Quantcast
Channel: Πόλεις και Πολιτικές
Viewing all 1603 articles
Browse latest View live

Το Μέγεθος, η Διάρθρωση και οι Αρμοδιότητες της Παγκόσμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

$
0
0
#Ράλλης Γκέκας ,Δρ. Οικονομικών ΤΑ*
Πρόσφατα, (Οκτώβριος 2016) δημοσιεύτηκαν τα πρώτα αποτελέσματα μίας παγκόσμιας μελέτης σχετικά με την οργάνωση και τα οικονομικά της ΤΑ. Η μελέτη αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, τόσο γιατί μέσω αυτής επιβεβαιώνονται πολλές από τις επιλογές του πρόσφατου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όσο και γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια επαναδιάταξης της Ελληνικής ΤΑ.
Η μελέτη αποτελείται από 300 σελίδες περίπου. Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη πήρα το ρίσκο να παρουσιάσω συνοπτικά τα βασικά ευρήματα, όπως και τη σχέση τους με την Ελληνική πραγματικότητα. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε τρία άρθρα. Στο παρόν άρθρο θα διαπραγματευτούμε το μέγεθος, τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες της παγκόσμιας ΤΑ. Στα επόμενα δύο, θα επικεντρωθούμε κυρίως στις δαπάνες και τα έσοδα της ΤΑ.
Η επιλογή των σημείων που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν, όπως και τα σχόλια, ιδιαίτερα της σχέσης παγκόσμιας εμπειρίας και Ελληνικής πραγματικότητας, εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα υποκειμενισμού. Για το λόγο αυτό θα πρότεινα, σε όποιον έχει χρόνο, να διαβάσει το σύνολο της μελέτης[1] ή για να το θέσω καλύτερα, ένας από τους στόχους των άρθρων αυτών είναι να κεντρίσει την περιέργεια των ανθρώπων της ΤΑ ώστε να εντρυφήσουν περισσότερο στα, της παγκόσμιας ΤΑ, θέματα. 
Νοιώθω την ανάγκη να σας προειδοποιήσω. Η τελική γεύση, από τη σύγκριση, είναι πικρή…

Περιγραφή της μελέτης
Η μελέτη του ΟΟΣΑ, της Ένωσης Πόλεων και ΟΤΑ και της Γαλλικής Αναπτυξιακής Εταιρίας με τίτλο «Subnational governments around the world. Structure and finance» έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν να διαφέρει από τις μέχρι τώρα διεθνείς ή συγκριτικές μελέτες που γνωρίζαμε. Η μελέτη αυτή στοχεύει στην παροχή αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων και δεδομένων σχετικά με τη δομή, τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση της ΤΑ, από όλο τον κόσμο.
Οι περισσότερες από τις μέχρι σήμερα σχετικές μελέτες, που εκπονήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν ως στόχο να παρέχουν στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ΤΑ και να προσφέρουν συγκριτικές αξιολογήσεις, με αξιόπιστο τρόπο. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι περιορισμένες χωρικά, (μόνο Ευρώπη ή μόνο αναπτυγμένες οικονομίες), αλλά και θεματικά, καθώς επικεντρώνονται σε μικρο-δεδομένα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό η διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των δεδομένων της χρηματοδότησης της ΤΑ να συνδυάζεται και συνδιαλέγεται με «εξωτερικούς» πόρους, όπως ο δανεισμός ή οι πόροι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Όλα τα παραπάνω αφαιρούν από τις μέχρι τώρα προσπάθειες, τη δυνατότητα να παρέχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των οικονομικών της ΤΑ, σε όλο τον κόσμο.
Είναι προφανές ότι η ύπαρξη αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΤΑ, είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση των οικονομικών και επενδυτικών δυνατοτήτων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το γεγονός αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση και τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης, αλλά και την ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Είναι επιπλέον ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου έχει ξεκινήσει ο διάλογος για την «επαναθεσμοθέτηση» της διοικητικής της μεταρρύθμισης.
Στη μελέτη παρουσιάζονται οι κύριοι οργανωτικοί και χρηματοοικονομικοί δείκτες, που αφορούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε 101 ομοσπονδιακές και ενιαίας συνταγματικής οργάνωσης χώρες, από όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα καλύπτει τις περιοχές: Αφρική, Ασία-Ειρηνικός, Eυρω-Ασία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Δυτική Ασία, Βόρεια Αμερική.
Οι 101 χώρες του δείγματος αντιπροσωπεύουν 5.965.000.000 κατοίκους, δηλαδή το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το συγκεκριμένο δείγμα αντιπροσωπεύει επίσης συνολικά, το 87,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 37% των χωρών του δείγματος είναι υψηλού οικονομικού εισοδήματος, βάσει της ταξινόμησης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η πλειοψηφία των χωρών του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το 26% και 24% αντίστοιχα ανήκουν στις «άνω και κάτω» χώρες με μεσαία εισοδήματα, ενώ το 14% περιλαμβάνει χώρες με οικονομίες χαμηλού εισοδήματος, που προέρχονται όλες από την αφρικανική ήπειρο.
Το δείγμα των 101 χωρών διαρθρώνεται σε 17 ομόσπονδα και 84 με ενιαία συνταγματική οργάνωση, κράτη. Στο σύνολο του δείγματος καταμετρήθηκαν συνολικά 522.629 ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων 250.706 ΟΤΑ, μόνο από την Ινδία. Η Ινδία έχει μια μοναδική δομή, η οποία περιλαμβάνει 250.706 ΟΤΑ χωριών και μικρών πόλεων, οι οποίες αποτελούν και τον ακρογωνιαίο λίθο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα. Εάν εξαιρέσουμε την Ινδία, ο συνολικός αριθμός των ΟΤΑ του δείγματος είναι 271.923. Το σύστημα της ΤΑ μπορεί να είναι ακόμη πιο περίπλοκο. Σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν επιπλέον επίπεδα ή υποκατηγορίες, εντός της ίδιας αυτοδιοικητικής βαθμίδας, όπως στην Κίνα.
Ως ΟΤΑ, (SNG) ορίζεται, από τη μελέτη, η αποκεντρωμένη οντότητα της οποίας τα όργανα διοίκησης εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία και η οποία έχει γενικές αρμοδιότητες, σχετική αυτονομία όσον αφορά στον προϋπολογισμό, στο προσωπικό και τα περιουσιακά στοιχεία. 
Το πληθυσμιακό μέγεθος
Το μέσο μέγεθος, των δήμων του δείγματος, είναι 56.000 κάτοικοι. Οι Δήμοι είναι μεγαλύτεροι στην Αφρική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού από ό, τι στην Ευρώπη, την Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική. Επίσης, οι Δήμοι είναι μικρότεροι κατά μέσο όρο σε χώρες με τρεις βαθμίδες αυτοδιοίκησης, από ό, τι σε δύο ή ακόμα περισσότερα σε αυτοδιοικητικά συστήματα, που έχουν μόνο μία βαθμίδα, τους Δήμους. Στις χώρες όπου οι δήμοι είναι μεγάλοι, υπάρχει συχνά και ένα δομημένο δίκτυο υπο-δημοτικών ενοτήτων, όπως είναι τα χωριά, οι αστικές ενορίες και οι κοινότητες, που υποστηρίζουν το Δήμο στην παροχή υπηρεσιών και τις άλλες λειτουργίες του.

Μέσος όρος Πληθυσμιακού μεγέθους δήμων ανά γεωγραφική περιοχή
Θα πρέπει να  λάβουμε υπόψη ότι το παραπάνω γράφημα δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό. Η παρατήρηση αυτή σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες διεργασίες αποκέντρωσης στις αφρικανικές χώρες, στις οποίες ο αριθμός των ΟΤΑ αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, όπως πχ στην Ουγκάντα. Παρατηρούμε δηλαδή στην Αφρική, την αντίθετη κίνηση από την Ευρώπη. Υπάρχει μία τάση κατακερματισμού των μεγάλων μεγεθών των Δήμων τους.

Η Ελλάδα, με 33.410 κατοίκους κατά μέσον όρο ανά δήμο, βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εάν όμως εντάξουμε τη χώρα μας (GRC) στον παγκόσμιο αυτοδιοικητικό χάρτη, όπως προκύπτει και από το παρακάτω γράφημα, θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο, (56.000 κάτοικοι).
Μέσος όρος πληθυσμιακού μεγέθους των δήμων ανά χώρα
Το παραπάνω γράφημα απεικονίζει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών του δείγματος. Από την εξαιρετικά κατακερματισμένη ΤΑ, όπως είναι η περίπτωση της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Μογγολίας και της Σλοβακικής Δημοκρατίας, (λιγότερο από 2 000 κατοίκους κατά μέσο όρο), στην περίπτωση πολύ μεγάλων δήμων, σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Κορέα, το Μαλάουι, η Μαλαισία και η Τανζανία, (100 φορές μεγαλύτερη, δηλαδή 200.000 κατοίκους κατά μέσο όρο). Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί και πάλι, ότι οι χώρες με μεγάλες κοινότητες συχνά έχουν ένα καλά σχεδιασμένο και δομημένο δίκτυο δημοτικών και κοινοτικών ενοτήτων, που επιτρέπουν τη διατήρηση της εγγύτητας για την παροχή τοπικών υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε το λόγο για τον οποίον δεν λειτούργησε στη χώρα μας, ουσιαστικά, ο θεσμός των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή οι άλλες μορφές ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, που θέσπισε ο «Καλλικράτης».

Η διάρθρωση
Τριανταμία χώρες του δείγματος έχουν μόνο μία βαθμίδα ΤΑ (δήμους), 47 χώρες έχουν δύο αυτοδιοικητικές βαθμίδες, (Δημοτικές και περιφερειακές / ομόσπονδα κρατίδια), και 23 έχουν τρεις βαθμίδες ΤΑ, με ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ των δημοτικών και περιφερειακών / ομόσπονδων κρατιδίων.
Συνολικά, η μελέτη εντόπισε περίπου 509.748 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, 11.181 δευτεροβάθμιους ΟΤΑ και 1.700 περιφέρειες ή ομόσπονδα κρατίδια.

Αριθμός ΟΤΑ, ανά διοικητική βαθμίδα και διάρθρωση ΤΑ
Σε γενικές γραμμές, οι χώρες με ένα βαθμό αυτοδιοίκησης είναι μικρές όσον αφορά στον πληθυσμό ή/ και την έκταση. Στις περισσότερες χώρες οι ΟΤΑ ονομάζονται δήμοι, αλλά απαντώνται και πολλές άλλες κατηγορίες, (local government areaslocal councilslocal authorities, districts, κλπ.). Ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, με τον έναν βαθμό αυτοδιοίκησης, υπάρχουν και ορισμένες με μία ή δύο αυτόνομες περιοχές, οι οποίες έχουν και κάποιες νομοθετικές εξουσίες. Οι περιοχές αυτές έχουν θεσμοθετηθεί με τον τρόπο αυτό, για γεωγραφικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς ή γλωσσολογικούς λόγους.


Κατανομή κατά πληθυσμό, έκταση και διάρθρωση ΤΑ
Στο σύνολό τους, αντιπροσωπεύουν το 4% της συνολικής έκτασης και του πληθυσμού του δείγματος. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν χώρες με έναν βαθμό αυτοδιοίκησης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αντίθετα, σε αυτή την ομάδα ανήκει μια μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών (39%).


