport Planning, Energy and Development. Improving our Understanding of the Basic Relationships", στο Banister D. (επ.), Transport and Urban Development, London: E&FN Spon. 
  • Breheny M. (1996) "Centrists, Decentrists and Compromisers: Views on the Future of Urban Form", στο Jenks M., Burton E. και Williams K. (επ.), The Compact City: A Sustainable Urban Form?, London: E&FN Spon. 
  • Breheny M. (1997) "Urban compaction: feasible and acceptable?", Cities, 14(4): 209-217.
  • Brown F.E., De la Barra T., Rickaby P.A., Steadman J.P. και Turner J. (1998) "Sustainability and the city: an evaluation of policy scenarios using an integrated land- use and transport model", στο Borrego C. και Sucharov L. (επ.), Urban Transport and the environment for the 21st Century IV, Southampton: WIT.
  • Cervero R. (1996) "Mixed Land-Uses and Commuting: Evidence from the American Housing Survey", Transportation Research Part Α, 30(5): 361-377.
  • Cervero R. (1998) The Transit Metropolis. A global Inquiry, Washington D.C.: Island Press 
  • Cervero R. και Kockelman K. (1997) "Travel Demand and the 3D's: Density, Diversity, and Design", Transportation Research Part D, 2(3): 199-219. 
  • Choay F. (1965) L' urbanisme, utopies et realites. Une Anthologie, Paris: Editions de Seuil.
  • European Council of Town Planners (1997) "Towards a new charter for planning cities. A discussion paper", London: ECTP. 
  • European Council of Town Planners (2003) The New Charter of Athens 2003. The European Council of Town Planners' Vision for Cities in the 21st century. London: ECTP. 
  • E.U. (1995), The Sustainable City. A European Tetralogy, part III, Transport and Public Spaces, The connective Tissue of the Sustainable City, Luxemburg: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions. 
  • Department of the Environment (DoE) (1994) "Planning Policy Guidance 13: Transport",London: HMSO.
  • Fishman R. (1946) Urban Utopias in the Twentieth Century: Ebenezer Howard, Frank Lloyd Wright, Le Corbusier, Cambridge Massachusetts: MIT Press. 
  • Frank, L.D. και Pivo G. (1994), "Impacts of Mixed Use and Density on Utilization of Three Modes of Travel: Single-Occupant Vehicle, Transit, and Walking", Transportation Research Record, 1466: 44-52. 
  • Gomez-Ibanez J. (1991) "A Global View of Automobile Dependence", Journal of the American Planning Association, 57(3): 376-379. 
  • Gordon P. και Richardson H.W. (1989) "Gasoline Consumption and Cities: A Reply", Journal of the American Planning Association, 55(3): 342-345. 
  • Gordon P., Richardson H.W και Myung-Jin J. (1991) "The Commuting Paradox. Evidence from the Top Twenty", Journal of the American Planning Association, 57(4): 416-420.
  • Giuliano G. (1997) "Land Use Policy and Transportation: Why we won't Get There from Here", Paper Presented at the Conference Policies for Fostering Sustainable Transportation Technologies, Monterey, CA.
  • Habermas J. (1973) La Science et la Technique comme Ideologie, Paris: Gallimard.
  • Hall P. (1997), Cities of Tomorrow, An Intellectual History of Urban Planning and Design in the Twentieth Century, Oxford: Blackwell, (επανεκδ.). 
  • Haughton G. και Hunter C. (1994) Sustainable Cities, London: Regional Studies Association.
  • Kees Μ. (1998) "The Compact City and Mobility", Paper presented at the 8th Conference on Transport Research, Antwerp, Belgium. 
  • Le Corbusier (1957) La Charte d'Athenes, Paris: Les Editions de Minuit, (επανέκδ.). 
  • Lefebvre H. (1977) Δικαίωμα στην πόλη, Χώρος και πολιτική, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, (μετάφρ.).
  • Lynch K. (1998) Good City Form, Cambridge Massachusetts: MIT Press. 
  • Merlin P. (1984) La planification des transports urbains, Paris: Masson. 
  • Mindali O., Raveh A. και Salomon I. (2004) "Urban Density and Energy Consumption: A New Look at Old Statistics", Transportation Research Part A, 38(2): 143-162 
  • Mitchell R.B. και Rapkin C. (1954) Urban Traffic - A Function of Land Use, New York: Columbia University Press. 
  • Mokhtarian P.L και Salomon I. (1999) "Travel for the Fun of It", Access 15(2): 18-20. 
  • Newman P. και Kenworthy J. (1989α) Cities and Automobile Dependence, Aldershot, UK:Gower Technical.
  • Newman P. και Kenworthy J. (1989β) "Gasoline Consumption and Cities. A comparison of U.S. Cities with a Global Survey", Journal of the American Planning Association,55(1): 24-37.
  • Newman P. και Kenworthy J. (1999) Sustainability and Cities. Overcoming Automobile Dependence, Washington D.C.: Island Press. 
  • Nijkamp P., Rienstra S.A. και Vleugel J.M. (1998) Transportation Planning and the Future, New York: John Wiley & Sons. 
  • Pucher J. (1988) "Urban Travel Behavior as the Outcome of Public Policy. The Example of Modal-Split in Western Europe and North America", Journal of the American Planning Association, 54(3): 509-520. 
  • Paquot T. (1996) Η ουτοπία ή το παγιδευμένο ιδεώδες, Αθήνα: Εκδόσεις Scripta, (μεταφρ. 1998).
  • Rickaby P.A., Steadman, J.P. και Barret M. (1992) "Patterns of Land Use in English Towns: Implications for Energy Use and Carbon Dioxide Emissions"στο Breheny M.J. (επ.), Sustainable development and Urban Form, London: Pion Limited.
  • Schimec P. (1996) "Household Motor Vehicle Ownership and Use: How much Does Residential Density Matter?", Transportation Research Record, 1552: 120-125.
  • Smyth H. (1996) "Running the Gauntlet: A Compact City within a Doughnut of Decay", στο Jenks M., Burton E. και Williams K. (επ.), The Compact City: A Sustainable Urban Form?, London: E&FN Spon.
  • Stead D., Titheridge W. και Titheridge H. (2000) "Land Use, Transport, and People: Identifying the Connections"στο Jenks M., Burton E. και Williams K. (επ.), Achieving Sustainable Urban Form, London: E&FN Spon.
  • Stretton H. (1996) 'Density, Efficiency, and Equality in Australian Cities"στο Jenks M., Burton E. και Williams K. (επ.), The Compact City: A Sustainable Urban Form?, London: E&FN Spon.
  • Tetlow J. και Goss A. (1968) Homes, towns and traffic, London: Faber.
  • Van Wee B. (2002) "Land-use and Transport: Research and Policy Challenges", Journal of Transport Geography, 10(4): 259-271.
  • Union des Transports Publics (UTP) (1996) Pour des villes a vivre, L' indispensable cooperation entree transport et urbanisme, Constats, analyses et propositions, Paris: Union des Transports Publics.
  • Wegener M. (1998) "Sustainable Urban Spatial Structures, Do we Need to Rebuild Our Cities?", Technical report of the Deutsche Forschungs Gemeinschaft (DFG) research project Sustainable Urban Spatial Structures /1993-1998, University of Dortmund-Institute of Spatial Planning.
  • Wegener M. και Furst F. (1999) "Land-Use Transport Interaction: State of the Art", TRANSLAND project (Integration of Transport and Land Use Planning) - Deliverable 2 a, 4th RTD Framework Programme of the European Commission.
  • Whiteland J.W.R. και Larkham P.J. (επ.) (1992), Urban Landscapes, International perspectives, London and N.Y.: Routledge.
Νίκος Μπαρμπόπουλος Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Τομέας Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, 157 8ο Αθήνα e-mail: nikos@vlandis.gr
Δημήτρης Μηλάκης Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Τομέας Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, 157 8ο Αθήνα e-mail: milakis@mail.ntua.gr
Θάνος Βλαστός Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Τομέας Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, 157 8ο Αθήνα e-mail: vlastos@survey.ntua.gr


Ο Σταύρος Μπένος περιγράφει την ιδέα του Διαζώματος

$
0
0


H επιστημονική διημερίδα PS Value Talks Ψηφιακή Αειφορία/ Νέες Προοπτικές για Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς συγκέντρωσε στις 22 και 23 Μαΐου 2015 κορυφαίους εκπροσώπους ιδρυμάτων και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μιλήσουν για έξι θεματικές ενότητες και να παρουσιάσουν τις νεώτερες τάσεις στη διαχείριση και ανάδειξη των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στις συνιστώσες του ψηφιακού μας κόσμου αλλά και στη συμβολή των θεσμικών διαχειριστών της πολιτιστικής κληρονομιάς στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών στις οποίες ανήκουν.

Επιφανείς Έλληνες εκπρόσωποι εθνικών φορέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και πολιτιστικών οργανισμών προσκλήθηκαν ως ομιλητές και συντονιστές και πραγματοποίησαν ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τη συμμετοχή του κοινού.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Ξυδάκης και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. 

Η διημερίδα διοργανώθηκε από την PostScriptum σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης INNOVATHENS του Δήμου Αθηναίων και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) στο πλαίσιο του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015 με θέμα «Μουσεία για μια Κοινωνία με Προοπτικές», (Museums for a Sustainable Society) και τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).

Προς μια στρατηγική για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στην πόλη της Καρδίτσας

$
0
0
#Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Συγκοινωνιολόγος- Πολεοδόμος, Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
#Μαρία Σίτη, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός- Πολεοδόμος, ΥΔ, Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
#Βασίλης Ελευθερίου, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός- Πολεοδόμος, ΥΔ,  Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η Καρδίτσα είναι μια σύγχρονη πόλη με πληθυσμό 40.000 κατοίκων γνωστή για τις επίπεδες εκτάσεις της. Διαθέτει μια μεγάλη τράπεζα γης, που αποτελείται εκτός από τμήματα του κύριου αστικού της ιστού και από τις μεγάλες αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται περιμετρικά τα πόλης, αλλά και τα στρατόπεδα και άλλους ανοιχτούς χώρους, οι οποίοι σταδιακά θα παραδίδονται στην πόλη και αναμένεται να συμβάλλουν στην βελτίωση των υποδομών της.

Η Καρδίτσα, αξιοποιώντας την παράδοσή της επένδυσε στο ποδήλατο και τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως θετικά. Έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα ως  πόλη του ποδηλάτου. Μέχρι τη δεκαετία του ’70, οπότε και το ιδιωτικό αυτοκίνητο ξεκινά την ενσωμάτωσή του στις επιλογές της καθημερινής μετακίνησης, το ποδήλατο αποτελεί το βασικό μέσο μεταφοράς και διασκέδασης για μεγάλη μερίδα κατοίκων, ενώ η μετακίνηση των μαθητών από τα κοντινά χωριά προς τα σχολεία της πόλης γίνεται κυρίως με αυτό. Το ποδήλατο θεωρείται ταυτόσημο της παράδοσης και φυσιογνωμίας της πόλης, ενώ αποτελεί και σήμερα το κλειδί για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πλέον μοντέρνα εργαλεία του συγκοινωνιακού σχεδιασμού που επιχειρεί να επιλύσει ζητήματα περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

Ο δήμος της Καρδίτσας διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα στη διαμόρφωση υποδομών και την υλοποίηση δράσεων για τη διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου. Το 2004 διοργάνωσε ένα Πανελλήνιο Συνέδριο σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚ με θέμα "Πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο στις ελληνικές πόλεις"το τριήμερο 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου για να αναδείξει τις καλές πρακτικές και τα οφέλη του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις. Από τότε επενδύει (με τα οικονομικά μέσα που διαθέτει) σε ποδηλατόδρομους προσπαθώντας να περιορίσει τις μετακινήσεις των κατοίκων με αυτοκίνητο.