 Κατανομή κατά γεωγραφική περιφέρεια και διάρθρωση της ΤΑ
Η Ελλάδα ανήκει στην πλειοψηφία των χωρών (47) με δύο βαθμίδες ΤΑ, τη δημοτική και την περιφερειακή. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν δώδεκα ομοσπονδιακές χώρες. Οι χώρες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν είναι ομοιογενείς, έχουν διαφορετικά μεγέθη από την άποψη του πληθυσμού και της έκτασης, αλλά συνολικά αντιπροσωπεύουν το 51% του πληθυσμού και το 60% της συνολικής έκτασης των χωρών του δείγματος. Περισσότερες από τις μισές χώρες της Αφρικής και της Ασίας-Ειρηνικού ανήκουν σε αυτή την ομάδα, όπως επίσης και το 64% των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Τέλος, 23 χώρες, μεταξύ των οποίων πέντε ομοσπονδιακές, έχουν τρεις βαθμίδες ΤΑ: δήμους και περιφέρειες, με τρίτη ενδιάμεση βαθμίδα μεταξύ τους τα διαμερίσματα σε Γαλλία, τις επαρχίες στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία, τις περιοχές στη Γερμανία, το Μάλι και το Βιετνάμ, τις κομητείες στην Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα raions σε διάφορες Ευρω-ασιατικές χώρες (Καζακστάν, Κιργιζία, Μολδαβία κλπ). Με ορισμένες εξαιρέσεις, οι 23 χώρες με τρεις βαθμίδες ΤΑ, είναι μεταξύ των πιο πυκνοκατοικημένων. Συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 45% του πληθυσμού και το 36% της συνολικής έκτασης των χωρών του δείγματος. Σχεδόν το μισό των χωρών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού του δείγματος έχει τρεις βαθμίδες ΤΑ.
 Η κατανομή των αρμοδιοτήτων
Οι ΟΤΑ διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στη διοικητική κατάστασης, στις αρμοδιότητες ή στη χρηματοδότηση, ακόμα και ανάμεσα στην ίδια αυτοδιοικητική βαθμίδα, της ίδιας χώρας. Το γεγονός αυτό εντοπίζεται ιδιαίτερα στις ομοσπονδιακές χώρες, όπου το καθεστώς της ΤΑ καθορίζεται από το ομοσπονδιακό σύνταγμα και νομοθετικό πλαίσιο. Η διοικητική τους υπόσταση, οι αρμοδιότητες, αλλά και η χρηματοδότηση τους μπορεί να διαφέρουν από το ένα ομόσπονδο κρατίδιο στο άλλο. Ανάλογα παραδείγματα συναντάμε στην Αργεντινή, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Ρωσική Ομοσπονδία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κ.α.
Η πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων της ΤΑ, μέσα στην ίδια χώρα, προκύπτει από τα διαφορετικά πολιτικά και διοικητικά χαρακτηριστικά, (ομοσπονδιακή ή ενιαία χώρα), αλλά και από δημογραφικά, γεωγραφικά, οικονομικά, πολιτιστικά και ιστορικά τοπικά χαρακτηριστικά. Η συνηθέστερη διάκριση στην πρωτοβάθμια κυρίως ΤΑ είναι αυτή μεταξύ αστικών και αγροτικών ΟΤΑ. Μία επίσης συνήθης διάκριση γίνεται με βάση το μέγεθός τους. Τα τελευταία χρόνια μία σημαντική διάκριση είναι αυτή που διαχωρίζει τις πόλεις με διπλή ιδιότητα, αυτή του δήμου και της ανώτερης βαθμίδας ΟΤΑ, (π.χ. πόλεις της Αυστρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, πόλεις-κράτη στην Γερμανία), οι οποίες απολαμβάνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερες ευθύνες ή προνόμια.
‘Όπως είναι επόμενο παρατηρείται μια μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ των χωρών. Ωστόσο, ορισμένα γενικά συστήματα- τάσεις αναδύονται.
Στις περισσότερες ομοσπονδιακές χώρες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποκλειστικές και συγκεκριμένες αρμοδιότητες, (εξωτερική πολιτική, άμυνα, μακροοικονομική πολιτική, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, κ.λπ.), ενώ οι κεντρικές κυβερνήσεις, σε κράτη με ενιαία συνταγματική οργάνωση, έχουν ευρύτερες ευθύνες.
Σε τοπικό επίπεδο, οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ ορίζονται από τα συντάγματα ή / και τους νόμους, και μπορούν να διαφέρουν από το ένα κράτος στο άλλο. Σε χώρες με ενιαία συνταγματική οργάνωση, η ανάθεση των αρμοδιοτήτων ορίζεται γενικά από την εθνική νομοθεσία. Ειδικά για την πρωτοβάθμια ΤΑ αναφέρεται μερικές φορές ως κριτήριο κατανομής των αρμοδιοτήτων, η «αρχή της επικουρικότητας». Νόμοι μπορούν επίσης να εξουσιοδοτούν την ΤΑ, εξ ονόματος της κεντρικής κυβέρνησης, να ασκεί μία αρμοδιότητα ή να μοιράζεται την κοινή ευθύνη με μία άλλη διοικητική βαθμίδα.
Παρά την πολυπλοκότητα μία γενική κατανομή των αρμοδιοτήτων των τριών βαθμίδων ΤΑ παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.
ΠρωτοβάθμιαΔευτεροβάθμιαΤριτοβάθμια

• Σχολές εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, προσχολική & πρωτοβάθμια εκπαίδευση)
• Πολεοδομία & διαχείρισης
• Τα τοπικά δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευσης, αποχέτευσης, απορριμμάτων, υγιεινή, κλπ)
• Οδοποιία & μέσα μαζικής μεταφοράς
• Κοινωνικές υποθέσεις (υποστήριξη των οικογενειών & παιδιών, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, παροχές κ.λπ.)
• Πρωτοβάθμια & προληπτική υγειονομική περίθαλψη
• Αναψυχή αθλητισμός & πολιτισμός
• Δημόσια τάξη & ασφάλεια (δημοτική αστυνομία, πυροσβεστικές υπηρεσίες)
• Τοπική οικονομική ανάπτυξη, ο τουρισμός, εμποροπανηγύρεις
• Περιβάλλον (περιοχές πρασίνου)
• Κοινωνική στέγαση
• Διοικητικές υπηρεσίες & αδειοδοτήσεις.


• Δευτεροβάθμιας ή εξειδικευμένη εκπαίδευση
• Υπερτοπικές κοινωνικές υπηρεσίες & υπηρεσίες Πρόνοιας ιδιαίτερα των Νέων
• Δευτεροβάθμια νοσοκομεία
• Συλλογή & επεξεργασία αποβλήτων
• Δευτεροβάθμια οδοποιία & δημόσια μέσα μεταφοράς
• Περιβάλλον


• Δευτεροβάθμια / τριτοβάθμιας εκπαίδευσης & επαγγελματική εκπαίδευση
• Χωροταξικός σχεδιασμός
• Περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη & καινοτομία
• Υγεία (δευτεροβάθμια περίθαλψη & νοσοκομεία)
• Κοινωνικές υποθέσεις π.χ. υπηρεσιών απασχόλησης, κατάρτισης, ένταξης, υποστήριξη σε ειδικές ομάδες, κλπ
• Περιφερειακές οδοί & δημόσιες μεταφορές
• Πολιτισμός, κληρονομιά & τουρισμός
• Προστασία περιβάλλοντος
• Κοινωνική στέγαση
• Δημόσια τάξη & ασφάλεια (π.χ. περιφερειακά της αστυνομίας, της πολιτικής προστασίας)
• Εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης (σε ομοσπονδιακό χώρες)

Εάν προσπαθήσουμε να εξάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα από τη κατανομή των αρμοδιοτήτων, αλλά και από τον παραπάνω πίνακα, θα λέγαμε ότι στην πρωτοβάθμια ΤΑ υπάρχει μία ευρεία γκάμα αρμοδιοτήτων, που παρέχονται με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Η δευτεροβάθμια ΤΑ έχει εξειδικευμένες και πιο περιορισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε υπερτοπικές παρεμβάσεις και την παροχή υποστήριξης σε μικρούς Δήμους. Τέλος, οι αρμοδιότητες της τριτοβάθμιας ΤΑ ποικίλλουν. Σε ορισμένες χώρες είναι περιορισμένες σε άλλες, ιδίως σε ομοσπονδιακά κράτη, πολύ εκτεταμένες.
Είναι πολύ πρόσφατη η συζήτηση που διεξήχθη στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2016) και εμπεριείχε τις προτάσεις για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων. Οι προτάσεις, να περάσουν στην πρωτοβάθμια ΤΑ αρμοδιότητες όπως:
  • Η πρωτοβάθμια και προληπτική υγεία,
  • Το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής,
  • Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση,
  • Το σύνολο των αδειοδοτήσεων
αποτελούν, σύμφωνα και με τη μελέτη, παγκόσμιο κεκτημένο.
Οι μελετητές που προσπαθούν να εντάξουν την Ελληνική ΤΑ στο Ευρωπαϊκό ή διεθνές της περιβάλλον βρίσκονται πάντοτε σε πολύ δύσκολη θέση. Η συγκεκριμένη μελέτη εκτός από τα γενικά συμπεράσματα προχωράει και σε κάποιες αναλύσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά. Για την Ελλάδα αναφέρει: «Παρά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, η Ελλάδα παραμένει μία από τις πιο συγκεντρωτικές χώρες του ΟΟΣΑ, μαζί με τη Χιλή, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Τουρκία»……
[1] (2016) UCLG, OECD. “Subnational governments around the world. Structure and finance” στη διεύθυνση http://www.uclg-localfinance.org/sites/default/files/Observatory_web_0.pdf
*Δημοσιεύθηκε στο www.localit.gr

Ηράκλειο : Εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν»

$
0
0
Το Ηράκλειο συμμετέχει στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν». Η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco.
Η  ένταξη του Ηρακλείου στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO, αποτελεί ορόσημο για την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας,  αφού συμβάλλει στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ηρακλείου, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης και προσκαλώντας πολίτες, φορείς και αυτοδιοίκηση να αποτελέσουν τα δομικά υλικά μιας κοινότητας που μαθαίνει, δημιουργεί και αναπτύσσεται Δια Βίου.

Σκοπός του Δικτύου είναι να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει κοινότητες σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν πρακτικές Δια Βίου Μάθησης, προωθώντας συνέργειες και αναδεικνύοντας συνδέσμους μεταξύ των μελών του. Τα μέλη του Δικτύου αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται  καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού σχεδιασμού, δίνουν φωνή σε φορείς της πόλης να αλληλεπιδράσουν και τελικά να συλλάβουν και να υλοποιήσουν πρωτότυπες ιδέες που παρεμβαίνουν δυναμικά στον κοινωνικό ιστό.  