Αποτελεί δηλαδή ένα καλό παράδειγμα ως προς το ποδήλατο αλλά με ασυνεπή χαρακτηριστικά ως προς τις άλλες συνιστώσες της βιώσιμης κινητικότητας[1](περπάτημα, δημόσια συγκοινωνία). Αυτό που κυρίως απουσιάζει από την Καρδίτσα είναι ένας ολοκληρωμένος κυκλοφοριακός και πολεοδομικός σχεδιασμός με τριπλό στόχο:
  • η πόλη να λειτουργεί με λιγότερα αυτοκίνητα,
  • να απελευθερωθούν από το αυτοκίνητο οι δημόσιοι χώροι και να αναδειχθούν σε χώρους περπατήματος και στάσης, ώστε η πόλη να γίνει πιο ζωντανή, πιο ελκυστική σε κατοίκους, επισκέπτες και επενδυτές,πιο φιλική και παραγωγική.
  • να βελτιωθούν οι διάφορες παράμετροι του αστικού περιβάλλοντος όπως η ποιότητα του αέρα και η ησυχία και να συμμετάσχει η πόλη υπεύθυνα στην παγκόσμια εκστρατεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι δεδομένο για τις σύγχρονες πόλεις ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός κατευθύνεται και συνδιαμορφώνεται σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες του χωρικού συστήματος. Η δημόσια συγκοινωνία και η δυνατότητα του ευχάριστου περπατήματος (walkability) αποτελούν βασικές αρχές για τη μελλοντική ανάπτυξη. Μία βασική παράμετρος των νέων πολεοδομικών προτάσεων που διέπονται από τις νέες αρχές σχεδιασμού είναι να εξασφαλίσουν την εξυπηρέτηση των διαφόρων περιοχών από σύγχρονα δίκτυα δημόσιας συγκοινωνίας. Δηλαδή, οι νέες αστικές μορφές φιλοδοξούν να άρουν τα μειονεκτήματα  που δημιούργησε για τα δημόσια μεταφορικά μέσα ο διαχωρισμός των λειτουργιών και η χαμηλή πυκνότητα δόμησης, και να την καταστήσουν ένα σύστημα μεταφορών ανταγωνιστικό του ΙΧ (Μπαρμπόπουλος, 2002).

Η ανεπαρκής συγκοινωνιακή κάλυψη μιας πόλης από τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπως και στην περίπτωση της Καρδίτσας, έχει κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς εντείνει τις ανισότητες στο σύστημα μεταφορών, γεγονός το οποίο έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των μετακινήσεων. Η ανάμιξη χρήσεων γης σε συνδυασμό με τη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας και την απελευθέρωση των δημοσίων χώρων φιλοδοξούν σήμερα να επιλύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της σύγχρονης πόλης.

Κρίσιμη αφετηρία μιας στρατηγικής για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη της Καρδίτσας είναι ο ορισμός μιας περιμέτρου γύρω από το κέντρο, στο εσωτερικό της οποίας θα ασκηθούν περιοριστικές πολιτικές στάθμευσης και κυκλοφορίας. Το κέντρο αξίζει να δοθεί κατά το δυνατόν ελεύθερο σε πεζούς και ποδηλάτες. Αποτελεί ισχυρό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης και υπόβαθρο για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κατοίκων και γενικότερα της κοινωνικότητας.

Ένα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που θα επηρεάσει το αύριο της πόλης είναι η δρομολόγηση διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης για την ουσιαστική ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων στο μελλοντικό σχεδιασμό. 

Η σημερινή φυσιογνωμία της πόλης

Το οδικό δίκτυο της πόλης είναι φτωχό, με περιορισμένα πλάτη,  ελάχιστες ευθυγραμμίες καθώς και πλήθος ασυνεχειών. Εκτός από κάποιες εκκρεμούσες διανοίξεις οδών δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αλλαγής των γεωμετρικών χαρακτηριστικών. Η πόλη σήμερα αποτελεί πεδίο διέλευσης πολλών διαμπερών ροών από και προς τους γύρω προορισμούς, αλλά και εσωτερικών μετακινήσεων με αυτοκίνητο που καταλήγουν στο κέντρο. Οι αποστάσεις είναι μικρές ωστόσο έχουν διαμορφωθεί συνήθειες και νοοτροπίες ως προς τις μετακινήσεις ζημιογόνες για το αστικό περιβάλλον. Τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάζονται. Δημιουργείται η αίσθηση στον οδηγό ότι με το αυτοκίνητο μπορεί να κάνει τα πάντα, να κινηθεί και να παρκάρει οπουδήποτε, και φυσικά να αναπτύξει την ταχύτητα που επιθυμεί.

Ωστόσο, η ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων την κάνει μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα και παράδειγμα αποτελεσματικής και πολιτισμένης λύσης απέναντι στον κορεσμό, στη ρύπανση και το θόρυβο. Το στοίχημα για την Καρδίτσα είναι οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες να ζουν την πόλη, ώστε να συμβάλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή της και όχι να υποβαθμίζουν το περιβάλλον της και τελικά κάθε μορφής αξίας της πόλης. 

Τα επόμενα χρόνια η Καρδίτσα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πόλους έλξης της Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας με τη φυσιογνωμία της, την εικόνα μιας πόλης βιώσιμης, που σέβεται πρώτα από όλα τους κατοίκους της και προσφέρει σε αυτούς και στους επισκέπτες ποιότητες που θα αξίζει να τις χαρούν.

Η ανάγκη για τη διαμόρφωση της Στρατηγική Βιώσιμης Κινητικότητας

Η στρατηγική για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στη πόλη της Καρδίτσας περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων και πολιτικών που θα συνιστούν ένα νέο κυκλοφοριακό προφίλ, με σκοπό την αλλαγή στις συνήθειες των μετακινούμενων. Οι αρχικά προτεινόμενοι στόχοι/ δράσεις στο πλαίσιο μιας στρατηγικής βιώσιμης κινητικότητας συνοψίζονται στα παρακάτω:
  • προσδιορισμός της πολεοδομικά, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά επιθυμητής εικόνας για το αύριο του δήμου,
  • μακροπρόθεσμος σχεδιασμός πολεοδομικών πολιτικών ως προς τις επεκτάσεις και τις χρήσεις γης συμβατός με την προοπτική ενίσχυσης των ήπιων μέσων μετακίνησης,
  • εντοπισμός των δημόσιων χώρων που θα πρέπει να αναδειχθούν ως σημεία αναφοράς της πόλης, τόποι ανάπτυξης της κοινωνικότητας και κίνητρο για να βγεις από το σπίτι. Σχεδιασμός μεταξύ τους συνδέσεων, ευχάριστων και φιλικών ώστε να συγκροτήσουν ενιαίο και εύκολα αναγνώσιμο και προσπελάσιμο δίκτυο,
  • χάραξη στρατηγικής για τη μείωση του κόστους λειτουργίας της πόλης ειδικότερα στον τομέα των μετακινήσεων. Το ζητούμενο γενικά είναι να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της πόλης.
  • προσδιορισμός μιας κεντρικής περιοχής ήπιας κυκλοφορίας που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα εφαρμογής ενός συνολικού συστήματος δακτυλίων (περιοχών ήπιας κυκλοφορίας – ζωνών μέγιστης ταχύτητας 30 χλμ/ώρα) που θα απλωθεί και στις γειτονιές.
  • σχεδιασμός επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Ανάγκες και Αρχές Σχεδιασμού

Στο πλαίσιο της έρευνας για την πόλη της Καρδίτσας εντοπίστηκε πλήθος αναγκών που σχετίζονται με την εικόνα της πόλης. Κρίθηκε αναγκαία η επανοργάνωση του αστικού χώρου προς τη βιώσιμη πόλη, η ανάγκη προστασίας και δημιουργίας ενός νέου κυκλοφοριακού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που θα αναδείξει τις ποιότητες της πόλης.  Για την υλοποίηση των παραπάνω αναγκών απαιτείται η διαμόρφωση ήπιων κυκλοφοριακών συνθηκών στις περιοχές κατοικίας και στους δρόμους με χρήσεις «ευαίσθητες» και η διαμόρφωση δικτύου δακτυλίων που θα απελευθερώνει τις διαμπερείς κινήσεις από το εσωτερικό των γειτονιών. Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη σύνδεσης των επιμέρους ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου και ψυχαγωγίας με δίκτυα φιλικά προς τον πεζό και τον ποδηλάτη.

Σημειώνεται ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός, καθοδηγήθηκε από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λειτουργία της πόλης και όχι από αριθμητικά και μόνο κριτήρια (π.χ. φόρτους, ροές κ.λπ.). Οι κυκλοφοριακοί φόρτοι για παράδειγμα δεν είναι κάτι δεδομένο. Το ζητούμενο δεν είναι να ανακατανεμηθούν τα αυτοκίνητα στο δίκτυο αλλά να περιοριστούν. Ο στόχος είναι αύριο οι φόρτοι να είναι μικρότεροι. Αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις θα αυξηθούν προφανώς ακόμη περισσότερο.

Βασικός στόχος του κυκλοφοριακού σχεδιασμού είναι να μπει μια "τάξη"στο χώρο της πόλης με το διαχωρισμό στο μέγιστο δυνατό βαθμό των μετακινήσεων με τα πόδια ή με ποδήλατο από τις μηχανικές (με Ι.Χ αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία), σε συνδυασμό με μια παράλληλη προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού των μηχανικών μετακινήσεων στην κεντρική περιοχή. Ο προτεινόμενος κυκλοφοριακός σχεδιασμός αποσκοπεί στο να διαμορφωθεί η πόλη με τέτοιο τρόπο, ώστε το περπάτημα και το ποδήλατο να αποτελούν τις βασικές επιλογές μετακίνησης. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η πόλη πρέπει πρώτα από όλα να είναι απλή στη λειτουργία της για κατοίκους και επισκέπτες.

Κυκλοφοριακοί και Πολεοδομικοί στόχοι

Στη συνέχεια παρουσιάζονται συνοπτικά οι στόχοι και οι προτάσεις της έρευνας.
Οι κύριοι στόχοι είναι :
  • η σύνδεση των επιμέρους ζωνών της πόλης μεταξύ τους καθώς και με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου, ψυχαγωγίας κ.λπ.,
  • η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης, αξιοποιώντας τη σημερινή πραγματικότητα,
  • η δημιουργία έργων ανάπλασης στο χώρο του κέντρου για την αισθητική αναβάθμισή του και τη καλύτερη λειτουργία του,
  • η δημιουργία χώρων στάθμευσης σε περιοχές ειδικών χρήσεων, όπου υπάρχει η δυνατότητα.
Οι συνδυασμένοιπολεοδομικοί και κυκλοφοριακοί στόχοι είναι :
  • η θωράκιση της Καρδίτσας απέναντι στην απειλή του αυτοκινήτου. Αυτή δεν αντιβαίνει ούτε με την ενίσχυση της προσπελασιμότητάς της, ώστε να αποτελεί ελκυστικό πόλο για τον επισκέπτη που έρχεται στην πόλη για αγορές και αναψυχή ούτε με την ενίσχυση της κινητικότητας των κατοίκων της, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής. Η θωράκιση αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα αστυνομικό μέτρο αλλά σαν μια παρέμβαση που θα ενισχύσει τη ζωντάνια της πόλης, θα γεμίσει τους δρόμους με πεζούς και ποδηλάτες, θα την κάνει πιο νεανική, πιο ανθρώπινη, πιο χαρούμενη, και πιο δραστήρια. Θα της δώσει πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές.  
  • η απαλλαγή του κέντρου από τις οχλήσεις του αυτοκινήτου χωρίς να θιγεί η προσπέλαση προς τους χώρους στάθμευσης και η τροφοδοσία των καταστημάτων. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του ρόλου του ως κοινωνικού πόλου αναφοράς.
  • η εξασφάλιση σταθερών συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας στις γειτονιές. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνονται τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στους δρόμους των γειτονιών και δημιουργούνται προϋποθέσεις για αναπλάσεις του οδικού χώρου.
  • η προώθηση τρόπων μετακίνησης φιλικών στην κλίμακα και στο περιβάλλον της πόλης, όπως η δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, που για την Καρδίτσα θα μπορούσαν να εξυπηρετούν σημαντικό ποσοστό των αναγκών.
Οι βασικές κατευθύνσεις των προτάσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα είναι:
  • η αναβάθμιση του εσωτερικού μικροπεριβάλλοντος της πόλης, με δημιουργία θυλάκων προστασίας από το αυτοκίνητο και ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των γειτονιών. Σε επίπεδο γειτονιάς οι δρόμοι θα πρέπει να μετατραπούν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, για να αποτελούν τόπο παραμονής, βόλτας και παιχνιδιού, έτσι ώστε να αναπτυχθούν ανθρώπινες και πολιτισμένες συνθήκες ζωής.
  • η ανάδειξη των κρυμμένων ποιοτήτων της ευρύτερης περιοχής.
  • η προστασία της κεντρικής περιοχής από τις διαμπερείς ροές, ώστε το κέντρο να προσφέρει εύκολη πρόσβαση και ευχάριστες συνθήκες περιβάλλοντος.
  • η ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας με δημιουργία γραμμών στο εσωτερικό της πόλης. Ο στόχος είναι η αστική συγκοινωνία να γίνει ανταγωνιστική του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ώστε να μειωθεί η χρήση του τελευταίου
  • η δημιουργία χώρων στάθμευσης και έλεγχος της στάθμευσης στους κοινόχρηστους χώρους με ενίσχυση της βραχυχρόνιας στάθμευσης και περιορισμό της μακροχρόνιας, πλην των Ι.Χ. των κατοίκων. Επίσης δημιουργία δημόσιων χώρων στάθμευσης σε ειδικές χρήσεις γης, όπου είναι εφικτό.
  • η ενίσχυση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο. Τα δίκτυα τους θα πρέπει να συνδέονται με μεγάλης πολεοδομικής σημασίας χρήσεις, όπως πολιτισμικούς χώρους, χώρους αναψυχής, εμπορικά καταστήματα, χώρους πρασίνου, πλατείες, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λ.π.
  • η εγκατάσταση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων 