Η Δια Βίου Μάθηση είναι η αναπτυξιακή διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε  μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλή, ανθεκτική  που έχει ως όραμα την κοινωνική συνοχή, την οικονομική και πολιτιστική ευημερία και μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Δείτε το προωθητικό video για την επόμενη μεγάλη συνάντηση του δικτύου στις 18-20 Σεπτεμβρίου 2017 στο Cork της Ιρλανδίας


Η Ελλάδα δεν ανήκει στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ευρώπης

$
0
0
σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ και του UCLG

# Ράλλης  ΓκέκαςΔρ. Οικονομικών ΟΤΑ*
Το άρθρο αυτό αποτελεί το δεύτερο της σειράς άρθρων, που δημιουργήθηκαν με βάση την έρευνα των ΟΟΣΑ, UCLG και Γαλλικής Αναπτυξιακής Εταιρίας, με τίτλο «Subnational governments around the world. Structure and finance». Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2016, πραγματοποιήθηκε σε 101 χώρες που αντιπροσωπεύουν 5.965.000.000 κατοίκους, δηλαδή το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το συγκεκριμένο δείγμα αντιπροσωπεύει επίσης συνολικά το 87,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το προηγούμενο άρθροείχε ως αντικείμενο το μέγεθος, τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες της παγκόσμιας ΤΑ. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε και αποτελεί παρατήρηση και της έρευνας, είναι ότι η Ελλάδα «παραμένει μία από τις πιο συγκεντρωτικές χώρες του ΟΟΣΑ».
Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τις δαπάνες της ΤΑ, τόσο τις συνολικές όσο και τις επιμέρους κατηγορίες. Δυστυχώς, από την έρευνα προκύπτει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε ως «αυτοδιοικητικούς γείτονες» χώρες της Αφρικής, ενώ «συνορεύουμε» και κατά περίπτωση, με κάποιες χώρες της Ευρω-Ασίας.
Κατά τα γνώμη μου, τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν:
  1. Επιβεβαιώνεται η θέση της ΚΕΔΕ για μεσοπρόθεσμη αύξηση των οικονομικών της ΤΑ, στο 8% του ΑΕΠ.
  2. Για να πλησιάσουμε το παγκόσμιο κεκτημένο θα πρέπει να μεταφερθούν, με τους απαραίτητους πόρους φυσικά, οι αρμοδιότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, του συνόλου της εφαρμοσμένης κοινωνικής πολιτικής και της προληπτικής και πρωτοβάθμιας υγείας.
  3. Η έρευνα επισφραγίζει προηγούμενες θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις. Η αποκέντρωση είναι ευθέως ανάλογη της ανάπτυξης. Εάν θέλουμε, ως χώρα, να περάσουμε στην ανάκαμψη, θα πρέπει να απαλλαγούμε άμεσα, από το στείρο συγκεντρωτισμό του ελληνικού κράτους.
Η σχέση δαπανών της ΤΑ και ΑΕΠ
Σε πολλές διεθνείς συγκριτικές έρευνες, η σχέση δαπανών της ΤΑ προς το ΑΕΠ ή το σύνολο των δημόσιων δαπανών, χρησιμοποιείται ως δείκτης αποκέντρωσης. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η σχέση τόσο πιο αποκεντρωμένο θεωρείται ένα κράτος.
Παρά το ότι ο δείκτης αυτός είναι εύχρηστος και σχετικά απλός, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή.  Από την παγκόσμια εμπειρία προκύπτει ότι ένα υψηλό επίπεδο αυτοδιοικητικών δαπανών δεν σημαίνει απαραίτητα υψηλό επίπεδο αποκέντρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εν λόγω δαπάνες, αποτελούν απλώς μεταβιβαστικές πληρωμές από την κεντρική κυβέρνηση. Η ανάθεση αρμοδιοτήτων, που συνοδεύονται από τους σχετικούς πόρους, στην ΤΑ, δεν σημαίνει ότι οι ΟΤΑ έχουν πλήρη αυτονομία όσον αφορά στην επιλογή του πώς και πού, διατίθενται οι συγκεκριμένοι πόροι. Το πιο κοντινό σε εμάς παράδειγμα είναι τα προνοιακά επιδόματα. Τα προνοιακά επιδόματα καλύπτουν περίπου το 1/3 των ΚΑΠ και αποτελούν απλές μεταβιβαστικές πληρωμές που οι δήμοι λαμβάνουν από το κεντρικό κράτος και κατανέμουν στους δικαιούχους.
Οι ΟΤΑ μπορούν επίσης να δεσμεύονται από κανονισμούς, κανόνες και πρότυπα που μπορούν να επιβάλλουν υποχρεωτικές δαπάνες, (περιβαλλοντικά πρότυπα, θεσμικό πλαίσιο παραγωγής έργων, προδιαγραφές ασφαλείας, κλπ), με αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών. Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος υπερεκτίμησης της συμμετοχής των τοπικών δημοσίων δαπανών, ιδίως σε χώρες όπου οι ΟΤΑ έχουν πολλές υποχρεώσεις δαπανών για λογαριασμό της κεντρικής κυβέρνησης.
Η διευκρίνηση αυτή είναι αναγκαία γιατί, όπως θα δούμε και παρακάτω συναντώνται, στην παγκόσμια εμπειρία, ορισμένα ακραία συμπεράσματα. Πιστεύω όμως ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση της χώρας μας στον παγκόσμιο αυτοδιοικητικό χάρτη. Ούτως ή άλλως η συμμετοχή της Ελληνικής ΤΑ στο ΑΕΠ και τις συνολικές δημόσιες δαπάνες είναι αναιμική και στο μικρό αυτό ποσοστό θα πρέπει να προστεθούν, με βάση τα παραπάνω, οι περιορισμένες δυνατότητες αυτόνομης λειτουργίας των ΟΤΑ. Θα πρέπει επομένως ο αναγνώστης να προετοιμαστεί, μιας και τα ουσιαστικά συμπεράσματα είναι πολύ πιο «καταθλιπτικά» από την εικόνα που παρουσιάζουν τα γραφήματα που ακολουθούν.
Το 2013, οι δαπάνες της ΤΑ αντιπροσώπευαν, κατά μέσο όρο,  το 9,0% του ΑΕΠ και το 23,9% των συνολικών δημοσίων δαπανών σε 95 χώρες του δείγματος. Αυτοί οι μέσοι όροι κρύβουν μια μεγάλη ποικιλία εθνικών καταστάσεων. Με βάση αυτό το δείκτη τέσσερις διαφορετικές ομάδες χωρών μπορούν να διακριθούν.
Τρεις χώρες ξεχωρίζουν από την άποψη του ιδιαίτερα υψηλού δείκτη αυτοδιοικητικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ και τις συνολικές δημόσιες δαπάνες. Δύο είναι ενιαίες συνταγματικά χώρες (Κίνα και Δανία), ενώ η Τρίτη, (Καναδάς), έχει ομοσπονδιακή συνταγματική οργάνωση.  Στην Κίνα, το 85% των δημόσιων δαπανών πραγματοποιείται από την ΤΑ. Από αυτή την άποψη η Κίνα μπορεί να φαίνεται ότι είναι μία από τις πιο αποκεντρωμένες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, η εικόνα αυτή είναι παραπλανητική. Στην Κίνα, οι ΟΤΑ δεν έχουν καμία «έμφυτη» εξουσία. Όλη η εξουσία και οι αρμοδιότητες, της κινέζικης ΤΑ εκπορεύονται από την κεντρική εξουσία η οποία μπορεί να τις ανακαλέσει.
Ποσοστό Δαπανών ΤΑ ως προς το ΑΕΠ και τις Συνολικές Δημόσιες Δαπάνες
Η δεύτερη ομάδα εμπεριέχει χώρες με δείκτη δαπανών ΤΑ προς συνολικές δημόσιες δαπάνες μεγαλύτερό του 35% και ως προς το ΑΕΠ μεταξύ του 15%-25%. Στην ομάδα αυτή συναντάμε κυρίως ομοσπονδιακές χώρες, όπως τις οκτώ από τις εννέα ομοσπονδιακές χώρες του ΟΟΣΑ, (η ένατη, ο Καναδάς, συμμετέχει στην πρώτη ομάδα), καθώς και την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Φινλανδία, την Κορέα, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τη Σουηδία.
Η τρίτη ομάδα αποτελείται από χώρες που μοιράζονται τον αντίστοιχο δείκτη μεταξύ 8% και 15% του ΑΕΠ και μεταξύ 15% και 35% των συνολικών δημοσίων δαπανών. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει μόνο ενιαίες συνταγματικά χώρες, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από την Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία και Περού), τρεις χώρες της Ασίας (Ινδονησία, Μογγολία και Φιλιππίνες), δύο χώρες από την Ευρω-Ασία (Καζακστάν και Μολδαβία) και μία από την Αφρική (Γκάνα). Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε σε αυτήν την ομάδα. Η ΤΑ της χώρας μας κατατάσσεται στην επόμενη ομάδα.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, βρίσκουμε χώρες με συγκεντρωτική οργάνωση όπου οι τοπικές αρχές έχουν περιορισμένες δαπάνες, αλλά και ευθύνες. Σε αυτές τις χώρες, οι δαπάνες της ΤΑ αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 8% του ΑΕΠ και το 20% των συνολικών  δημοσίων δαπανών. Η ομάδα αποτελείται από μόνο μία ομοσπονδιακή χώρα (Μαλαισία). Περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις αφρικανικές χώρες, (το 85% των αφρικανικών χωρών εμπίπτουν σε αυτή η κατηγορία), αλλά και αρκετές χώρες του ΟΟΣΑ, όπως η Χιλή,  Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και την Τουρκία, καθώς επίσης και το 65% των χωρών του δείγματος της Λατινικής Αμερικής, (Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Παραγουάη, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, κλπ), αρκετές χώρες της Ευρω-Ασίας (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Αλβανία, κλπ) και κάποια λίγα κράτη από την περιφέρεια της Ασίας- Ειρηνικού (Ταϊλάνδη, Καμπότζη).
Αναφέρθηκε προηγούμενα ότι τα συμπεράσματα δεν είναι πολύ ευχάριστα για την Ελληνική ΤΑ. Είναι όντως δύσκολο για μας που εργαζόμαστε και ζούμε για την ΤΑ, να διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα, στον παγκόσμιο αυτοδιοικητικό χάρτη, δεν ανήκει στην Ευρώπη.
Σχέση Δαπάνες ΤΑ προς ΑΕΠ
2
Στο παραπάνω αναλυτικό γράφημα γίνεται φανερό, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, με ποιες χώρες συνορεύουμε, αυτοδιοικητικά.
Αποκέντρωση και ανάπτυξη.
Η συσχέτιση του κατά κεφαλή ΑΕΠ μίας χώρας, με τον δείκτη Δαπάνες ΤΑ προς ΑΕΠ ή προς τις συνολικές δημόσιες δαπάνες, φαίνεται να έχει μία ισχυρή θετική στατιστική σημαντικότητα. Ένα σημαντικό συμπέρασμα που επιβεβαιώνει προηγούμενες διεθνείς έρευνες του ΟΟΣΑ.
Ο μέσος δείκτης δαπανών ΤΑ/ ΑΕΠ ή Συνολικές Δημόσιες Δαπάνες ανά οικονομική κατηγορία χωρών, παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ. Άρα ο δείκτης Δαπάνες ΤΑ/ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί περίπου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, για να φτάσει το μέσο όρο της κατηγορίας της (13,2%). Προφανώς, με δεδομένες τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, τα νούμερα αυτά είναι για σήμερα απαγορευτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΚΕΔΕ έχει ορίσει ως ενδιάμεσο μεσοπρόθεσμο  στόχο το 8%, που αντιστοιχεί σε χώρες με μεσαίο προς υψηλό, κατά κεφαλή εισόδημα.
3
Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι η αποκέντρωση στην Ελλάδα δεν είναι ένα αίτημα της Αυτοδιοίκησης, αλλά αναπτυξιακή προϋπόθεση. Η συγκεντρωτική μορφή του Ελληνικού κράτους, όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, ταιριάζει σε διαφορετικά αναπτυξιακά επίπεδα. Εάν η χώρα επιθυμεί να διατηρήσει το επίπεδο ζωής της (29η σύμφωνα με τον Human Development Index) πρέπει να αλλάξει οργάνωση. Το θέμα αυτό είναι επίκαιρο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που όλοι γνωρίζουν ότι η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με ανάπτυξη. Ένα τόσο συγκεντρωτικό κράτος, όπως το Ελληνικό, είναι προφανές ότι θα αποτελέσει ή αποτελεί, τροχοπέδη σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Από αυτή την άποψη είναι πολύ θετική η συζήτηση για τη νέα διοικητική οργάνωση του Ελληνικού κράτους, αρκεί να μην αποτελέσει το άλλοθι για την αλλαγή και μόνο, του εκλογικού συστήματος της ΤΑ.
Στη συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αποκέντρωση δεν αποτελεί πανάκεια. Μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες, αλλά συνεπάγεται επίσης και κινδύνους, από την άποψη της αποδοτικότητας των δημόσιων πολιτικών, της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της προβολής τοπικά δυναμικών ομάδων πίεσης, όσο και σε θέματα που άπτονται της εθνικής ενότητας. Η αποκέντρωση δεν είναι καλή ή κακή από μόνη της. Τα αποτελέσματα της εξαρτώνται πολύ από τον τρόπο, τη διαδικασία, το σχεδιασμό, το βαθμό ωριμότητας των θεσμών και την υλοποίηση της. Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική εφαρμογή αποκεντρωτικών μεταρρυθμιστικών πολιτικών  παίζει η ποιότητα της πολυεπίπεδης – διαβαθμιδικής  διακυβέρνησης. Για το λόγο αυτό η σχετική συζήτηση ούτε εύκολη είναι, ούτε μπορεί να περιοριστεί σε γενικόλογες αναφορές. Αυτό όμως που προκύπτει από την εμπειρία είναι ότι για να υπάρξει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα, πάνω από όλα χρειάζεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής, των όποιων αποκεντρωτικών πολιτικών αποφασιστούν.
Η διάρθρωση των δαπανών.
Στην προσπάθεια της η ΚΕΔΕ να βρει λύση στην υστέρηση της Ελληνικής ΤΑ και στην προσέγγιση της με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κεκτημένο, έθεσε ως ενδιάμεσο στόχο, όπως ήδη επισημάνθηκε, οι δαπάνες της να πλησιάσουν το 8% του ΑΕΠ.
Πως όμως μπορεί αυτό να επιτευχθεί;
Ποιες είναι οι δαπάνες εκείνες που μπορούν να αποκεντρωθούν;
Με βάση θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά και τη διεθνή εμπειρία, στο τελευταίο τακτικό συνέδριο της, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να διεκδικήσει τη μεταφορά στην ΤΑ, με τους ανάλογους πόρους φυσικά, των αρμοδιοτήτων της πρωτοβάθμιας παιδείας, του συνόλου της εφαρμοσμένης κοινωνικής πολιτικής, της προληπτικής και πρωτοβάθμιας υγείας. Οι λόγοι που επέλεξε αυτές τις αρμοδιότητες είναι απλοί. Οι αρμοδιότητες αυτές διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα σε τοπικό επίπεδο.
Τα δεδομένα της μελέτης του ΟΟΣΑ και του UCLG μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε που τοποθετείται η Ελληνική ΤΑ, σε σχέση με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες στον παγκόσμιο αυτοδιοικητικό χάρτη, αλλά και να εξακριβώσουμε κατά πόσο αυτές οι αρμοδιότητες αποτελούν «κοινό τόπο», στην παγκόσμια διαχειριστική εμπειρία των ΟΤΑ.
Δαπάνες εκπαίδευσης
Στο δείγμα των 101 κρατών της έρευνας, η πρώτη επιμέρους αυτοδιοικητική δαπάνη,  ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι η εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, καθώς και η τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ορισμένες χώρες). Η εκπαίδευση καλύπτει κατά μέσο όρο το 2,6% του ΑΕΠ, δηλαδή λίγο λιγότερο από το συνολικό μερίδιο της Ελληνικής ΤΑ. Το μερίδιο των δαπανών για την εκπαίδευση είναι σημαντικά υψηλότερο στις ομοσπονδιακές χώρες (4,8% του ΑΕΠ), σε σχέση με τις ενιαίας συνταγματικής οργάνωσης χώρες (2,2%). Η συμμετοχή των δαπανών εκπαίδευσης στις ΤΑ των χωρών του δείγματος περιγράφεται από το παρακάτω γράφημα
Δαπάνες εκπαίδευσης ΤΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ
4
Όπως προκύπτει από το παραπάνω γράφημα, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ΤΑ επενδύουν πάνω από 5,4% του ΑΕΠ για την εκπαίδευση. Το Βέλγιο πρωτοπορεί με ένα ποσοστό 7,3% του ΑΕΠ. Παρατηρείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.
Κοινωνικές Δαπάνες
Την εκπαίδευση ακολουθούν, ως ποσοστό συμμετοχής του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία, (κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, καθώς και οι επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές για τις οικογένειες, τα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους, τα άτομα με αναπηρία, τους απόρους, τους μετανάστες, κλπ). Οι δαπάνες της παγκόσμιας ΤΑ, στον τομέα αυτό, αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 1,9% του ΑΕΠ το 2013, (2,8% στις ομοσπονδιακές χώρες και 1,7% σε ενιαίες συνταγματικά  χώρες). Η συμμετοχή των κοινωνικών δαπανών στις ΤΑ των χωρών του δείγματος περιγράφεται από το παρακάτω γράφημα.
Οι κοινωνικές δαπάνες της ΤΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ
5
Όπως παρατηρείται από το παραπάνω γράφημα, οι ΟΤΑ της Δανίας, δαπανούν πάνω από το 20% του ΑΕΠ στον κοινωνικό τομέα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι σε μεγάλο βαθμό οι δήμοι διαχειρίζονται πολλές αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την κοινωνική ασφάλιση. Στην Κίνα, την Φινλανδία και την Σουηδία οι κοινωνικές δαπάνες της ΤΑ  αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% του ΑΕΠ. Και σε αυτόν τον τομέα η Ελληνική ΤΑ έχει το θλιβερό προνόμιο να καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως.
Γενικές δημοτικές υπηρεσίες.
Η τρίτη υψηλότερη δαπάνη της ΤΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, στο οποίο δαπανάται, κατά μέσο όρο, το 1,9% του ΑΕΠ. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ομοσπονδιακές χώρες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά 4,6%, σε σχέση με τις χώρες με ενιαία συνταγματική οργάνωση 1,3%,  του ΑΕΠ.
Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το μικρό μέγεθος που προκύπτει, ως αποτέλεσμα της μικρής συνολικά συμμετοχής των δαπανών της ΤΑ, στο ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως προκύπτει και από το παρακάτω γράφημα, οι δαπάνες αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο κέντρο κόστους της Ελληνικής ΤΑ και ως ποσοστό στις συνολικές δαπάνες από τα μεγαλύτερα στο σύνολο του δείγματος.
Διάρθρωση δαπανών ΤΑ
6
Το ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιο του μέσου όρου του δείγματος είναι ένα πολύ ισχυρό καμπανάκι, τόσο για αυτούς που έχουν την ευθύνη των στατιστικών στοιχείων, που πρέπει κατά τη γνώμη μου να το διπλοελέγξουν, όσο και για τους ανθρώπους της ΤΑ.
Για την Ελληνική ΤΑ, δύο είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό το εύρημα:
α) Πρέπει να ξαναδούμε τη διάταξη των δυνάμεων μας. Ειδικά αυτή την εποχή, με το δραματικό περιορισμό ανθρώπινων και χρηματοδοτικών πόρων. Οι δυνάμεις μας θα πρέπει να προσανατολίζονται στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων μας και την εξυπηρέτηση του πολίτη και
Β) να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την ευκαιρία που δίνεται, στους γνωστούς κύκλους, να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο στοιχείο ως αποδεικτικό «λίπους» των Ελληνικών ΟΤΑ…
Δαπάνες για την υγεία
Την τέταρτη θέση στην παγκόσμια ΤΑ καταλαμβάνουν οι δαπάνες για την υγεία.  Οι δαπάνες για την υγεία αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 1,5% του ΑΕΠ. Στην υγεία η διαφορά των ομοσπονδιακών χωρών είναι εμφανής, πλησιάζει το 3,4% του ΑΕΠ και αυτό οφείλεται κυρίως γιατί οι πολιτειακές κυβερνήσεις, έχουν συχνά ευρείες αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων, εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και τη βασική φροντίδα υγείας. Η συμμετοχή των δαπανών για την υγεία στις ΤΑ των χωρών του δείγματος περιγράφεται από το παρακάτω γράφημα. 
Οι δαπάνες της ΤΑ για την Υγεία, ως ποσοστό του ΑΕΠ
7
Οι δαπάνες για την υγεία ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ στην Δανία, στην Φινλανδία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Σουηδία. Πρωταθλητής σε αυτόν το τομέα είναι η ΤΑ του  Καναδά, της οποίας οι δαπάνες για τη υγεία καλύπτουν το 10,2% του ΑΕΠ. Παρατηρούμε ότι οι αυξημένες αυτοδιοικητικές δαπάνες για την υγεία, παρά το εμφανές προβάδισμα, δεν είναι προνόμιο μόνο των ομοσπονδιακών χωρών. Υπενθυμίζουμε ότι, στο προηγούμενο άρθρο εντοπίστηκε ότι οι αρμοδιότητες των δήμων στην υγεία προσανατολίζονται στην πρωτοβάθμια και προληπτική υγεία. Δυστυχώς, στον τομέα αυτόν, οι δαπάνες της Ελληνικής ΤΑ ως προς το ΑΕΠ, αγγίζουν το μηδέν.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ και του UCLG η διάρθρωση των δαπανών της Ελληνικής ΤΑ είναι:
Διάρθρωση δαπανών της Ελληνικής ΤΑ
8



Ενώ η διάρθρωση της παγκόσμιας ΤΑ είναι:
9
Είναι προφανές ότι, όπως εντοπίστηκε και προηγούμενα, αυτό το 30,3% των γενικών δαπανών της Ελληνικής ΤΑ, βγάζει μάτι.
Οι δαπάνες μισθοδοσίας
Το 2013, η ΤΑ κάλυπτε το 35,1% του συνόλου των κρατικών δαπανών προσωπικού, αντιπροσωπεύοντας το 3,3% του ΑΕΠ. Σε ορισμένες χώρες, το μερίδιο του λέοντος των δημοσίων εργαζομένων απασχολείται στην ΤΑ. Οι ΟΤΑ αποτελούν βασικούς εργοδότες του δημοσίου τομέα, είτε άμεσα είτε εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες ή η δημόσια τάξη (δημοτική αστυνομία).
Μέχρι πρότινος, πριν τους δραματικούς περιορισμούς σε προσωπικό και μισθούς, οι δαπάνες μισθοδοσίας αποτελούσαν το κλασσικό παράδειγμα ανελαστικών δαπανών. Το ποσοστό των ανελαστικών δαπανών σε ένα δημοτικό προϋπολογισμό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σηματοδοτεί καταρχήν την ευελιξία του δήμου να αναλαμβάνει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίζει κοινωνικά, οικονομικά ή φυσικά φαινόμενα και ιδιαιτερότητες.
Η συμμετοχή των δαπανών μισθοδοσίας στις συνολικές δαπάνες της ΤΑ
Όπως προκύπτει από το παραπάνω γράφημα η Ελλάδα έχει ποσοστό δαπανών μισθοδοσίας, στις συνολικές αυτοδιοικητικές δαπάνες, πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο των χωρών του δείγματος. Ένας ακόμη δείκτης που περιγράφει τους περιορισμένους βαθμούς αυτονομίας της Ελληνικής ΤΑ. 
Οι δαπάνες της ΤΑ για επενδύσεις
Οι τοπικές δημόσιες επενδύσεις αποτελούν σε πολλές χώρες βασικό επενδυτικό εργαλείο Το 2013, οι επενδύσεις της ΤΑ ανήλθαν σε 1,5% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, στο δείγμα της μελέτης. Παρατηρούνται όμως τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών. Από σχεδόν καμία επένδυση της ΤΑ του Μαλάουι, στο 6,8% του ΑΕΠ στην Κίνα, η οποία ξεχωρίζει σαφώς από τις άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στο δείγμα. Η συμμετοχή όμως και ο ρόλος των τοπικών δημοσίων επενδύσεων, φαίνεται στη σχέση τους με τις συνολικές δημόσιες επενδύσεις. Οι επενδύσεις της ΤΑ, το 2013, αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% των δημόσιων επενδύσεων σε όλο τον κόσμο. Η σχέση των επενδύσεων της ΤΑ με το ΑΕΠ και το σύνολο των δημοσίων επενδύσεων περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα.
Σχέση επενδύσεων ΤΑ με ΑΕΠ και Σύνολο Δημοσίων Επενδύσεων
Από το παραπάνω γράφημα παρατηρούμε ότι πάλι η ΤΑ της χώρας μας βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, «συνορεύει» με την Κένυα, ενώ είναι πιο κάτω από την Τυνησία ή την Γεωργία.
Ο ρόλος των τοπικών δημόσιων επενδύσεων στην ανάπτυξη έχει εντοπιστεί σε προηγούμενα άρθρα. Λόγω του μεγέθους και της ευελιξίας τους είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, δημιουργούν μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση και συμβάλλουν στην άμβλυνση των περιφερειακών και τοπικών ανισοτήτων. Ιδιαίτερα σε μία χώρα, που από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν περιοριστεί δραματικά, για να διατηρηθεί ζωντανό το όραμα της ανάκαμψης, θα περίμενε κάποιος τη γενναία αύξηση των Τοπικών Δημοσίων Επενδύσεων. Στο γράφημα που ακολουθεί περιγράφεται η, κατά μέσο όρο, σχέση των επενδύσεων της ΤΑ με τις συνολικές δημόσιες επενδύσεις, κατά «εισοδηματική» ομάδα χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών με υψηλό εισοδηματικό δείκτη.
Σχέση Δαπανών για επενδύσεις ΤΑ με Συνολικές Δημόσιες Επενδύσεις ανά εισοδηματική ομάδα χωρών.
Παρατηρούμε ότι, σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα, η Ελληνική ΤΑ θα έπρεπε να πραγματοποιεί τις μισές περίπου συνολικές δημόσιες δαπάνες ή τόσες όσες πραγματοποίει το κεντρικό κράτος. Το ποσοστό των τοπικών δημοσίων επενδύσεων, σε σχέση με τις συνολικές δημόσιες επενδύσεις, στην Ελλάδα, είναι 19,4%, λιγότερο από το μισό δηλαδή του μέσου όρου της αντίστοιχης εισοδηματικής τάξης που ανήκει η χώρα μας.
[1] (2016) UCLG, OECD. “Subnational governments around the world. Structure and finance” στη διεύθυνση http://www.uclg-localfinance.org/sites/default/files/Observatory_web_0.pdf