Παράμετροι Μετακινήσεων και Κυκλοφορία στην Κεντρική Περιοχή

Οι παράμετροι που εξετάστηκαν για την εικόνα των μετακινήσεων στην πόλη της Καρδίτσας είναι μεταξύ άλλων και οι παρακάτω:
  1. Η θέση του Δήμου σε σχέση με τις γύρω περιοχές
  2. Το υψηλό σχετικά ποσοστό κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων που χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο της Καρδίτσας τόσο για διαμπερείς μετακινήσεις όσο και για εσωτερικές του κέντρου μεταφορές (πχ. τροφοδοσία καταστημάτων).
  3. Η λειτουργία της εμπορικής αγοράς της πόλης.
  4. Το μεσημεριανό διάστημα αιχμής, επιστροφής των κατοίκων από τις εργασίες τους (από αγροτικές ή βιοτεχνικές δραστηριότητες εκτός Δήμου) όσο και από καταστήματα, γραφεία ή υπηρεσίες εντός Δήμου.
Βασική αιτία πολλών κυκλοφοριακών προβλημάτων είναι η υπέρμετρη χρήση του αυτοκινήτου για μετακινήσεις μικρού μήκους. Οι αποστάσεις στην Καρδίτσα, όπως αναφέρεται και παραπάνω είναι μικρές, αποστάσεις που σε μεγάλες πόλεις καλύπτονται ως επί το πλείστον με τα πόδια. Η Καρδίτσα αν οργανώσει διαφορετικά τη λειτουργία της θα μπορούσε να μειώσει θεαματικά τη χρήση του αυτοκινήτου. Τα δίκτυα ποδηλάτου και πεζών θα πρέπει να συνδέονται με μεγάλης πολεοδομικής σημασίας χρήσεις, όπως πολιτισμικούς και αρχαιολογικούς χώρους, χώρους αναψυχής, εμπορικά καταστήματα, χώρους πρασίνου, πλατείες, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λπ.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις

Α) Κυκλοφοριακή οργάνωση με δακτυλίους
Hδιαμόρφωση ενός δικτύου δακτυλίων που θα συγκεντρώνει τις διαμπερείς κινήσεις από το εσωτερικό των γειτονιών, θα απελευθερώσει την κίνηση εντός του περιβάλλοντος της γειτονιάς και θα επαναφέρει βιώσιμες συνθήκες μετακίνησης. Αποτέλεσμα του σχεδιασμού αυτού είναι η οργάνωση του συνολικού οδικού δικτύου σε ένα πλέγμα δακτυλίων, τοπικού και υπερτοπικού επιπέδου. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών δακτυλίων, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν τις τρείς διαδοχικές γραμμές άμυνας της πόλης. Ο εσωτερικός δακτύλιος (η τελική γραμμή άμυνας) οριοθετεί και προστατεύει το κέντρο με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται οι περιμετρικές κινήσεις γύρω από το κέντρο. Το εσωτερικό δίκτυο θα αποτελείται από τον εσωτερικό δεξιόστροφο δακτύλιο και από τον ενδιάμεσο αριστερόστροφο δακτύλιο. Οι δύο αυτοί δακτύλιοι θα συνδέονται με τις αμφίδρομες ακτινικές αρτηρίες που οδηγούν προς τους μεγάλους εκτός πόλεως προορισμούς (π.χ. Τρίκαλα, Μουζάκι, Λίμνη Πλαστήρα κ.λπ.). Παράλληλα διαμορφώνονται και τοπικοί δακτύλιοι του εσωτερικού δακτυλίου καθώς και τοπικοί δακτύλιοι μεταξύ εσωτερικού και ενδιάμεσου δικτύου. Η υλοποίηση των παραπάνω ολοκληρώνεται σε έξι (6) φάσεις.

Ο οδικός χώρος που θα προκύψει από την μονοδρόμηση των δακτυλίων θα διατεθεί για την κατασκευή κατάλληλης υποδομής, όπως μεγαλύτερα πεζοδρόμια, και ποδηλατόδρομους). Παράλληλα, οι γειτονιές εκτός της κεντρικής περιοχής της πόλης προστατεύονται από τη διαμπερή διέλευση οχημάτων με τη λειτουργία των προτεινόμενων δακτυλίων. Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή λειτουργία των δακτυλίων: α) η ταχύτερη κίνηση του αυτοκινήτου κατά μήκος της περιμέτρου τους, σε σχέση με την ταχύτητα που θα μπορεί να επιτύχει στο εσωτερικό τους και β) η ύπαρξη κατά μήκος της περιμέτρου άνετων και σταθερών κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών.

Εικόνα 1: Η προτεινόμενη οργάνωση της κυκλοφορίας με δακτύλιους
Εικόνα 2: Η προτεινόμενη ιεράρχηση
Β) Γειτονιές και Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας
Η αναβάθμιση του εσωτερικού μικροπεριβάλλοντος της πόλης, με τη δημιουργία θυλάκων προστατευμένων από το αυτοκίνητο (τοπικοί δακτύλιοι) και ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των γειτονιών έχει μεγάλη πολεοδομική σημασία. Σε επίπεδο γειτονιάς οι δρόμοι πρέπει να μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας, για να αποτελούν τόπο παραμονής, βόλτας και παιχνιδιού, έτσι ώστε να αναπτυχθούν ανθρώπινες και πολιτισμένες συνθήκες ζωής. Οι θύλακες ήπιας κυκλοφορίας και η προστασία αυτών από διαμπερείς ροές είναι μία καθιερωμένη πρακτική σε ανεπτυγμένες χώρες που βρίσκουν εφαρμογή σε περιοχές κατοικίας με έμφαση τις ζώνες γύρω από σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Γ) Πολιτική Στάθμευσης
Η οργάνωση του οδικού χώρου για την παρόδια στάθμευση θα πρέπει να συνδυαστεί με ενίσχυση της βραχυχρόνιας και περιορισμό της μακροχρόνιας στάθμευσης. Επίσης πρέπει να συνοδευτεί από ενίσχυση των δημοτικών χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση ειδικών χρήσεων γης, κυρίως περιμετρικά της κεντρικής περιοχής, σε ανοικοδόμητα και σε δημοτικά οικόπεδα. Οι προτάσεις για τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής στάθμευσης αναλύονται αναφορικά τη μείωση των προσφερομένων θέσεων παρά την οδό στο κέντρο, με την απαγόρευση της στάθμευσης σε αρκετά οδικά τμήματά του, με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου και φυσικά με την εφαρμογή ενός μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης (για προσωρινή στάθμευση, για κατοίκους κ.λπ.). Στο πλαίσιο της έρευνας προτείνονται χώροι οργανωμένης στάθμευσης δημόσιας χρήσης. Σημειώνεται ωστόσο ότι για να υλοποιηθεί η λειτουργία των προτεινόμενων δακτυλίων είναι σημαντικό να υπάρχει ορθολογική διαχείριση της στάθμευσης κατά μήκος τους ώστε να έχουν σε όλο το μήκος τους ομοειδή κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά και να μην υπάρχει παρακώλυση της κυκλοφορίας λόγω παράνομης στάθμευσης.

Δ) Δημόσια Συγκοινωνία
Η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας και ο επανασχεδιασμός των δρομολογίων και των προορισμών του αστικού ΚΤΕΛ θα συμβάλει στην καλύτερη σύνδεση των περιοχών γειτονιάς με την κεντρική περιοχή. Ο στόχος είναι η αστική συγκοινωνία να γίνει ανταγωνιστική του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ώστε να μειωθεί η χρήση του τελευταίου. Σε συνδυασμό με το αστικό ΚΤΕΛ προτείνεται η έναρξη λειτουργίας του ‘Λεωφορείου Πόλης’ (‘city- bus’), μιας ευέλικτης δημόσιας υπηρεσίας, που θα συνδυάζει τις προόδους στην τεχνολογία και στην ενέργεια, τη στενή συνεργασία μεταξύ πολεοδόμων και του φορέα εκμετάλλευσης και μια δυναμική εκστρατεία πληροφόρησης. Τα βασικά χαρακτηριστικά της θα είναι: η ταχύτητα- συχνότητα- χωρητικότητα, η ευελιξία, η φροντίδα για το περιβάλλον, η ποιότητα εξυπηρέτησης, η σύγχρονη διαχείριση. 
Εικόνα 3 : Οι προτεινόμενες δημοτικές γραμμές mini bus

Ε) Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων και κοινόχρηστα ποδήλατα
Για την αναβάθμιση του οδικού χώρου της πόλης της Καρδίτσας και με δεδομένο το επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας του δικτύου ποδηλατοδρόμων είναι αναγκαία η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων στο δυτικό μέρος της πόλης. Η πρόταση αποσκοπεί στην σύνδεση δυο υφιστάμενων ποδηλατόδρομων που αναπτύσσονται στην ευθεία που συνδέει το κέντρο της Καρδίτσας με τον οικισμό  Παλαιοκκλήσι. Ο πρώτος είναι ο ποδηλατόδρομος της οδού Μπλατσούκα που  φτάνει μέχρι την Τρικάλων και από την αντίθετη κατεύθυνση ο δεύτερος, ο  ποδηλατόδρομος κατά μήκος της επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Αργιθέας που  με αφετηρία το Παλαιοκκλήσι φτάνει μέχρι τον περιφερειακό της Καρδίτσας. Ανάμεσά τους παρεμβάλλεται η οδός Φαναρίου, στην οποία προτάθηκε να  κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος που να αρθρώνεται στα άκρα των δυο  προηγούμενων. 