*Δημοσιεύθηκε στο www.localit.gr

Χερσόνησος : Land of Experiences

$
0
0

Ο Δήμος Χερσονήσου τα τελευταία δύο χρόνια για πρώτη φορά, παράγει και διαθέτει δωρεάν προωθητικό υλικό επαγγελματικής ποιότητας σε τουριστικούς πράκτορες, tour operators, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, εξειδικευμένα τουριστικά έντυπα και ιστοσελίδες, καθώς και σε όποιον άλλο προβάλλει ή παρουσιάζει του Δήμου. Αυτό γίνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί εύκολη πρόσβαση και άμεση διάθεση σε υψηλής ποιότητας προωθητικού υλικού που χρησιμοποιούν οι παραπάνω επαγγελματίες συνεργάτες μας.
Ανταποκρινόμενη στην επιτακτική και διαπιστωμένη ανάγκη δημιουργήθηκε ένας ιστοχώρος με ανοιχτά δεδομένα, όπου η Αντιδημαρχία Τουρισμού & Απασχόλησης, σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου Χερσονήσου, σχεδίασε και υλοποίησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα http://landofexperiences.gr.
Σε αυτόν τον ιστοχώρο έχει ξεκινήσει να συγκεντρώνεται υλικό που συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται, στοχεύοντας να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ταυτόχρονα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη. Στόχος της είναι να παρέχει πληροφοριακό υλικό, από τον επιχειρηματία έως τον απλό επισκέπτη, ώστε να μπορούν να αντλήσουν στοιχεία για το Δήμο Χερσονήσου, με σκοπό να οργανώσουν από μία επαγγελματική παρουσίαση έως τις διακοπές τους.


Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί βασισμένη στη λογική του χάρτη ‘Land of Experiences’ και το υλικό είναι, προς το παρόν, διαθέσιμο στα Ελληνικά και Αγγλικά, με πρόθεση να μεταφραστεί σε όσες περισσότερες γλώσσες γίνεται. Χρησιμοποιώντας τα Google maps, έχει δημιουργηθεί διαδραστική λειτουργικότητα ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος και των 4 Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Χερσονήσου, τα οποία έχουν οριστεί σε 5 κατηγορίες εμπειριών και κάθε σημείο ενδιαφέροντος έχει ενταχθεί σε ένα από αυτά:

1. Πολιτισμός
2. Θρησκευτικές περιηγήσεις
3. Άθληση- Δραστηριότητες
4. Αναψυχή
5. Φεστιβάλ – Συνέδρια
Σε ορισμένα από τα σημεία, υπάρχει διαθέσιμη και η τρισδιάστατη περιήγηση στο δρόμο που έχει αναρτηθεί στο StreetView της Google, όπου αυτό παρέχεται από τη Google.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2016 ο Δήμος Χερσονήσου συμμετείχε στο πρόγραμμα Street View Trekker Loan Program της Google και η διαδικασία χαρτογράφησης των διαδρομών έγινε με τη χρήση του Google Trekker, μιας φορητής συσκευής που συλλέγει φωτογραφίες από μια τοποθεσία οι οποίες συρράπτονται σε μια ενιαία εικόνα 360 μοιρών που ενσωματώνονται στους Χάρτες Google (Google Maps).

Η πλατφόρμα αυτή είναι ακόμα σε έκδοση ΒΕΤΑ (δοκιμαστικό στάδιο), ανανεώνεται διαρκώς και η Αντιδημαρχία Τουρισμού & Απασχόλησης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με φορείς, ομάδες πολιτών και εθελοντές πολίτες, με σκοπό τον εμπλουτισμό της.

Η CitiesNet AE δημιουργεί 150 «Έξυπνα Σπίτια»

$
0
0
Έρχονται τα 150 «Έξυπνα Σπίτια» για ηλικιωμένους στον Δήμο Τρικκαίων και την κεντρική Ελλάδα.

Στις 19 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε επισήμως στη Μαδρίτη το πρόγραμμα ACTIVAGE, που χρηματοδοτείται με 20.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφορά σε 10.000 ηλικιωμένους σε όλη την Ευρώπη και ειδικά για τη χώρα μας, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη 150 «έξυπνων οικιών» τo 2018 και 2019 των δικαιούχων του «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων που μετέχουν στην διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ CitiesNet AE (Βέροιας, Βόλου, Γρεβένων, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων και ο Δήμος Τρικκαίων, που έχει και την προεδρία του ΔΣ) σε συνεργασία με την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων, με συστήματα υποστηριζόμενης διαβίωσης.  
Ολα αυτά θα εξειδικευθούν το εντός του 2017, για να ακολουθήσει η περίοδος των διαδικαστικών εγκρίσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του ACTIVAGE. Η τεχνολογία με την οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, είναι η επόμενη γενιά στο διαδίκτυο, το Internet of Things. Δηλαδή, η συγκεκριμενοποίηση των χρήσεων του διαδικτύου σε αντικείμενα, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος τηλεφροντίδας της e-trikala AE κ Γ. Ε. Δαφούλας, Παθολόγος.

Στην Ελλάδα
Επίσης από την Ελλάδα μετέχουν: το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (CERTH-HIT), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), η Εταιρεία Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε (CitiesNET), η εταιρεία Ευφυών Συστημάτων Μεταφοράς Infotrip, η εταιρεία πληροφορικής ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε και οι Δήμοι Πυλαίας Χορτιάτη και ο Δήμος Μεταμόρφωσης.
μία πρωτοβουλία, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που επιφέρει η γήρανση του πληθυσμού, μέσα από λύσεις που συνεπάγονται τη χρήση νέων τεχνολογιών, μία έννοια που στηρίζεται στην έννοια της δια-συνδεσιμότητας, η οποία σε αυτή τη περίπτωση θα επιχειρήσει να κάνει τη ζωή των ηλικιωμένων πιο ασφαλή, συμβάλλοντας στην προώθηση μίας ανεξάρτητης και κοινωνικά ενεργούς καθημερινότητας και μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεων των χρόνιων παθήσεων.

Στην ΕΕ
Στην υλοποίηση του Έργου εμπλέκονται 49 Οργανισμοί, 10 από αυτούς ανήκουν στο χώρο της βιομηχανίας, 14 είναι κορυφαία ερευνητικά κέντρα ή πανεπιστήμια, καθώς και πολλές μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη.  

Τι είναι
Σύμφωνα με τον συντονιστή της πρωτοβουλίας αυτής, κύριο Gutiérrez, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει μία εξαιρετική ομάδα εμπειρογνωμόνων, που είναι αφοσιωμένοι σε προγράμματα καινοτομίας μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon2020.
Όπως εξηγεί ο Gutiérrez, το ACTIVAGE είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια: «Θα συμμετέχουν ενεργά σχεδόν 10.000 άτομα τρίτης ηλικίας από επτά διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιώντας μια σειρά από υπηρεσίες που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες (ΙοΤ) με σκοπό την προώθηση της παροχής υπηρεσιών που προωθούν μία ποιοτική, ενεργητική και υγιή γήρανση». Ο πιλότος θα εφαρμοστεί στη Μαδρίτη, στη Γαλικία, στη Βαλένθια,  στη περιοχή Emilia-Romagna (Ιταλία), σε ελληνικές περιοχές (Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Μακεδονία), στο Γκρενόμπλ (Γαλλία), στο Woquaz (Γερμανία), στη περιφέρεια Hessen, στο Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο) και σε περιοχές της Φινλανδίας (Espoo, Tampere και το Τουρκού).

Τι προσφέρει
Σύμφωνα με τον Συντονιστή και Business Manager του Έργου,  Sergio Guillén, το ACTIVAGE έχει τεράστιες δυνατότητες σε διάφορους τομείς: «Πρόκειται για ένα καινοτόμο Έργο που στόχο έχει τη δημιουργία και αξιολόγηση μέσα από συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες του θετικού αντίκτυπου, που πρόκειται να έχουν οι νέες τεχνολογίες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της υγείας, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων πολιτών καθώς και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Guillén αναφέρει επίσης πως η πρωτοβουλία αυτή θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τεχνολογίας μικρού και μεσαίου μεγέθους, δεδομένου ότι θα δημιουργήσει ένα χώρο που ευνοεί την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και μάλιστα σε μια αγορά που αποτελείται από 90 εκατομμύρια άνθρωπους.

Τρεις φάσεις
Στη συνέχεια αναφέρει πως, «Το έργο αποτελείται από τρεις, πιλοτικες φάσεις που θα καταστήσουν δυνατή τη χρήση των τεχνικών και επιστημονικών στοιχείων είτε επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποθέσεις μας είτε υποδεικνύοντας τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στις αρχικές προσεγγίσεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, θα επικεντρωθούμε κυρίως στην υποστήριξη και την ανάπτυξη του Έργου σε κάθε περιοχή προκειμένου  να γίνει σημείο αναφοράς για τις άλλες χώρες της Ένωσης».
Τέλος, τονίζει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας: «Το ACTIVAGE είναι ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής για τη ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αξιόπιστων, ασφαλών, διαλειτουργικών  νέων τεχνολογιών, που θα προστατεύουν την ιδιωτική ζωή και των δικαιώματα των πολιτών».

Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει τη γήρανση  του πληθυσμού της λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων, φαινόμενο που αναμένεται να επιταχυνθεί σε ρυθμό κατά τα προσεχή έτη. Παράλληλα ασθένειες που υπήρξαν θανατηφόρες στο παρελθόν, πλέον, ευτυχώς, αποτελούν  απλώς χρόνιες παθήσεις, που οδηγούν όμως τους πολίτες στο να αναζητήσουν συστηματική ιατρική φροντίδα χωρίς αυτό να σημαίνει, πως θα πρέπει η φροντίδα αυτή να προσφέρεται αποκλειστικά από το Νοσοκομείο. Ο συντονιστής ACTIVAGE καταλήγει λέγοντας: «Η βιομηχανία πρέπει να έχει επίγνωση των αλλαγών αυτών και  να ενσωμάτωσει σταδιακά λύσεις, υπηρεσίες και κλινικές προτάσεις που θα παρέχονται στο σπίτι».

Η υποβάθμιση της χώρας, η εσωτερική υποτίμηση και η αποκέντρωση

$
0
0
# Ράλλης Γκέκας, Δρ. οικονομικών ΟΤΑ*

Το άρθρο αυτό αποτελεί το τρίτο της σειράς άρθρων που προκλήθηκε από την έρευνα “Subnational governments aroundthe world. Structure and finance”του ΟΟΣΑ, του UCLG και της Γαλλικής Αναπτυξιακής εταιρίας. Στα προηγούμενα άρθρα εστιάσαμε στο μέγεθος και στις αρμοδιότητες των ΟΤΑόπως επίσης και στις δαπάνες τους σε σχέση με το ΑΕΠ, τις συνολικές δημοσιονομικές δαπάνες ή με την εσωτερική διάρθρωση τους
Εντοπίσαμε τη δυσμενή θέση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο σε σχέση με τους ευρωπαίους ομολόγους της, αλλά και στην προσπάθεια ένταξης της στον παγκόσμιο αυτοδιοικητικό χάρτη. Στο σημερινό άρθρο θα διερευνήσουμε τη θέση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά στα έσοδα και θα κλείσουμε με έναν, επιτέλους θετικό για μας, δείκτη τη σχέση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το δημοσιονομικό χρέος.
Εάν προσπαθήσουμε να βγάλουμε ένα γενικό συμπέρασμα από τη σειρά αυτών των άρθρων θα λέγαμε ότι το πρώτο που παρατηρείται είναι η ανισορροπία της χώρας όσον αφορά στη θέση που κατέχει στον παγκόσμιο χάρτη και σχετίζεται με το επίπεδο τη οικονομικής μεγέθυνσης και της αποκέντρωσης. Όσο και να φαίνονται άσχετα αυτά τα δύο μεγέθη συνδέονται.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία επτά χρόνια πραγματοποιείται μία συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της χώρας. Το κύριο εργαλείο, για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, είναι η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Πολύ μεγάλη ύφεση, ανεργία, αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους για την ελληνική οικονομία που την κατατάσσει στα «σκουπίδια» και αυτό που καταλαβαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, μία μεγάλη πτώση της ποιότητας του βιοτικού τους επιπέδου.

Τα ερωτήματα που τίθεται με βάση τη διεθνή εμπειρία είναι:
  • Εάν η χώρα μας δεν ήταν τόσο συγκεντρωτική, θα μπορούσαν να περάσουν τόσο εύκολα αυτά τα μέτρα;
  • Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα ήταν τόσο επώδυνη εάν η χώρα μας είχε αποκεντρωμένη μορφή;
  • Οι λεγόμενες οριζόντιες πολιτικές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους χωρικές, κοινωνικές, οικονομικές ιδιαιτερότητες και προοπτικές;

Αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε είναι ότι η προσπάθεια υποβάθμισης της χώρας ή αν θέλετε η προσπάθεια αντίστασης στην υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, δεν περιορίζεται απλώς στα μνημονιακά μέτρα και στην εσωτερική υποτίμηση. Είναι ένα πολυπαραγοντικό σύστημα. Ένας από τους παράγοντες που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η αποκέντρωση.

Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο και θα επιβεβαιωθεί και σε αυτό, η αποκέντρωση είναι ευθέως συνδεδεμένη με την ανάπτυξη. Όλα τα αναπτυγμένα κράτη στον κόσμο έχουν αποκεντρωμένη μορφή. Άρα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η αποκέντρωση μπορεί να μπει φραγμός στην υποβάθμιση της χώρας και να αποτελέσει το πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας μας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής μας. Αντίθετα, η συγκέντρωση μπορεί να αποτελέσει το υπέδαφος εξάπλωσης των αντιαναπτυξιακών πολιτικών και κυρίως να αποτελέσει τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα δεν προέρχονται μόνο από τα προηγούμενα άρθρα αλλά και από τη προσπάθεια ένταξης των εσόδων της Ελληνικής ΤΑ στο διεθνές τους περιβάλλον.

Συνολικά Έσοδα της ΤΑ

Η σχέση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ΑΕΠ και τα Συνολικά Δημόσια Έσοδα αποτελεί ακόμα ένα δείκτη αποκέντρωσης μιας χώρας. Ο δείκτης αυτός δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικός όσο ο ανάλογος δείκτης των δαπανών, γιατί στις περισσότερες χώρες οι δήμοι δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να δημιουργούν, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, ελλείμματα. Αντίθετα, στη χώρα μας με την επιβολή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ο δείκτης αυτός είναι περίπου [1] ίδιος τόσο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες

Όπως και στην περίπτωση των δαπανών, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλομορφία στην σχέση εσόδων της ΤΑ με ΑΕΠ ή με τις Συνολικές Δημόσιες Δαπάνες. Τα ομοσπονδιακά κράτη παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερους δείκτες από ότι αυτά με ενιαία συνταγματική οργάνωση.

Η χώρα μας και σε αυτή την περίπτωση, δεν βρίσκεται σε μία θέση που να αντιπροσωπεύει τις πραγματικές της δυνατότητες. Στο γράφημα που ακολουθεί παρατηρούμε ότι η Ελλάδα «συνορεύει» με χώρες εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Συνολικά Έσοδα της ΤΑ ως προς το ΑΕΠ

Ίσως πιο αντιπροσωπευτικό θα ήταν να συγκρίνουμε τη χώρα μας με τον μέσο όρο των χωρών που έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο. Στον πίνακα που ακολουθεί περιγράφεται το ποσοστό συμμετοχής των Συνολικών Εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΑΕΠ και στα Συνολικά Δημόσια Έσοδα, ανά εισοδηματική κατηγορία των χωρών του δείγματος.

Σχέση Συνολικών Εσόδων ΤΑ /ΑΕΠ ή Συνολικά Δημόσια Έσοδα ανά εισοδηματική κατηγορία χωρών



Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Η σχέση εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ΑΕΠ στη χώρα μας, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, ανέρχεται στο 3,9%, ενώ με τα συνολικά δημόσια έσοδα στο 8,3%. Παρατηρούμε δηλαδή ότι η συμμετοχή των εσόδων της ΤΑ στη χώρα μας είναι υποπολλαπλάσια των χωρών που ανήκουν στην ίδια εισοδηματική κατηγορία.

Επιχορηγήσεις προς Ίδια Έσοδα της ΤΑ

Εάν ο δείκτης συνολικά έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το ΑΕΠ δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικός, για την αποκέντρωση ενός κράτους, στην διεθνή βιβλιογραφία συναντώνται επιμέρους δείκτες εσόδων οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τόσο την αποκέντρωση όσο και την οικονομική και πολιτική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας τέτοιος δείκτης προκύπτει από τη διάρθρωση των εσόδων και είναι η σχέση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα ίδια έσοδα των ΟΤΑ. Η σχέση αυτή ουσιαστικά περιγράφει την οικονομική εξάρτηση ή την κηδεμονία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος. Είναι φανερό ότι όταν εξαρτάσαι οικονομικά, η πολιτική σου αυτονομία είναι περιορισμένη.

Θα πρέπει καταρχήν να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, ως φορολογικά έσοδα έχουμε εντάξει μόνο τα καθαρά φορολογικά έσοδα ενώ στα λοιπά έχουν εντάξει τα έσοδα από κινητή και ακίνητη περιουσία αλλά και τα έσοδα από τέλη. Δεν γνωρίζουμε η υπηρεσία που απέστειλε τα στοιχεία σε ποια από τις δύο κατηγορίες ενέταξε τα έσοδα των Ελληνικών δήμων από τέλη και δικαιώματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας αυτά που αποκαλούμε τέλη και δικαιώματα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι φόροι. Για λόγους συγκριτικούς θα ακολουθήσουμε την κατανομή έτσι όπως ορίζεται και παρουσιάζεται στη έρευνα.

Στο γράφημα που ακολουθεί παρατηρούμε τη διάρθρωση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλο τον κόσμο.

Διάρθρωση Εσόδων ΤΑ

Παρατηρούμε ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το μέσον όρο όσον αφορά στη συμμετοχή των επιχορηγήσεων στα συνολικά έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μεγάλο ποσοστό των επιχορηγήσεων δεν συμβολίζει απλώς την κηδεμονία του κεντρικού κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σηματοδοτεί και την αδυναμία των ΟΤΑ να ακολουθήσουν μία περισσότερο αποτελεσματική οικονομική πολιτική. Τα πλεονεκτήματα, στο διαχειριστικό επίπεδο, που παρουσιάζουν τα ίδια έσοδα έναντι των επιχορηγήσεων είναι:

Η δημιουργία και διαχείριση ιδίων εσόδων έχει κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό κόστος. Για το λόγο αυτό κάνει πολύ πιο προσεκτική στην επιβολή, εφαρμογή, διαχείριση και χρήση τους, την ΤΑ. Παράλληλα, οι πολίτες της περιοχής, όταν γνωρίζουν ότι κάθε αίτημα θα χρηματοδοτηθεί, τουλάχιστον κατά ένα ποσοστό, από την ίδια την «τσέπη» τους, είναι πολύ προσεκτικοί στις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους.
Η χρηματοδότηση από ίδια έσοδα προκαλεί τον καλύτερο και ουσιαστικό έλεγχο, όπως επίσης παρέχει τη δυνατότητα συγκριτικών αξιολογήσεων εκ μέρους τόσο της πολιτείας, όσο κυρίως των πολιτών.
Το ύψος των επιχορηγήσεων που λαμβάνει κάθε ΟΤΑ, αλλά και το συνολικό ετήσιο ύψος τους, καθορίζεται από παράγοντες, οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε δήμου ξεχωριστά. Ο δραστικός περιορισμός των κρατικών επιχορηγήσεων, λόγω οικονομικής ύφεσης, δημοσιονομικών προβλημάτων ή απλά πολιτικών επιλογών, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ, στα έξοδα των οποίων κυριαρχούν οι ανελαστικές δαπάνες, οι οποίες πολύ μικρές πιθανότητες έχουν, τουλάχιστον βραχυχρόνια, να περιοριστούν. Αντίθετα, τα ίδια έσοδα μπορούν να εγγυηθούν μία σχετικά συνεχή χρηματοδοτική ροή, με προβλέψιμες και περιορισμένες αποκλίσεις.
Ο οικονομικός προγραμματισμός και προϋπολογισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική λειτουργία της ΤΑ. Υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι ώστε τα ίδια έσοδα να προβλεφθούν. Αντίθετα, οι κρατικές επιχορηγήσεις, πολλές φορές είναι αποτέλεσμα πολιτικών ζυμώσεων και συσχετισμών. Από αυτή την άποψη τα ίδια έσοδα προσφέρουν την ασφαλέστερη λύση για έναν αποτελεσματικό οικονομικό και πολιτικό προγραμματισμό.
Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις χρηματοδοτούνται από φορολογικά έσοδα, των οποίων όμως η προέλευση δεν είναι γεωγραφικά προσανατολισμένη. Η οποιαδήποτε αύξηση τους σημαίνει υποχρεωτικά και αύξηση του φορολογικού βάρους των πολιτών.