Στο πλαίσιο της έρευνας προτάθηκε επίσης ένα Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων που αποτελείται από ειδικούς σταθμούς με τις αντίστοιχες βάσεις στάθμευσης σε καθέναν από αυτούς, ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα και ηλεκτρονική εφαρμογή για τη λειτουργία του. Οι σταθμοί προτάθηκαν να εγκατασταθούν στο κέντρο αλλά και περιμετρικά της πόλης, κυρίως σε σημεία που προσελκύουν καθημερινά μεγάλο αριθμό πολιτών και διαθέτουν επαρκή φωτισμό, ώστε να περιοριστούν οι κλοπές και οι βανδαλισμοί. Σήμερα το σύστημα αυτό λειτουργεί και αποτελείται από 60 ποδήλατα, τα οποία είναι κατανεμημένα σε 6 σταθμούς ενοικίασης. Υπάρχουν, επίσης, 10 εφεδρικά τα οποία βρίσκονται σε θέσεις φύλαξης του Δήμου και είναι στη διάθεση των πολιτών μόνο σε περιόδους μεγάλης ζήτησης ή όταν κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα παρουσιάσει βλάβη και πρέπει να αντικατασταθεί προσωρινά. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά και από την ηλεκτρονική εφαρμογή http://map.easybike.gr/για τον Δήμο της Καρδίτσας διαπιστώνεται ότι ο μέσος όρος χρήσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων ανά ημέρα είναι 93 χρήστες. 
Εικόνα 4 : Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων και οι σταθμοί 
του κοινόχρηστου ποδηλάτου όπως προτάθηκαν από την έρευνα.
Αντί Επιλόγου

Η νέα αυτή προσέγγιση της ‘βιώσιμης κινητικότητας’ στον τομέα των μεταφορών και αστικών μετακινήσεων χρησιμοποιείται πολλές φορές με αντικρουόμενους όρους, με στόχο να καλύψει αστικές μεταφορές, σύγχρονα συστήματα ‘διευκόλυνσης’ των μετακινήσεων αλλά και αναδυόμενες τεχνολογικές πρακτικές στο πλαίσιο της μελλοντικής ‘έξυπνης’ πόλης. Ωστόσο, η έννοια αυτή περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τις διαστάσεις της βιωσιμότητας που εμπεριέχουν την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση που σχετίζεται τελικά με τη βιώσιμη πόλη.
Στόχος για την Καρδίτσα – αλλά και ανάγκη όπως και για πλήθος άλλων ελληνικών πόλεων- είναι η επίτευξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που θα συνδυάζει πολεοδομικές και κυκλοφοριακές πολιτικές σε μακροπρόθεσμη βάση. Η μελέτη των χρήσεων γης και η ανάκληση των επεκτάσεών των ορίων της πόλης με την ταυτόχρονη προώθηση ήπιων μέσων μετακίνησης και ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας θα δώσει την επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή κατεύθυνση, ενώ ένας συμπαγής σχεδιασμός επικοινωνιακής πολιτικής θα αποκαταστήσει τη σχέση δημοτικής αρχής- πολίτη και θα ενισχύσει αποδοτικότητα στην εφαρμογή των επερχόμενων μέτρων. Η υπάρχουσα υπεραξία των ποδηλατοδρόμων και των κοινόχρηστων ποδηλάτων της πόλης μπορεί να ‘χρησιμοποιηθεί’ ως κεντρικός άξονας για την προώθηση των νέων πολιτικών κυκλοφοριακής ‘θωράκισης’ και ενίσχυσης της προσπελασιμότητας.

Βιβλιογραφία
Βλαστός, Θ. (1989),  Οι μετακινήσεις πεζή. Ιστορία και Προοπτικές,  Τεχνικά Χρονικά- Επιστημονική Έκδοση του Τ.Ε.Ε., τόμος 9, τεύχος 1, , σελ. 187-200.
Βλαστός, Θ., ‘’Αθήνα. Φάκελος Βιωσιμότητα και Μεταφορές. Τεχνική ή πολιτική προσέγγιση;’’, Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ‘’Βιώσιμο Αστικό Περιβάλλον. Θεσμοί και διαχείριση’’ που οργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων στις 9-10 Οκτωβρίου 1997, σελ. 87-94.
Bikeability Checklist, How bikeable is your community? U.S. Department of Transportation, National Highway Traffic Safety Administration.
Cervero R. και Kockelman K. (1997) "Travel Demand and the 3D’s: Density, Diversity, and Design", Transportation Research Part D, 2(3): 199-219.
European Commission, University of Lund, WALCYNG - How to enhance walking and cycling instead of shorter car trips and to make these modes safer, 1998.
Μπακογιάννης. Ε.«Χτίζοντας πόλεις φιλικές για τα παιδιά. Υποδομές βιώσιμης κινητικότητας. Homezones», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Bambibiτης Ανατολικής ΑΕ, Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2011 http://www.anatoliki.gr/anatoliki/_include/asp/textTemplate.asp?pageCiId=1170&targetPage=112&lang=el
Μπακογιάννης, E., Σίτη, M., Βάσση, Α., Χριστοδουλοπούλου, Γ. , Ελευθερίου, Β. 'Research on the development potential of cycling routes connecting green open spaces in Athens. '. Πρακτικάσυνεδρίου: 2nd Conference on Sustainable Urban Mobility. Volos, 5-6  Μαΐου 2014
Μπακογιάννης, Ε., Σίτη, Μ. 'Interrogating best practices of School accessibility in neighborhood planning'54th ERSA International Congress, St Petersburg Ρωσία 23-26 Aυγούστου 2014.
Pucher J. (1988) "Urban Travel Behavior as the Outcome of Public Policy. The Example of Modal-Split in Western Europe and North America", Journal of the American Planning Association, 54(3): 509-520.
UITP (2006). Mobility in Cities Database: Analysis and Recommendation Report. Brussels, Belgium.
Wegener M. (1998) "Sustainable Urban Spatial Structures, Do we Need to Rebuild Our Cities?", Technical report of the Deutsche Forschungs Gemeinschaft (DFG) research project Sustainable Urban Spatial Structures / 1993-1998, University of Dortmund- Institute of Spatial Planning.



[1]Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε. (Green Paper) περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτικών και δράσεων που στοχεύουν στην εφαρμογή βιώσιμων μεταφορικών συστημάτων με κυρίαρχο άξονα μεταξύ άλλων τη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας και την προαγωγή των ήπιων  μορφών μετακίνησης, βάδισμα και ποδήλατο, με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της υγείας και εν γένει της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικάλων : Να μιλάμε πλέον για αποτελέσματα και όχι μόνον για προθέσεις.

$
0
0
Ομιλία στην ημερίδα της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των ΟΤΑ. Τρίτη 23/06/2015

Αλήθεια η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι υπό πτώχευση; Έχει να πληρώσει τα όσα έχει υποσχεθεί; Έχει να στηρίξει τα όσα της έχουν φορτώσει; Και μιλάω για φόρτωμα και όχι για ανάθεση, γιατί η ανάθεση είναι μία πιο ομαλή και δημοκρατική διαδικασία...
Τα τελευταία χρόνια, εμείς οι Δήμαρχοι, έχουμε μάθει να είμαστε γκρινιάρηδες ή ακόμη και μεμψίμοιροι, και αυτό γιατί έχουμε απέναντί μας ένα κράτος που έχει κώφωση... on demand, ακούει δηλαδή μόνον κάποια από αυτά που θέλουμε να του πούμε, αλλά και γιατί -ας μην κρυβόμαστε- η γκρίνια και το γενικό ανάθεμα, μας βοηθάει να κρύψουμε δικές μας ανεπάρκειες και αδυναμίες.

Όμως τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκε νωρίτερα δεν μας αφήνουν περιθώρια στρουθοκαμηλισμού και επανάπαυσης.
Με -6,4% ρυθμό ανάπτυξης και 50% των νέων ανθρώπων στο φάσμα της ανεργίας, η τοπική αυτοδιοίκηση Α βαθμού, η πιο κοντινή μορφή εξουσίας στην κοινωνία, πρέπει να ανασκουμπωθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ποιες είναι αυτές; Θα το δούμε λίγο παρακάτω.
Πάντως σίγουρα δεν θα έρθει κανείς να μας παρακαλέσει να ετοιμάσουμε σωστά επιχειρησιακά σχέδια, δεν θα έρθει κανείς να μας οργανώσει αν εμείς μόνοι μας δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη τί δεν πήγε καλά μέχρι σήμερα.
Στα επόμενα λεπτά θα σας μιλήσω για το ΕΠ Μεταρρύθμισης του Δημόσιου τομέα, για το ΕΠΑνΕΚ αλλά και για απλές ιδέες και λύσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να κάνουν την τοπική αυτοδιοίκηση πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή.
Έλεγα στην ομιλία μου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, πριν περίπου ένα μήνα, ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι.

Δηλαδή το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να επανασχεδιάσουμε τις υπηρεσίες μας έχοντας στο επίκεντρο τον πολίτη, ο οποίος στο επίπεδο της εξυπηρέτησης, πρέπει να είναι πελάτης.
Ανάπτυξη είναι επίσης το να δημιουργήσουμε για τους υποψήφιους επενδυτές ένα φιλικό προς εκείνους περιβάλλον, έτσι ώστε να γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε, τί να ζητήσουν και πότε να περιμένουν απάντηση.


Πόσο αυτό όμως το μοντέλο απέχει από την ελληνική πραγματικότητα;
Την ώρα αυτή απέχει πολύ, γι αυτό είναι αδήριτη η ανάγκη να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ΕΠ Μεταρρύθμισης του Δημόσιου τομέα και να προτυποποιήσουμε τις διαδικασίες μας έτσι ώστε να ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα, με συγκεκριμένο τρόπο και να απαντάμε σε συγκεκριμένο χρόνο.
Βλέπετε χρόνια τώρα ζούμε σε ένα μη συγκεκριμένο περιβάλλον το οποίο βολεύει τις υπηρεσίες μας να κρύβονται πίσω από την πολυνομία, δεν βοηθάει καθόλου όμως όσους θέλουν να επενδύσουν, αφού τους δημιουργεί συνεχή προσχώματα εκεί που δεν τα περιμένουν.

Δυστυχώς όμως ο χρόνος μας τελειώνει. Πρέπει να περάσουμε στην εποχή του συγκεκριμένου, εκεί που πρέπει να μιλήσουμε με bullets και να απαριθμήσουμε τις προτεραιότητες αλλά και τους χρόνους απόκρισης. Κοινώς... να μιλάμε πλέον για αποτελέσματα και όχι μόνον για προθέσεις.

Συνεπώς 1η προτεραιότητα.Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταρρύθμισης του Δημόσιου Τομέα να κωδικοποιήσουμε διαδικασίες και απαιτήσεις, για να βρούμε γρήγορους και σαφείς τρόπους απάντησης. Άλλωστε η ανάπτυξη θέλει καταρχήν δύο πράγματα. Σαφές νομικό-πολεοδομικό πλαίσιο και φυσικά σαφές φορολογικό πλαίσιο.
Καλό είναι επίσης να δούμε τι πήγε αλλά και τι δεν πήγε καλά από τα δύο προηγούμενα συναφή Επιχειρησιακά σχέδια (Κοινωνία της Πληροφορίας και Ψηφιακή Σύγκλιση) και να προχωρήσουμε άμεσα σε τομές, μαθαίνοντας από τα λάθη μας.
Οι αρμόδιες επιτροπές της ΚΕΔΕ έχουν κάνει ήδη σχετική  δουλειά, η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις επιτροπές παρακολούθησης τομεακών και περιφερειακών επιτροπών παρακολούθησης που ξεκινάνε τις επόμενες ημέρες.

2η προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση του ΕΠΑνΕΚ.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία εστιάζεται στην έξυπνη εξειδίκευση, στις υγιείς επενδύσεις και στην εξωστρέφεια.
Παρότι αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις, στόχοι του αφορούν και στη δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα την αυτοδιοίκηση, στο βαθμό που αυτή αναπτύσσει μηχανισμούς και υποδομές για να στηρίξει της επιχειρηματικότητα.

Λέγαμε νωρίτερα για την ανεργία και ειδικά για την ανεργία των νέων. Μα αν δεν στηρίξουμε εμείς τις επιχειρήσεις στα όρια των δήμων μας, αν δεν κάνουμε τις περιοχές μας ανοιχτές και φιλικές σε υποδομές και επενδύσεις, τότε κανένας Vallier και καμία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν.

Ειδική μέριμνα οφείλουμε να λάβουμε για τους νέους των Δήμων μας και την προώθηση καινοτόμων τους δεξιοτήτων. 
Και αυτές δεν χρειάζεται να είναι στοχευμένες μόνον σε έναν τομέα πχ. της πληροφορικής. Περιοχές με Πανεπιστήμια μπορούν να κάνουν αυτό, περιοχές με αγροτική παραγωγή όμως μπορούν να αναπτύξουν προγράμματα νέων καλλιεργειών και προώθησής τους στην αγορά, σε συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα δίνουν το πρώτο, μικρό, κεφάλαιο κίνησης.

3ο προτεραιότητα η αξιοποίηση της δικής μας περιουσίαςαλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Εδώ έρχεται να κουμπώσει η τράπεζα ανάπτυξης για την οποία ακούσαμε νωρίτερα, η οποία πρέπει όμως να μη χαθεί... στη μετάφραση, να δημιουργηθεί άμεσα και να δώσει εξίσου άμεσες και καθαρές λύσεις.
Οι Δήμοι μας μπορεί να μην έχουν (όλοι) οικονομική άνεση, έχουν όμως ακίνητη περιουσία και μέρη με εξαιρετικό φυσικό πλούτο που μπορούν να ελπίζουν σε μία ισορροπημένη, βιώσιμη ανάπτυξη. Το θέμα να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, μόλις βγούμε από τη δύνη στην οποία έχουμε περιέλθει.

Αυτό ακριβώς στην ουσία αναζητά και το ΕΠΑνΕΚ. Ζητά έξυπνη εξειδίκευση η οποία θα διαπνέει το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και αποσκοπεί στον εντοπισμό και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών εκείνων της χώρας και των περιφερειών που δημιουργούν βιώσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Στις τρεις παραπάνω προτεραιότητες έρχεται να κουμπώσει το κεφάλαιο των έξυπνων λύσεων και των έξυπνων πόλεων.

Έξυπνη πόλη είναι η πόλη που χρησιμοποιεί έξυπνες πολιτικές προς όφελος των πολιτών της, χωρίς απαραίτητα αυτές οι πολιτικές να προέρχονται από τον χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αν και οι ΤΠΕ είναι ένα αναμφισβήτητα ένα σημαντικό εφόδιο για τους Δήμους μας.

Η ανάπτυξη και η καινοτομία στα πλαίσια μια έξυπνης πόλης μπορεί δηλαδή να βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ίδιου του Δήμου και των πολιτών του με απλές λύσεις όπως πχ. με έργα εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που περιγράφεται και στην επενδυτική προτεραιότητα 4γ του ΕΠΑνΕΚ.

Αρκεί το υδροκέφαλο πολλές κράτος μας να καταλάβει ότι πρέπει επιτέλους... επιτέλους, να αλλάξει το άρθρ. 264 του Καλλικράτη που απαγορεύει στους υπερχρεωμένους Δήμους να πάρουν δάνειο, ακόμη κι αν αυτό είναι για έργα εξοικονόμησης ενέργειας!

Μια έξυπνη πόλη φυσικά περιλαμβάνει και πολλές άλλες πτυχές. Περιλαμβάνει κεντρικές και σωστά δομημένες βάσεις δεδομένων, περιλαμβάνει ευρυζωνικές υποδομές, ανοιχτά δεδομένα στον καθένα, εφαρμογές για συσκευές κινητών και tablet, διαδραστικότητα με τους πολίτες της τους οποίους πρέπει να αφουγκράζεται καθημερινά μέσω των κοινωνικών δικτύων και πολλά πολλά άλλα που δεν είναι της ώρας.

Δεν μου αρέσει να μιλάω θεωρητικά... Θα ήταν άλλωστε ανακόλουθο με όλη την προηγούμενη ομιλία μου περί αποτελεσματικότητας.

Θέλω απλώς να σας παρουσιάσω ένα καλό παράδειγμα από τον Δήμο μου, τον Δήμο Τρικκαίων, πιθανώς ένα από τα λίγα γιατί δεν διεκδικώ καμία περγαμηνή και καμία πρωτιά, την ώρα που γνωρίζω πως άλλοι συνάδελφοί μου κάνουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα.

Ένα παράδειγμα που απλώς δείχνει πώς η Καινοτομία, η Ανάπτυξη αλλά και η ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, μπορεί να φέρει αποτελέσματα!

Στα Τρίκαλα, υπήρχε ένας παλιός Μύλος, ο Μύλος Ματσόπουλου, κτισμένος το 1884.

Μετά τη δωρεά του στο Δήμο, με διάφορα προγράμματα τα τελευταία 20 χρόνια, ο Μύλος έγινε επισκέψιμος και αποτέλεσε κοιτίδα πολιτισμού για την πόλη. Να καταρχήν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Στο χώρο αυτό ο Δήμος έστησε πριν από τέσσερα χρόνια μία χριστουγεννιάτικη γιορτή, τον Μύλο των Ξωτικών, ο οποίος ξεκίνησε αρκετά καλά, φέρνοντας στην περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Να και μία καλή ιδέα.
Ο Δήμος Τρικκαίων τις επόμενες ημέρες βάζει σε πειραματική λειτουργία το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον, μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Από τον Σεπτέμβρη θα μπούνε σε λειτουργία έξι τέτοια λεωφορεία που σημειωτέον είναι ηλεκτροκίνητα. Να και η καινοτομία.
Παράλληλα στο εσωτερικό του Μύλου ολοκληρώνονται δύο έργα ΕΣΠΑ, τα οποία θέτουν και πάλι σε κίνηση τα μηχανήματά του που αναπτύσσονται σε τέσσερις ορόφους, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Να και η συνέργειες.

Ο Δήμος, στα πλαίσια της μεγάλης αυτής γιορτής, αναπτύσσει στο χώρο δεκάδες επιχειρηματικές δραστηριότητες για στηρίξει οικονομικά το όλο εγχείρημα, σε συνεργασία με τοπικές και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες το υποστηρίζουν προωθώντας τα προϊόντα τους. Να και η επιχειρηματικότητα.

Συνδυάζοντας όλα αυτά, φέτος ελπίζουμε να ξεπεράσουμε το 1 εκ. επισκέψεις, σε πείσμα των καιρών. Ποιος δεν θα ήθελε να ανέβει στο λεωφορείο χωρίς οδηγό, να επισκεφτεί τον Μύλο μέσα σε ένα πανέμορφο σκηνικό και να δει μηχανήματα του 1900 να δουλεύουν και πάλι;

Κυρίες και κύριοι,
το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι αρκεί να συνεννοηθούμε, να δουλέψουμε οργανωμένα και να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που τόσα χρόνια μας φέρανε ως εδώ.
Θεωρώ πως όλοι μας, μέσα μας, ξέρουμε τί πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι έχουμε το σθένος να το εφαρμόσουμε τραβώντας μπροστά, χωρίς παρακάμψεις και εναλλακτικές διαδρομές.


Ο θεσμός των Περιφερειακών επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού ΕΣΠΑ

$
0
0
ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΔΕ-CEMR  με θέμα «Τα Οικονομικά των Ελληνικών Δήμων 
στο Ευρωπαϊκό τους Περιβάλλον» 

#Παναγιώτης Μαΐστρος, Επιστημονικος  Συνεργάτης ΚΕΔΕ 
«Ο ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (ΠΕΑΣ) ΕΣΠΑ» 

Το νέο ΕΣΠΑ 2014–2020 περιέχει περισσότερες προγραμματικές και διαχειριστικές απαιτήσεις, σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επομένως θα χρειαστεί εντονότερη ενεργοποίηση των Δήμων και των συλλογικών οργάνων τους (της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ). 
Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτιμούμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά ο νέος θεσμός των «Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) ΕΣΠΑ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που νομοθετήθηκε μετά από πρόταση της ΚΕΔΕ με το Άρθρο 24Α του Ν. 4314/2014 «Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014−2020 κλπ». 
Προβλέπεται η συγκρότηση 13 ΠΕΑΣ, κατ’ αντιστοιχία προς τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ). 

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΑΣ 
Κάθε Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) ΕΣΠΑ, η οποία θα λειτουργεί ως υποεπιτροπή της Επιτροπής Παρακολούθησης του αντίστοιχου ΠΕΠ, έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες : 
1ο.Διατυπώνει τη γνώμη της προς τη Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος σχετικά με την κατάρτιση και την εξειδίκευσή του, με τη διαδικασία εκπόνησης των προσκλήσεων και με τα κριτήρια και τη διαδικασία ένταξης των πράξεων που αφορούν έργα και δράσεις τοπικής ανάπτυξης και ιδίως των πράξεων που εντάσσονται σε κατηγορίες δράσης με δικαιούχους τους Δήμους, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του εγκεκριμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων (ΣΔΕ). 
2ο. Ενημερώνεται από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ για την πορεία υλοποίησης των πράξεων των Δήμων. 
3ο.Διατυπώνει αντίστοιχες εισηγήσεις προς τις Διαχειριστικές Αρχές των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων σχετικά με τους άξονες προτεραιότητας ή τους ειδικούς στόχους ή τις κατηγορίες δράσης αυτών που έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους της περιφέρειας και ενημερώνεται από τις Διαχειριστικές Αρχές για την πορεία υλοποίησής τους. 
Σημειώνω εν προκειμένω ότι, εφόσον οι άξονες προτεραιότητας ή οι ειδικοί στόχοι ή οι κατηγορίες δράσης αφορούν γενικότερα Δήμους της χώρας, η ΚΕΔΕ συντονίζει τις ΠΕΑΣ στις εισηγήσεις τους προς τις Διαχειριστικές Αρχές των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.


Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΑΣ 
Κάθε Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) ΕΣΠΑ, θα αποτελείται από τους εξής : 
Πρόεδρος της ΠΕΑΣ είναι ο εκπρόσωπος που ορίζει η ΚΕΔΕ, ο οποίος αναπληρώνεται στα καθήκοντά του από το μέλος της ΠΕΑΣ που θα οριστεί με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής. 
Μέλη της ΠΕΑΣ με δικαίωμα ψήφου είναι : 
Δύο (2) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), που ορίζονται με απόφασή του. 
Ένα μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ορίζεται με απόφασή του. 
Ένα μέλος της αντίστοιχης Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 
Τα μέλη της ΠΕΑΣ, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, αναπληρώνονται από τους αναπληρωτές τους. 
Στις συνεδριάσεις της ΠΕΑΣ καλούνται να συμμετέχουν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ, που έχουν οριστεί ως μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ, προκειμένου να διασφαλίζεται ο συντονισμός μεταξύ τους. 
Στις συνεδριάσεις της ΠΕΑΣ μπορούν να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου οι σύμβουλοι ανάπτυξης των ΠΕΔ και εμπειρογνώμονες. Επίσης, μπορεί να συμμετέχουν ως παρατηρητές εκπρόσωποι των Δήμων της περιφέρειας. 

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΑΣ 
Η Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) ΕΣΠΑ θεσπίζει τον Κανονισμό Λειτουργίας της, με βάση σχετικό πρότυπο κανονισμό που εκπονεί η ΚΕΔΕ. Η ΠΕΑΣ συνεδριάζει έγκυρα εάν έχουν οριστεί τουλάχιστον τα τρία από τα πέντε μέλη της και λαμβάνει αποφάσεις με τη θετική ψήφο τουλάχιστον δύο μελών της. 
Τα μέλη της ΠΕΑΣ δεν αμείβονται. 
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων παρέχει διοικητική, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στην ΠΕΑΣ. 
Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΣ συμμετέχει σε διαπεριφερειακή επιτροπή συντονισμού που συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. 

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ 
Ο Κανονισμός Λειτουργίας των ΠΕΑΣ ή σχετική Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ακόλουθα ζητήματα, που αφορούν τη δραστηριότητα των ΠΕΑΣ. 
  • Τη σύνθεση, το ρόλο και τη λειτουργία της διαπεριφερειακής επιτροπής συντονισμού. 
  • Τα σχετικά με τη συνεργασία της ΠΕΑΣ με την ΠΕΔ, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ στην Επιτροπή Παρακολούθησης, με τον Περιφερειάρχη, με τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ και με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. 
  • Τη διαδικασία επίλυσης τυχόν διάστασης απόψεων μεταξύ της ΠΕΑΣ, των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ στην Επιτροπή Παρακολούθησης, του Περιφερειάρχη και της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ. 

Ιδιαίτερα αναγκαίο είναι να σχεδιαστεί και να χρηματοδοτηθεί από την τεχνική βοήθεια ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης των Δήμων, για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων και την επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειάς τους, την ωρίμανση των έργων και των δράσεών τους και την υποστήριξη της υλοποίησης αυτών. 