Διάρθρωση Εσόδων ΤΑ ανά εισοδηματική τάξη χωρών

Από το παραπάνω γράφημα προκύπτει ότι η διάρθρωση των εσόδων της Ελληνικής ΤΑ προσομοιάζει με αυτές των χωρών με χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ.

Τα φορολογικά έσοδα της ΤΑ

Τα φορολογικά έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως προς το ΑΕΠ και τα Συνολικά της Έσοδα, αποτελούν έναν από τους πλέον διαδεδομένους διεθνώς, δείκτες τοπικής οικονομικής αυτονομίας.

Η συμμετοχή των φορολογικών εσόδων της ΤΑ στα συνολικά φορολογικά έσοδα και στο ΑΕΠ, κατά εισοδηματική κατηγορία χωρών του δείγματος


Όπως προκύπτει από το παραπάνω γράφημα τα τοπικά φορολογικά έσοδα συνδέονται άμεσα και με την ανάπτυξη μιας χώρας. Παρατηρούμε δηλαδή ότι χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής των φορολογικών εσόδων στα Συνολικά Έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή στο ΑΕΠ. Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για τη χώρα μας.

Η διάρθρωση των εσόδων της Ελληνικής ΤΑ
Παρατηρούμε δηλαδή ότι οι σχετικοί δείκτες της Ελληνικής ΤΑ αντιστοιχούν σε χώρες με το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, παγκοσμίως.

Το μοντέλο χρηματοδότησης της ΤΑ από φορολογικούς πόρους παρατηρείται ότι χρησιμοποιείται ευρέως σε ομοσπονδιακές χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Γερμανία, Ινδία, Ρωσικά Ομοσπονδία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες) και σε αρκετές με ενιαία συνταγματική οργάνωση, όπως οι σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία, Ισλανδία, Σουηδία), αλλά και η Κίνα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, και το Βιετνάμ. Στις χώρες αυτές, τα φορολογικά έσοδα αντιπροσωπεύουν πάνω το 45% των εσόδων τους και πάνω από 6% του ΑΕΠ.

Κατά μέσο όρο, τα φορολογικά έσοδα της ΤΑ αντιπροσωπεύουν το 13,8% των δημόσιων φορολογικών εσόδων. Στην Αργεντινή, τον Καναδά, την Ινδία και την Ελβετία, η ΤΑ λαμβάνει πάνω από το 50% των δημόσιων φορολογικών εσόδων, ενώ 57 χώρες (61% του δείγματος), λαμβάνουν λιγότερα από το 10%, και ακόμη λιγότερο από 5% σε 37 χώρες (41% του το δείγμα). Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα της ΤΑ αντιπροσώπευαν το 42,1% των εσόδων της, το 7,0% του ΑΕΠ και το 34,2% των δημόσιων φορολογικών εσόδων στις ομοσπονδιακές χώρες, ενώ σε χώρες με ενιαία συνταγματική οργάνωση το μερίδιο των φορολογικών εσόδων ήταν σημαντικά χαμηλότερο: 29,4% στα έσοδα της ΤΑ, 2,5% στο ΑΕΠ και 10,1% στα συνολικά δημόσια φορολογικά έσοδα.

Τα φορολογικά έσοδα της ΤΑ ως ποσοστό των Συνολικών Φορολογικών εσόδων


Από το παραπάνω γράφημα παρατηρούμε ότι για μία ακόμα φορά δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο της τοπικής οικονομικής αυτονομίας.

Το χρέος της ΤΑ

Για το τέλος της σειράς αυτής των άρθρων, αποφάσισα να παρουσιάσω έναν θετικό για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση δείκτη. Το χρέος της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς το Συνολικό Δημόσιο Χρέος και το ΑΕΠ. Στο γράφημα που ακολουθεί παρατηρείται ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σχεδόν μηδενικό χρέος.

Σχέση χρέους ΤΑ ως προς το συνολικό δημοσιονομικό χρέος



Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι δανειακές υποχρεώσεις των ελληνικών δήμων είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια Ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τριακόσια εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές οι δανειακές υποχρεώσεις εξυπηρετούνται πλήρως. Δεν υπάρχει δάνειο ελληνικού δήμου που να έχει ενταχθεί σε επισφάλειες από τράπεζα ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στα 363 εκατομμύρια ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι το δημοσιονομικό χρέος, μόνο της κεντρικής κυβέρνησης όχι της γενικής κυβέρνησης, ανέρχεται στα 324 δισεκατομμύρια ευρώ συνάγουμε το συμπέρασμα ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της γενικής κυβέρνησης, με λιγότερο από 0,5%. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογείται η θέση της στο παραπάνω γράφημα.

Συμμετοχή του χρέους της ΤΑ στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος

Το διεθνώς αναγνωρισμένο χαμηλό ποσοστό δημοσιονομικού χρέους της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μία πολύ πειστική και αποτελεσματική απάντηση σε όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνυπεύθυνη για τη δημοσιονομική κρίση της χώρας. Όχι ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένοι δήμοι με προβλήματα. Στο σύνολο όμως των 325 δήμων τα αποτελέσματα σηματοδοτούν ότι εάν το κεντρικό κράτος ακολουθούσε την ίδια πολιτική με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ήταν σε αυτό το ύψος. Την περίοδο της κρίσης πολλοί ευρωπαϊκοί κυρίως δήμοι, για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση και τα μειωμένα έσοδα, δημιούργησαν ελλείμματα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα όχι μόνο δεν δημιούργησε ελλείμματα, αλλά κράτησε χαμηλά και σταθερά τη συμμετοχή της στο δημοσιονομικό χρέος της χώρας. Δεν μπορούν λοιπόν να χρεώνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το 0,5% συμμετοχής στο δημοσιονομικό χρέος, την κρίση. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι όλη αυτή η επιχειρηματολογία ίσως εγείρεται για να καλύψει τις ευθύνες αυτών που δημιούργησαν το υπόλοιπο 99,5%.

[1] Λέω περίπου γιατί όπως είναι γνωστό η Ελληνική ΤΑ παρουσιάζει πλεονάσματα

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο www.localit.gr

Στη Λάρισα το διεθνές βραβείο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν»

$
0
0
Μια ιδιαίτερα σημαντική διεθνής διάκριση υψηλού επιπέδου για την χώρα, απέσπασε η πόλη της Λάρισας. 
To Ινστιτούτο Δια βίου μάθησης της UNESCO, περιέλαβε τη Λάρισα στις 16 πόλεις παγκοσμίως, στις οποίες απονέμει το βραβείο «Πόλη που Μαθαίνει» , για την «εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθηση στις τοπικές κοινωνίες.» 
Πρόκειται για μια διεθνή επιβράβευση και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν εδώ και τρία χρόνια, σε μια περίοδο κρίσης, ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενεργοποιώντας εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς, και δημόσιους φορείς και υπηρεσίες για τη οργάνωση δράσεων και τη δημιουργία ενός συγκροτημένου δικτύου με βάση της αρχές της δια βίου μάθησης. 
Στην συγχαρητήρια επιστολή του διευθυντή του Ινστιτούτου Αρν Κάρλσεν προς το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, σημειώνεται ότι η διεθνής επιτροπή των αξιολογητών εκτίμησε ιδιαίτερα τη βούληση όλων των συνεργαζομένων φορέων που συμμετέχουν στην προσπάθεια της Λάρισας και εκφράζει τη βούληση της UNESCO να στηρίξει περαιτέρω την προσπάθεια. 
Σημειώνεται ότι η Λάρισα προτάθηκε για βράβευση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή έγινε από διεθνή επιτροπή 12 εμπειρογνωμόνων, που αξιολόγησε το φάκελο της πόλης τις δράσεις και τη φιλοσοφία τους. 

Αναλυτικά τα βραβεία «Πόλη που Μαθαίνει» για το 2017, απονέμονται στις εξής πόλεις:

Μπρίστολ (Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία), Καμάρα ντε Λόμπος (Πορτογαλία), Κονταγκεμ (Βραζιλία), Γκελζενκίρχεν (Γερμανία), Γκίζα (Αίγυπτος), Χόντζου (Κίνα), Λάρισα (Ελλάδα), Λίμερικ (Ιρλανδία), Μάγιο Μπαλέο (Καμερούν), Τσερεκορέ (Γουινέα), Οκαγιάμα (Ιαπωνία), Πεκς (Ουγγαρία), Σουραμπάγια (Ινδονησία), Σουόνον (Νότια Κορέα), Τύνιδα (Τυνησία) και Βίλλα Μαρία (Αργεντινή) 

Η απονομή τους θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψη των Πόλεων που Μαθαίνουν, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Κορκ της Ιρλανδίας.

Για την απονομή του βραβείου στην πόλη της Λάρισας, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε τα εξής: 

«Η απονομή του βραβείου της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν», αποτελεί την διεθνή αναγνώριση και την επιβράβευση της πρωτοβουλίας του Δήμου Λαρισαίων που αγκαλιάστηκε από τους φορείς της πόλης, της χώρας αλλά και διεθνώς. 
H απονομή του βραβείου της UNESCO στην Λάρισα, μεταξύ 16 πόλεων παγκοσμίως είναι μια μεγάλη τιμή για την πόλη και αναμφίβολα αναδεικνύει το υψηλό και ποιοτικό επίπεδο της προσπάθειας που καταβάλει. Σε μια περίοδο οικονομική και πολιτικής κρίσης, η τοπική κοινωνία της Λάρισας άνοιξε το δρόμο για τη συνεργασία και τη δικτύωση όχι μόνο των τοπικών, αλλά και εθνικών και διεθνών φορέων για τη δια βίου μάθηση, με στόχο την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. 
Η διάκριση, αποτελεί διάκριση για όλη την πόλη, για τους φορείς και τους ανθρώπους που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα, η ξεχωριστή αυτή τιμή που μας επιφύλαξε η UNESCO, μας ενθαρρύνει και μας οπλίζει με δύναμη και αποφασιστικότητα, ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. 
Επιπλέον, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. 
Ως δήμαρχος Λαρισαίων, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στη διεθνή επιτροπή των εμπειρογνωμόνων της UNESCO για τη βράβευση και στην Εθνική Επιτροπή της UNESCO και ιδιαίτερα στην πρόεδρό της κ. Μ. Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα για την στήριξή της και την απόφαση της να προτείνει την πόλη της Λάρισας ως υποψήφια προς βράβευση.»