Το Πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο να περιέχει ένα ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης των ΠΕΑΣ (με τη συγκρότηση help desk, κοστολογημένες δράσεις, οδικό χάρτη, φορείς υλοποίησης), που θα τις βοηθήσει να ανταποκριθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά στην αποστολή τους. 

Εφόσον πετύχουμε να διασφαλιστεί αυτό το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΠΕΑΣ και το Πρόγραμμα Υποστήριξης των ΠΕΑΣ και γενικότερα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφερειακές Επιτροπές Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στην εξειδίκευση και την εφαρμμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020. 

«Θεσσαλονίκη 2030: Σχεδιάζοντας ένα άλλο αστικό μέλλον»

$
0
0
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ,1-2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο με τίτλο «Θεσσαλονίκη 2030: Σχεδιάζοντας ένα άλλο αστικό μέλλον», σε συνεργασία με τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και στις 1 και 2 Ιουλίου και 2015, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Οδός Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, Αίθουσες Δημοτικού Συμβουλίου και Πολλαπλών Χρήσεων) στο πλαίσιο της συγκρότησης του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος και σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς για την ολοκληρωμένη προσέγγιση στη χωρική και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το όραμα της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη 15ετία και θα διεξαχθεί δημόσια συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους πάνω στις προτεραιότητες και τις στρατηγικές του αναπτυξιακού σχεδιασμού της πόλης. 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου διαμορφώνεται ως εξής: 

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015
10:00 – 13:30 / Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
Θέμα: «Αστικό περιβάλλον και βιώσιμη κινητικότητα»
Υποδομές και δίκτυα, δημόσιος χώρος και ολοκληρωμένες αναπλάσεις, ενεργειακή εξοικονόμηση με βιοκλιματικές παρεμβάσεις, αναστροφή αστικής υποβάθμισης, βιώσιμη κινητικότητα και συστήματα δημοσίων συγκοινωνιών και διαχείριση κυκλοφορίας
Κεντρική Εισήγηση: Θανάσης Παππάς, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας

18:00 – 21:30 / Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
Θέμα: «Κοινωνική πολιτική και Αλληλεγγύη»
Ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλληλεγγύη, δομές και παρεμβάσεις
Κεντρική Εισήγηση: Καλυψώ Γούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης


18:00 – 21:30 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
«Τουρισμός και εξωστρέφεια»: Εξωστρέφεια και διπλωματία πόλεων, τουριστική επιχειρηματικότητα,  διεθνής προβολή και δικτύωση, ποιότητα υποδομών & υπηρεσιών, ξενοδοχειακό δυναμικό, τουριστική διασύνδεση με την ευρύτερη περιφερειακή τουριστική ζώνη επιρροής και τα σημαντικά τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος
Κεντρική Εισήγηση: Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015
10:00 – 13:30 / Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
«Διοικητική μεταρρύθμιση, συμμετοχή, ενδοδημοτική αποκέντρωση»: Σύγχρονη – λειτουργική δημοτική διοίκηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιακές υπηρεσίες προς τον πολίτη, ενδοδημοτικη αποκέντρωση, συμμετοχική δημοκρατία.
Κεντρικές εισηγήσεις: Νίκος Φωτίου, Δημοτικός Σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα Ενδοδημοτικής Αποκέντρωσης, Βασίλης Κάππας, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Θεσσαλονίκης

10:00 – 13:30 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
«Διαχείριση αστικών αποβλήτων»: Εκσυγχρονισμός συστημάτων αποκομιδής, διαλογή στην πηγή, διαχωρισμός ρευμάτων, ανάπτυξη υποδομών και συστημάτων επεξεργασίας, ενεργειακή αξιοποίηση
Κεντρική Εισήγηση: Θανάσης Παππάς, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας

18:00 – 21:30 / Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
«Τοπική οικονομία και απασχόληση»: Ενεργητικές μορφές καταπολέμησης της ανεργίας, δράσεις τόνωσης της απασχόλησης, επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία, δια βίου μάθηση
Κεντρικές εισηγήσεις: Γεωργία Ρανέλλα, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πέτρος Λεκάκης, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης

18:00 – 21:30 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
«Πολιτισμός»Μνημεία, μουσεία, τέχνη, φεστιβάλ, πολιτισμός ως ταυτότητα, πολιτισμός ως καθημερινότητα, πολιτισμός ως συμμέτοχη, παραγωγή και διάθεση σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος
Κεντρική εισήγηση: Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015
10:00 – 13:30, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
«Διαδημοτική Συνεργασία και Χρηματοδοτικά Πρωτόκολλα»: Προοπτικές ενοποίησης του διαδημοτικού επιχειρησιακού σχεδιασμού και συντονισμός για την προώθηση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε’ προγραμματικής περιόδου έργων διαδημοτικής και υπερδημοτικης εμβέλειας, ο συντονιστικός ρόλος των αναπτυξιακών επιχειρήσεων
Κεντρικές εισηγήσεις: Λίνα Λιάκου, Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε., Χρυσόστομος Καλογήρου, Στέλεχος Μ.Ο.Δ. Α.Ε., Σύμβουλος Συγχρηματοδοτούμενων Έργων και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης

18:00 – 21:30, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
«Θεσσαλονίκη 2030: Ένα όραμα για την πόλη»: Μια ενοποίηση της συζήτησης με τη συμβολή όλων των πολιτικών επιπέδων για τη νέα συμφωνία ανάπτυξης, τη διαβαθμιδική συνεργασία  και τη δέσμευση του χρηματοδοτικού πλαισίου για την υλοποίηση της
Κεντρική εισήγηση: Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης,

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε.: 2313317184 και 2313317576.

Ποιες δράσεις Δήμων μπορούν να ενταχθούν στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020»

$
0
0
#Ράλλης Γκέκας , Δρ. Οικονομικών ΟΤΑ,
To Επιχειρησιακό Πρόγραμμα«Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), είναι το μοναδικό από τα τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, που παρουσιάζει στον προϋπολογισμό του ουσιαστική αύξηση, σε σχέση με τα αντίστοιχα ΕΠ των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Αυτό οφείλεται στις επιλογές και τις κατευθύνσεις της πολιτικής για το 2020, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ. Δε θα μπορούσε βέβαια να μη σημειωθεί ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), αφορά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι και ο σχεδιαστής του νέου ΕΣΠΑ.
Τόσο από τον τίτλο του όσο και από την υλοποίηση των ανάλογων ΕΠ«Ανταγωνιστικότητας», σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, το (ΕΠΑνΕΚ) στοχεύει στη στήριξη και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Οι αλλαγές και οι διαφοροποιήσεις του από τα προηγούμενα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητας» αναμένονταν, τουλάχιστον όσον αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην περιορίζονται μόνο σε τομεακές προτεραιότητες που επιβάλλει η κρίση, αλλά αντίθετα να λάβουν υπόψη τους τις νέες Ευρωπαϊκές στρατηγικές και το νέο ρόλο της ΤΑ στο τοπικό αναπτυξιακό γίγνεσθαι.
Η Στρατηγική για το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα
Η στρατηγική για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο ανάπτυξης οικοδομείται και στηρίζεται σε τέσσερις (4) πυλώνες:

1. Ενίσχυση της προσαρμογής των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις Τα αποτελέσματα που επιδιώκονται, με τον πυλώνα αυτόν, είναι τα εξής:
v Προσαρμογή των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού στις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της αγοράς.
v Ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων που θα υποστηρίξουν την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις.
v Δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.
2. Επικέντρωση σε τομείς παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και δυνάμει εξωστρεφείς και καινοτόμους
v Αγροδιατροφή / Βιομηχανία τροφίμων.
v Ενέργεια.
v Εφοδιαστική Αλυσίδα.
v Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες.
v Περιβάλλον.
v Τουρισμός.
v Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
v Υγεία.
v Υλικά – Κατασκευές.
3. Στοχευμένη επιλογή επενδύσεων / επιχειρήσεων/ δραστηριοτήτων που διαθέτουν τα ζητούμενα χαρακτηριστικά για το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα
v Εξωστρέφεια (δημιουργούμενο εξαγωγικό δυναμικό)
v Καινοτομία /δημιουργικότητα
v Σημαντικό μέγεθος σε κύκλο εργασιών και απασχόληση / επαρκής γκάμα προϊόντων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
v Στόχευση σε “niche” παγκόσμιες αγορές.
v Θετικά αποτελέσματα και οικονομική προοπτική / ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
v Επανακυκλοφορία των πόρων στην εσωτερική αγορά (μεγιστοποίηση του ποσοστού της εγχώριας προστιθέμενης αξίας).
v Νέες εταιρείες.
v Μικρό αποτύπωμα CO2 / χαμηλή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
v Ομάδες εταιρειών / συνεργασίες.
v Προϊόντα / Υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας (Premium brands).
4. Εξασφάλιση των παραγόντων που διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στο Ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον
v Αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης.
v Ανάπτυξη δομών και υποδομών:
  • Υποδομές για την έρευνα και την καινοτομία
  • Υποδομές ΤΠΕ
  • Εθνικές Υποδομές

Άξονες Προτεραιότητας
Οι Άξονες Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι ουσιαστικά τρεις (3), εάν δεν συνυπολογιστεί η Τεχνική Βοήθεια:
Ο ΑΠ1 «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με τομεακές προτεραιότητες» συνδέεται και αφορά του Στρατηγικούς Πυλώνες 2 & 3.
Ο ΑΠ2 «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις», συνδέεται και αφορά το Στρατηγικό Πυλώνα 1.
Ο ΑΠ3 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας», συνδέεται και αφορά το Στρατηγικό Πυλώνα 4.
Ενδεικτικοί Θεματικοί Στόχοι (ΘΣ)
Οι βασικότεροι Θεματικοί Στόχοι του (ΕΠΑνΕΚ) είναι:
  • Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.
  • Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των πληροφοριών και των τεχνολογιών επικοινωνίας.
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του
    γεωργικού τομέα και της αλιείας και του τομέα της υδατοκαλλιέργειας.
  • Στήριξη της στροφής προς μια χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος οικονομία σε όλους τους τομείς.
  • Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων.
  • Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και τον περιορισμό των προβλημάτων σε βασικές δικτυακές υποδομές.
  • Προώθηση βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και υποστήριξη της εργασιακής κινητικότητας.
  • Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για δεξιότητες και τη διά βίου μάθηση.
  • Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των δημόσιων αρχών και των ενδιαφερομένων μερών για μία αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
Ενδεικτικοί Θεματικοί Στόχοι του ΕΠ που θα μπορούσαν να είναι δικαιούχοι οι δήμοι.
‘Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι δήμοι εμφανίζονται να έχουν πολύ περιορισμένο ρόλο στο σχεδιασμό του προγράμματος. Θα μπορούσαν να είναι άμεσα δικαιούχοι στις δράσεις που εντάσσονται στους Θεματικούς Στόχους: «Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για δεξιότητες» και«Διά βίου μάθηση και Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των δημόσιων αρχών και των ενδιαφερομένων μερών για μία αποτελεσματική δημόσια διοίκηση».
Όπως αναφέρεται και στο ΕΠ, η χρηματοδότηση των δράσεων αυτών είναι περιορισμένη γιατί χρηματοδοτούνται κυρίως από το ΕΠ «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020».
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη διά βίου μάθησή 2007- 2014, υπάρχει ένας «άτυπος» καταμερισμός. Την επαγγελματική εκπαίδευση έχουν οι περιφέρειες και τη γενική διά βίου μάθηση οι δήμοι.
Οι δήμοι θα πρέπει να προετοιμαστούν με τη δημιουργία των νέων υποδομών. Θα πρέπει να συνεργαστούν και να προγραμματίσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ), τέτοιες παρεμβάσεις, ώστε ο πολεοδομικός ιστός να υποφέρει την μικρότερη δυνατή ενόχληση. Παράλληλα, θα πρέπει να επανατοποθετηθεί το ζήτημα της κάλυψης του κόστους των δήμων από τη δημιουργία και χρήση των υποδομών αυτών σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους.

Παρατηρήσεις
Η πρώτη παρατήρηση που προκύπτει, από τη μελέτη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)» είναι η παντελής έλλειψη της αποκέντρωσης. Την εποχή που σε όλη την Ευρώπη αναγνωρίζεται ο ρόλος των δήμων, όχι μόνο ως βασικών παικτών στη διαδικασία της τοπικής ανάπτυξης, αλλά ως ρυθμιστικού της παράγοντα, το ΕΠΑνΕΚ ουσιαστικά τους αγνοεί.
Η Εταιρική Σχέση στηρίζεται στη θεωρία του «τριμερούς αναπτυξιακού έλικα»(δημόσιος- ιδιωτικός τομέας- ΑΕΙ). Πώς θα εκφραστεί το δημόσιο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο; Από τα κεντρικά υπουργεία; Όλοι γνωρίζουν ότι με τη δημοσιονομική κρίση το κεντρικό κράτος έχει αποσυρθεί από τις τοπικές κοινωνίες και το στελεχικό του δυναμικό έχει αποδιαρθρωθεί.
Οι αναπτυξιακές στρατηγικές για «ανάπτυξη από τα κάτω» (Bottom up), που αποτελούν βασική στρατηγική της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, για το ΕΠΑνΕΚ είναι «άγνωστος τόπος», terra incognita. Δεν είναι τυχαίο ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη κέντρα επιχειρηματικότητας, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, κέντρα καινοτομίας κ.λπ. αποτελούν δημοτικές πρωτοβουλίες. Στη χώρα μας για άλλη μία φορά θριαμβεύει ο συγκεντρωτισμός.
Αναγνωρίζεται, από το ΕΠΑνΕΚ, ο σημαντικός ρόλος που παίζουν οι Μικρο- Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ελληνική οικονομία. Αλλά οι ΜΜΕ έχουν χωρική αναφορά. Ο παράγοντας «χώρος» δεν υπάρχει στο σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Ηράκλειο : Ολοκληρώθηκε το Agrockathon

$
0
0
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Agrockathon, μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα και το Enterprise Europe Network – Hellas.
Τα Agrockathon , ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας και τεχνολογίας για τον αγροτικό τομέα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, στις 5-7 Ιουνίου 2015 στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Δήμου και ειδικότερα της Αντιδημαρχίας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί μία παραλλαγή του θεσμού Hackathon κατά των οποίο νέοι που ασχολούνται με ζητήματα πληροφορικής και ερευνάς σε διάφορα γνωστικά πεδία, συναντιούνται σε προκαθορισμένη πόλη και χώρο και εξετάζουν την εφαρμογή συγκεκριμένων ιδεών προσπαθώντας να δώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Στόχος των διοργανωτών ήταν να έρθουν σε επαφή επαγγελματίες του αγροτικού τομέα με τεχνολόγους της πληροφορικής και μηχανικούς, να γίνει ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ώστε να δημιουργηθούν συσκευές και συστήματα αυτοματοποίησης της αγροτικής παραγωγής που μπορούν να συμβάλλουν ως τεχνολογικές λύσεις στην αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων του αγροτικού τομέα αλλά και στη βελτίωση και καλύτερη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των αγροτών. 


Στο Agrockathon συμμετείχαν περίπου 25 νέοι αγρότες, γεωτέχνες, μηχανικοί, οι οποίοι κατανεμημένοι σε 3 ομάδες μελέτησαν τον έλεγχο των συνθηκών μέσα σε θερμοκηπιακή εγκατάσταση από κινητό τηλέφωνο και την εντολή για την ρύθμιση των βέλτιστων συνθηκών εντός του θερμοκηπίου από απόσταση, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Επίσης την ενημέρωση των αγροτών μέσω δικτύου δίνοντας συγκεκριμένες  πληροφορίες για τις ακριβείς κλιματικές συνθήκες στην αγροτική τους εκμετάλλευση.

Τρίκαλα : Ξεκινούν τα λεωφορεία χωρίς οδηγό

$
0
0
Στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2015 τα Τρίκαλα εισέρχονται στον αστερισμό της παγκόσμιας τεχνολογικής γειτονιάς. Μιας γειτονιάς, στην οποία θα περιηγηθούμε από τα λεωφορεία χωρίς οδηγό του προγράμματος CityMobile 2. Αυτά τα λεωφορεία – τα δύο πρώτα από τα 6 συνολικώς – έφτασαν το πρωί της Τρίτης 30 Ιουνίου στα Τρίκαλα. Μαζί με τους ειδικευμένους Γάλλους μηχανικούς και Έλληνες χειριστές, τα δύο οχήματα κινήθηκαν για πέντε λεπτά στις όχθες του Ληθαίου, μέχρι να σταθμεύσουν στον ειδικό χώρο που η e-trikala ετοίμασε, πίσω από το υπό κατασκευή Μουσείο Τσιτσάνη (παλιές φυλακές).
Τα δύο λεωφορεία ετοιμάζονται όλη την Τρίτη, καθώς οι αρμόδιοι της τεχνολογίας κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις. Επίσης, γίνονται οι τοποθετήσεις των κεραιών που θα στέλνουν σήμα στις κεραίες των λεωφορείων και φορτίζονται οι μπαταρίες του κάθε ηλεκτροκίνητου οχήματος.
Ταυτοχρόνως, όλη την ημέρα τοποθετούνται οι προειδοποιητικές πινακίδες και ετοιμάζονται τα σήματα και οι κώνοι για τη ρύθμιση της ροής οχημάτων, προκειμένου η κίνηση να γίνεται ομαλά.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης, και για τρεις ώρες, στα Τρίκαλα θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κίνηση θα γίνει τις εξής ώρες:
- Τετάρτη 1/7, Πέμπτη 2/7, Παρασκευή 3/7: 15:00 – 18:00
- Σάββατο 4/7: 07:00 – 10:00

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν, σε μια περίπου κυκλική διαδρομή στο κέντρο της πόλης, μήκους σχεδόν 3 χλμ., είναι:
Από την αφετηρία τους δίπλα από το τζαμί (οδός Δ. Τερτίπη) θα εισέρχονται στην οδό Καρδίτσης και στη συνέχεια στην οδό Καποδιστρίου, την οποία θα ακολουθούν και ως οδό Κοραή, διασχίζοντας τη γέφυρα Γούρνας. Στη συνέχεια θα στρίβουν δεξιά στην οδό Αμαλίας και αμέσως αριστερά στο στενάκι της οδού Νέλσωνος. Δεξιά ξανά, θα εισέρχονται στην οδό στρατηγού Σαράφη, την οποία θα ακολουθούν μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί θα ξαναστρίβουν δεξιά, επί της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου και στη συνέχεια επί της οδού Απ. Ιακωβάκη, οπότε θα στρίβουν δεξιά στη γέφυρα του ΚΤΕΛ. Στα φανάρια θα στρίβουν αριστερά στην οδό Όθωνος, την οποία θα ακολουθούν μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου και θα εισέρχονται στο πάρκο πίσω από τις παλιές φυλακές, από όπου θα φτάνουν ξανά και θα σταθμεύουν στην οδό Δ. Τερτίπη.


Τα λεωφορεία θα κινούνται με συνοδεία, ενώ θα υπάρχει ειδική σηματοδότηση για τους οδηγούς, τους πεζούς, τους ποδηλάτες.
Όλο αυτό το διάστημα θα καταγράφεται στη μνήμη τους το κάθε φυσικό εμπόδιο που υφίσταται στο μήκος ολόκληρη της διαδρομής, για να μπορεί, στη συνέχεια, να ξεχωρίζει τα πρόσθετα εμπόδια που ίσως ανακύπτουν, ώστε να ρυθμίζει αναλόγως την κίνησή του.

Πλέον, η πόλη των Τρικάλων αλλάζει.
  • Αλλάζει ως προς την είσοδό της στα πλέον πρωτοποριακά εγχειρήματα σε παγκόσμια επίπεδο.
  • Αλλάζει ως προς τη μελλοντική χρήση των υποδομών, που θα μείνουν στην πόλη και μάλιστα αδαπάνως.
  • Αλλάζει ως προς τη χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών.
  • Αλλάζει ως προς την καθημερινότητά μας. Πλέον, γίνεται η πρώτη πόλη που θα μπορεί να διατρανώνει ότι - σε επίπεδο ακόμη ερευνητικό - διαθέτει όγκο κίνησης τεράστιου αριθμού ποδηλάτων, πλήθος πεζοδρόμων και ηλεκτροκίνητο - τεχνολογικά άρτιο και χρονολογικώς προχωρημένο - λεωφορείο.
  • Αλλάζει ως προς τον συνδυασμό ενός εξαιρετικά προωθημένου τεχνολογικού επιτεύγματος, με μια πόλη που προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα.
  • Αλλάζει ως προς την αναμενόμενη αυξημένη επισκεψιμότητα, ειδικά σε περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης τον χειμώνα.

Ηράκλειο :JCrete4Kids, Ημερίδα Προγραμματισμού &Ρομποτικής για Παιδιά!

$
0
0
Μια πόλη που είναι σε διαδικασία υλοποίησης του οράματος της "έξυπνης πόλης"πρέπει να εξετάζει πολλούς παράγοντες διαμόρφωσης του τελικού αποτελέσματος.Ένας δείκτης που σηματοδοτεί ότι η πόλη βρίσκεται σε σωστό δρόμο , είναι το πλήθος των δραστηριοτήτων είτε των θεσμικών φορέων είτε δραστήριων ομάδων πολιτών με ειδικά ενδιαφέροντα.
Στην πόλη του Ηρακλείου έχει αρχίσει να συσσωρεύεται μεγάλος όγκος εκδηλώσεων με επίκεντρο την καινοτομία και τον ψηφιακό κόσμο  .Η δράση του TEDxHeraklion, το μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας, η εκδήλωση με τον Stallman, το agrockathon, το φεστιβάλ CommonFest ,η δράση AgileCreteκαι τώρα το JCrete4Kids.
Ο Δήμος Ηρακλείου στέκεται πάντα αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες γιατί πιστεύει στη ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη ζωή της πόλης.

Κωνσταντινούπολη :Δημιουργώντας μια νέα ταυτότητα

$
0
0
Στην Καλλικράτεια της Ανατολικής Θράκης (Büyükçekmece),
 αξιοθέατο είναι η γέφυρα που έχτισε ο Σινάν, τεχνικό
επίτευγμα του 16ου αιώνα. Ηταν σε χρήση έως περίπου το 1970
.
#ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , 28 Ιουνίου 2015.
Το χτίσιμο μιας ταυτότητας για μια χώρα, μια πόλη, μια εταιρεία, είναι ό,τι πιο συναρπαστικό υπάρχει στον τομέα των δημιουργικών ιδεών και της επικοινωνίας. Μια χώρα «χτίζει» την εικόνα της, όχι αυθόρμητα, όχι τυχαία, όχι βιαστικά. Δεν πετυχαίνει κάθε απόπειρα σχεδιασμού και η Ιστορία είναι γεμάτη από αυτές τις αποτυχημένες προσπάθειες που -ούτως ή άλλως- υπερτερούν. Αλλά εκείνες οι απόπειρες που είχαν αποτέλεσμα ήταν εκείνες που κατόρθωσαν να γεννήσουν στον αποδέκτη ένα πλέγμα συνειρμών μέσα από έναν συνδυασμό βιώματος, εμπειρίας και εγκεφαλικής και συναισθηματικής εμπλοκής.
Kαι κάθε ιστορία «ταυτότητας» ενός τόπου δεν μπορεί να εξαντλείται ή να ορίζεται κυρίως από το περιτύλιγμα και την επικοινωνιακή γλώσσα αλλά να ενισχύεται και να διαστέλλεται από τον πλούτο της προσωπικής εμπειρίας. Το πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στις χώρες είναι τεράστιο και ανταποκρίνεται σε μια διαρκή μεταβλητή γεωπολιτικής συγκυρίας, οικονομικής στάθμης και κοινωνικής ωριμότητας. Κυρίως έχει να κάνει με ζητήματα εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, διαχείρισης ιστορικής κληρονομιάς και αξιοποίησης ανθρώπινων πόρων. Αυτό που εκβάλλει στην αγορά μπορεί να είναι και ένας δυνητικός πλούτος για τη χώρα που επενδύει σε ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας.

Αν σκεφτεί κανείς την Κωνσταντινούπολη, συνειρμικά θα έρθει μπροστά ως εικόνα η Αγια-Σοφιά και το Μπλε Τζαμί και ο Βόσπορος. Αυτή η πρώτη, ανεπεξέργαστη αναπαράσταση είναι σχεδόν θυμική και αποτελεί τη βάση για μια πρωτόλεια πολιτισμική ανάγνωση του κόσμου. Εκεί είναι και η αφετηρία για την επεξεργασία αυτής της δυνατότητας μέσα από χειρουργικές επεμβάσεις για τη διάνοιξη ειδικών θαλάμων γνώσης και μνήμης. Τα νέα προϊόντα για τον τουρισμό, την αγορά, την παιδεία ή την έρευνα, ανταποκρινόμενα στο ενδιαφέρον του κοινού, που και αυτό χτίζεται, ανοίγονται σε πολλά, σύνθετα και συχνά αντίπαλα «πακέτα», ούτως ώστε όλα μαζί να αποτελέσουν μια δέσμη που να ανοίγει σε όλον τον κόσμο αλλά να εκπορεύεται και να συγκλίνει σε ένα σημείο. Εν προκειμένω, την Κωνσταντινούπολη, τη μητρόπολη της Τουρκίας με τις συναρπαστικές προκλήσεις του μέλλοντος.

Η Πόλη χτίζει πολλές γέφυρες προς τον κόσμο
Περνάς μια σειρά από ολάνθιστες ορτανσίες πριν φτάσεις στην έπαυλη που είναι η έδρα της Turing στο βάθος του κήπου. Είναι ένα μέρος που θα άρεσε και στην Αγκαθα Κρίστι, ιδίως η πράσινη σέρα όπου είχαμε μόλις γευθεί ένα δείπνο εκλεπτυσμένης οθωμανικής κουζίνας.

Η Turing, η εθνική και ερασιτεχνική οργάνωση για τον τουρισμό και την αυτοκίνηση στην Τουρκία, γεννήθηκε το 1923 μαζί με το κεμαλικό κράτος. Ακόμη και σήμερα αποπνέει την αύρα μιας αστικής λέσχης, αλλά πλέον συνδέεται άμεσα και με την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς με ένα πρόγραμμα συνέργειας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα συμμετέχει στη διαμόρφωση νέων προγραμμάτων τουριστικών προϊόντων.

Γι’ αυτόν τον λόγο βρέθηκα στην Τουρκία, για να γίνω κοινωνός του πρώτου «πακέτου» που ανέλαβε η Turing, εστιασμένο στον αρχιτέκτονα Σινάν, ο οποίος διαμόρφωσε το αρχιτεκτονικό μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο απόγειό της τον 16ο αιώνα. Αυτός ο θεματικός τουρισμός για ειδικές ομάδες κοινού είναι ένας από τους δρόμους που ακολουθεί η Τουρκία για να διανοίξει κανάλια επικοινωνίας στο διεθνές κοινό. «Μας προβλημάτισε πολύ η σύνθεση και η προέλευση των προσκεκλημένων μας», μου είπε ένας από τους εκπροσώπους της Turing, ένας Τούρκος με κοσμοπολίτικο αέρα. Ημασταν μια ετερόκλητη και ανομοιογενής ομάδα από φοιτητές, ιστορικούς, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, από διάφορες χώρες, σε ηλικιακό εύρος από 20 έως 65. Στο ίδιο πούλμαν, με δύο εξαιρετικά ευσυνείδητες δημοσιογράφους από την Ταϊβάν που κατέγραφαν τα πάντα με τεράστια έκπληξη, την τουρκολόγο Ξένια Αϊκούτ από το Βελιγράδι, την οθωμανολόγο Ευαγγελία Μπαλτά, δύο αρχιτέκτονες από τον Λίβανο με γραφεία στη Νέα Υόρκη και τη Βηρυτό, φοιτητές από την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Κόστα Ρίκα, Τούρκους της Γερμανίας, γεννημένους στην κοιλάδα του Ρήνου, τον Αλβανό ζωγράφο Αρτάν Σαμπάνι, ειδικούς σε ευρωπαϊκά θέματα από την Εσθονία, τον αρχιτέκτονα Washington Fajardo από το Ρίο ντε Τζανέιρο και πολλούς ακόμη.

Ο Σινάν επελέγη για να αποτελέσει πηγή τροφοδότησης ενός δικτύου επισκέψεων από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης ώς το Σκούταρι στην ασιατική πλευρά και το Εγιούπ, ιερό μέρος για το Ισλάμ, αλλά και ώς την Αδριανούπολη και τα περίχωρα. Τζαμιά και συγκροτήματα ολόκληρα, κρήνες, καραβάν σεράι, υδραγωγεία και γέφυρες, ένας πλούτος αρχιτεκτονικός, καλλιτεχνικός και τεχνολογικός παρουσιάστηκε μέσα από πυκνές διαδρομές. Ξεναγός μας ήταν ο 63χρονος Αρντά Ντιντζόλ, ένας τζέντλεμαν της παλιάς Ισταμπούλ, υπόδειγμα ευγένειας και αρχοντιάς. «Αν και ήμουν πολύ μικρός», μου είπε, «κάθε φορά που σκέφτομαι τα Σεπτεμβριανά, νιώθω ένα κάψιμο στον λαιμό».

Οι άνθρωποι της Turing, που παρείχαν στο διεθνές γκρουπ μας άριστη φιλοξενία, είχαν την αγωνία αν όλα ήταν όπως τα περιμέναμε. «Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κάτι τέτοιο», μου είπε ο 30χρονος Τζενκ Γιλμάζ, γέννημα θρέμμα της Πόλης και συντονιστής του πρότζεκτ. Το πρόγραμμα ήταν ακριβό και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε κυρίως από την Turing («Turkey Turing ve Otomobil Kurumu») και την Εταιρεία Ανάπτυξης για την Κωνσταντινούπολη, συντονισμένο στο πνεύμα του κρατικού πλάνου 2014-2023 για την ανάδειξη της τουρκικής μεγαλούπολης σε μείζον παγκόσμιο κέντρο διεθνούς τουρισμού.

Οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες είναι πολυεπίπεδες και τέμνονται σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα για τον αρχιτέκτονα Σινάν ήταν έτοιμο προς παρουσίαση καθώς τα περισσότερα από τα μνημεία που επισκεφθήκαμε ήταν συντηρημένα ή προς αποκατάσταση. Μου έκανε εντύπωση ότι οι διαδρομές περνούσαν από όλες τις περιοχές κι έτσι όλα τα πρόσωπα της Κωνσταντινούπολης φανερώθηκαν. Από τη νυχτερινή απαστράπτουσα φαντασμαγορία των ουρανοξυστών και την αστική ευμάρεια του Νισάντασι ώς τις φτωχογειτονιές γύρω από το Τζαμί Piyalepasa και την επαρχιώτικη ακινησία του Σουλτάν Γκαζί, μιας εργατούπολης στον ιστό της Κωνσταντινούπολης δίπλα σε ενεργά ορυχεία αλλά και τα υδραγωγεία του Σινάν.

Φυσικά, ο Σινάν και η μοναδικότητά του υπηρετούν μια εκδοχή νεο-οθωμανισμού, καθώς επί Ερντογάν η αυτοκρατορική κληρονομιά είναι στο προσκήνιο. Οπως και η πίστη στην ορθοδοξία του Ισλάμ, που φαίνεται ακόμη και στην απουσία αλκοόλ σε όλα μας τα γεύματα, παρά το γεγονός ότι προορίζονταν για ξένους φιλοξενούμενους.

Για τον Σινάν είχαν ετοιμάσει ένα μικρό βίντεο γνωριμίας που μας προέβαλαν στο πρώτο δείπνο γνωριμίας. Το αναφέρω γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα χειρισμού της καταγωγής του. Στο βίντεο υπήρχε ασάφεια, αλλά ένας αδαής εύκολα καταλάβαινε ότι ο Σινάν είχε γεννηθεί μουσουλμάνος και έχανε έτσι την ενδιαφέρουσα πτυχή του εξισλαμισμού και του σώματος των Γενίτσαρων. Φίλοι από την Ελλάδα με είχαν ρωτήσει αν «μας είπαν» ότι ο Σινάν είχε γεννηθεί σε ελληνική οικογένεια στην Ανατολία. Ενας Τούρκος αρμενικής καταγωγής μού ψιθύρισε ότι «κατά πάσαν πιθανότητα ο Σινάν ήταν Αρμένης» και ένας Βούλγαρος αρχιτέκτων μού είχε στείλει μήνυμα: «Ελπίζω οι Τούρκοι να σας είπαν ότι ο Σινάν ήταν Βούλγαρος». Για να κάνω το θέμα πιο ερεθιστικό, όλα συγκλίνουν ότι ο Σινάν είχε γεννηθεί σε ελληνόφωνη χριστιανική οικογένεια στους Αγίους Αναργύρους της Καππαδοκίας το 1489.

Ανεξάρτητα από αυτό, η περιήγηση στα πάμπολλα μνημεία που σχεδίασε ο Σινάν ήταν μια αποκάλυψη για το βάθος των τεχνικών του γνώσεων πέραν της καλλιτεχνικής αρτιότητας. Δικαίως, οι σύγχρονοι Τούρκοι επενδύουν πολλά στην ανάδειξη της κληρονομιάς τους και χτίζουν αυτό το νέο τουριστικό προϊόν.

Στη «Λούρδη» του Ισλάμ
Στην Αδριανούπολη, τα μεγάλα τζαμιά του Σινάν είναι άρτια αποκατεστημένα και καθώς δεσπόζουν λόγω όγκου και μεγαλοπρέπειας στην επαρχιακή πόλη, δημιουργούν μια εντυπωσιακή αντίθεση. Παλαιά οθωμανική πρωτεύουσα, μετά την Προύσα και πριν από την Κωνσταντινούπολη, η σύγχρονη Αδριανούπολη, που δέχεται δεκάδες πούλμαν τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι μια επαρχιακή πόλη χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά μέσα στα στενά βλέπεις πολλά παλιά σπίτια, Ελλήνων, Βούλγαρων, Αρμένηδων, Εβραίων και φυσικά Τούρκων, η παλιά συναγωγή ανακαινίστηκε και το Καραβάν Σεράι του Σινάν από τον 16ο αιώνα έχει γίνει χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων.
Στο Σκούταρι, το τζαμί της Μιχριμάχ, της κόρης του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, είναι κομψοτέχνημα, αλλά με εντυπωσίασε και η σύγχρονη ζωή ολόγυρα. Ανεβήκαμε και ψηλά στον λόφο Τζάμλισα μέσα στα πεύκα με την αχανή θέα στην Κωνσταντινούπολη και το ζαχαροπλαστείο όπου μαζεύονται οι εκδρομείς και οι κάτοικοι να ξαποστάσουν. Δεξιά, αν γυρίσει κανείς το βλέμμα και μέσα στην κατάφυτη πλαγιά, βλέπει το υπό κατασκευή γιγαντιαίων διαστάσεων νέο τζαμί που χτίζει το καθεστώς.
Στο Εμινονού, στην αγορά με τα μπαχαρικά, φάγαμε ένα μεσημέρι στον περίφημο «Παντελή» με την ωραία κουζίνα. Το χάρηκαν όλοι. Και μετά, μέσα στην παλιά αγορά, σε ένα κομμάτι που φαινόταν απείραχτο από τον χρόνο, επισκεφθήκαμε το τζαμί του (κροατικής καταγωγής) Rustem pasha, του συζύγου της Μιχριμάχ, ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, μικρό τζαμί του Σινάν, γεμάτο απ’ άκρη σε άκρη με πλακάκια Ιζνίκ.

Και στο Εγιούπ, μια Παρασκευή, με τη σύσταση οι γυναίκες της παρέας να είναι σεμνά ντυμένες, ζήσαμε από κοντά μια ισλαμική «Λούρδη», σαν λαϊκή θρησκευτική γιορτή. Τα αγοράκια ντυμένα με τις οθωμανικές σχολές ήταν έτοιμα πια για την περιτομή και ήταν αντικείμενο λατρείας από τους γονείς τους. Μου έμειναν οι εκφράσεις τους.
Viewing all 1603 articles
Browse latest View live