ΚΕΔΕ: CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity

$
0
0
crowdhackathon #smartcity
H KEΔΕ στο πλαίσιο της αποστολής της για την συνεχή ανάπτυξη και ενίσχυση των Δήμων  προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας καθώς και την ανάδειξη και υποστήριξη  του πρωταγωνιστικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επίλυση προβλημάτων και την αντιμετώπιση προκλήσεων σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο διοργανώνει τον πρώτο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών με θέμα την τεχνολογική και επιχειρησιακή καινοτομία στο ευρύτερο πεδίο των έξυπνων πόλεων (smartcities) . Η δράση θα διοργανωθεί στις 12 έως 14 Μαϊου στην Αθήνα με την οργανωτική και τεχνολογική υποστήριξη της ελληνικής εταιρίας καινοτομίας Crowdpolicy.  

To CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcityείναι ένας Τριήμερος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών στον οποίο θα αναπτυχθούν πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που λύνουν προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών.  
Στο CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στελέχη των δήμων, νέοι επιχειρηματίες, προγραμματιστές, αναλυτές, φοιτητές και γενικότερα οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει και να την παρουσιάσει σε ολοκληρωμένη πιλοτική εφαρμογή στο διαδίκτυο ή/και σε κινητά τηλέφωνα.


Μέσα από τη δράση CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity, κινητοποιείται το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενισχύεται η δημιουργία και η νεανική επιχειρηματικότητα, προωθείται η καινοτομία με τελικό αποτέλεσμα την ενεργό συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη της Χώρας μας. Παράλληλα, η κοινωνική διάσταση των ιδεών και η γενικότερη φιλοσοφία των ανοιχτών δημόσιων δεδομένων (open data) είναι βασικό συστατικό και συμβάλει ενεργά στην κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί αναγκαίο ζητούμενο στις μέρες μας.  Η δράση είναι μέρος της προσπάθειας της ΚΕΔΕ για να μείνουν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες μας στην Χώρα μας. Να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο “brain drain”.  

Συνοπτικά οι στόχοι της δράσης ΚΕΔΕ CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity :

  • Δημιουργία καινοτομίας, στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ευκαιρίες στους νέους, καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Στήριξη της τοπικής οικονομίας, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν διαγωνιζόμενοι από όλους τους Δήμους, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
  • Ανάδειξη και Δημιουργία  έξυπνων και καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν δημότες και δήμους.
  • Ανάπτυξη και παρουσίαση πιλοτικών εφαρμογών χρήσιμες στους Δήμους κατά τη διάρκεια του τριημέρου  και  και βράβευση των ομάδων με τις καλύτερες εφαρμογές και ιδέες
  • Ανοικτή διάθεση αποτελεσμάτων των εφαρμογών 

Θεματικές ενότητες Ενδιαφέροντος για τη δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών :

  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων – ηλεκτρονική διακυβέρνηση – ανοικτά δεδομένα
  • Προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας
  • Προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση πόρων
  • Ανάπτυξη Τουρισμού
  • Υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις
  • Ανάπτυξη εφαρμογών για την τοπική οικονομία και αειφόρος ανάπτυξη
  • Internet of Things, Mobile & Smart Grids, Τεχνολογίες ICT, Τηλεματική, Διαχείριση Ενέργειας – Φωτισμός, Έξυπνα κτίρια – Κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, Δίκτυα μεταφορών – Οδικά δίκτυα – Διαχείριση κυκλοφορίας, Μεταφορές (ηλεκτροκίνηση, αεριοκίνηση, υβριδικά οχήματα) & ΜΜΜ, Διαχείριση νερού & αποβλήτων, Υγεία και Τηλεϊατρική
  • Ηλεκτρονικές πληρωμές, Crowdfunding
  • Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

Η διαδικασία θα είναι συμμετοχική με την ενεργή συμμετοχή των Δήμων και των Στελεχών τους, της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και κάθε ενδιαφερόμενου. Οι πολίτες έχουν ενεργό ρόλο καθώς αναδεικνύουν τα προβλήματα και οι ίδιοι συμμετέχουν ως διαγωνιζόμενοι για να προτείνουν λύσεις. Οι θεματικές θα εμπλουτίζονται με τη συμμετοχή όλων μέσω της ειδικής πλατφόρμας Διαβούλευσης (CrowdInnovation) που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά.  

Ειδικά για τους Δήμους θα υποστηριχθεί για πρώτη φορά διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης για την υποβολή αναγκών, ιδεών και προτάσεων που αφορούν τις ηλεκτρονικές υποδομές τους και τη βελτίωση της λειτουργίας καθώς και την τοπική ανάπτυξη μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές.

Χρονοδιάγραμμα :

  • Ιανουάριος – Απρίλιος 2017:  Έναρξη ηλεκτρονικής διαβούλευσης για ανάγκες και προτάσεις υπηρεσιών και εφαρμογών για τις έξυπνες πόλεις
  • Μάρτιος – Απρίλιος 2017: Δημοσιοποίηση τεχνικών προδιαγραφών και επιτροπών υποστήριξης (μεντόρων των ομάδων που θα συμμετέχουν, καθώς και της  επιτροπής αξιολόγησης που θα αποτελείται από στελέχη εγνωσμένου κύρους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό
  • 12 έως 14 Μαϊου 2017: Διοργάνωση CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity καθώς και δράσεων εργαστηριών καλών πρακτικών και μαθητικού διαγωνισμού καινοτομίας.

Εφαρμογές από την Κοινωνία – Για την Κοινωνία

Οι καλύτερες πιλοτικές εφαρμογές και υπηρεσίες βραβεύονται, θα είναι ελεύθερα διαθέσιμες και θα εξελιχθούν με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ. H ΚΕΔΕ συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία καινοτομίας, στην ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και θα δημιουργεί άμεσες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των Δήμων καθώς και στην εσωτερική τους λειτουργία με βάση τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Παράλληλες Δράσεις.  

Στο πλαίσιο του CITY CHALLENGE θα οργανωθούν παράλληλες  ανοικτές δράσεις καινοτομίας όπως θεματικά εργαστήρια (workshops), ημερίδες για καλές πρακτικές στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και τρόπους υποστήριξης έργων και δράσεων Δήμων και μαθητικός διαγωνισμός για τις έξυπνες πόλεις. Επιπλέον θα διοργανωθεί έκθεση καινοτομίας  στην οποία μπορούν να συμμετέχουν Φορείς και Επιχειρήσεις.  

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ CROWDHACKATHON #SMARTCITYΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ * ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ 
Με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της εταιρείας καινοτομίας Crowdpolicy.
Screen Shot 2017-01-25 at 10.04.04 Screen Shot 2017-01-25 at 10.03.59

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων ανά ρόλο και ισχύει το μοντέλο first come first served.

Συμμετοχή  
Η συμμετοχή είναι ανοικτή και δωρεάν για όλους και υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις ανά ρόλο για τις οποίες ισχύει το μοντέλο first come first served. Για την είσοδο στο χώρο απαιτείται προηγουμένως εγγραφή μέσω της πλατφόρμας της διοργάνωσης.
Στο Crowdhackathon υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής με τους ακόλουθους ρόλους:
  • Διαγωνιζόμενοι, για υλοποίηση των εφαρμογών. Αποτελούν τους διαγωνιζόμενους και μπορεί να είναι προγραμματιστές, αναλυτές, designers, σύμβουλοι κοκ.  Διαγωνίζονται σε ομάδες από 2 – 5 άτομα (επιθυμητό).
  • Μέντορες για καθοδήγηση και υποστήριξη των διαγωνιζομένων.
  • Εθελοντές για υποστήριξη στην διοργάνωση.
  • Επισκέπτες. Μπορεί να είναι στελέχη από εταιρείες, φορείς του δημοσίου τομέα και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δεν διαγωνίζονται, αλλά παρακολουθούν την εξέλιξη των υλοποιήσεων, τις παρουσιάσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις.
  • Πάροχοι δεδομένων (data owners). Φορείς που θα διαθέσουν δεδομένα για αξιοποίηση και μπορούν να προέρχονται από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
  • Δημοσιογράφοι



Σεμινάριο διαχείρισης πολιτιστικών οργανισμών.Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις

$
0
0
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση των σύγχρονων τάσεων και προκλήσεων στη διαχείριση των πολιτιστικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο  δημόσιο, ιδιωτικό και εθελοντικό τομέα, καθώς επίσης και των καλλιτεχνικών ομάδων που επιθυμούν να αναπτύξουν συστηματικές δράσεις για την υποστήριξη και προώθηση του έργου τους.
  
Σε ποιους απευθύνεται;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:
σε εργαζόμενους σε πολιτιστικούς οργανισμού του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα
σε εκπροσώπους εθελοντικών, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων του πολιτιστικού τομέα
σε εργαζόμενους ή εκπροσώπους κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με πολιτιστική δραστηριότητα
σε ενεργούς πολίτες που αγαπούν τον πολιτισμό
σε ανέργους που επιθυμούν να απασχοληθούν ή να αναλάβουν επιχειρηματική δραστηριότητα  στον πολιτιστικό τομέα


Θεματικές ενότητες​​
  • ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
  • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  • SOCIAL MEDIA MARKETING

Πρόγραμμα
09.30 - 10.30: Προσέλευση

10:30 – 12:00: Ενότητα πρώτη: «Στρατηγικός σχεδιασμός πολιτιστικών οργανισμών». Μαρία Ψαρρού / Πλέγμα

12:00-12:15: Διάλειμμα

12:15-13:45: Ενότητα δεύτερη: «Project management, οικονομικός και λογιστικός προγραμματισμός στους πολιτιστικούς οργανισμούς». Κωνσταντίνα Αγγελέτου / Πλέγμα

13:45-14:15: Ελαφρύ γεύμα

14:15-15:45:: Ενότητα Τρίτη: «Ευρωπαϊκές Πηγές Χρηματοδότησης. Προγράμματα και Πρωτοβουλίες για τον Πολιτισμό» Γιώργος Σάρλης / Synergy European

15:45 – 16:00: Διάλειμμα

16:00-17:30:» Ενότητα Τέταρτη: «Social Media Marketing: ο νέος επικοινωνιακός σύμμαχος για τους πολιτιστικούς οργανισμούς. Οι κυρίαρχες τάσεις του 2017» Μυρτώ Μέρμηγκα / Πλέγμα
Αριθμός συμμετεχόντων

Οι θέσεις για το σεμινάριο είναι περιορισμένες. Η συμμετοχή σας στο σεμινάριο κατοχυρώνεται μόνο με την σειρά προτεραιότητας, συμπλήρωσης της φόρμας εγγραφής και της κατάθεσης του αντιτίμου συμμετοχής. 
Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής κατ’ άτομο ανέρχεται σε 50 €. Για ανέργους και φοιτητές η τιμή ανέρχεται σε 40€ (με επείδειξη δελτίου ανεργίας και φοιτητικής ταυτότητας).  Για εγγραφές πατήστε εδώ
Βεβαιώσεις Συμμετοχής
Σε όλους τους συμμετέχοντες, χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής.

Χώρος διεξαγωγής

Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Αθήνα 118 54 / στάση μετρό «Κεραμεικός»)

Λάρισα :Δυναμική συμμετοχή στο δίκτυο URBACT III «CIA 7»

$
0
0
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT ΙΙΙ 2014-2020, που προωθεί τη βιώσιμη ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο δίκτυο «CIA 7 - Cities in Article 7» με επικεφαλή εταίρο την πόλη Λιλ (Γαλλία) και λοιπούς εταίρους τις πόλεις Μπάρι (Ιταλία), Πέζαρο (Ιταλία), Σεβίλλη (Ισπανία), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Ντούισμπουργκ (Γερμανία), Λούμπλιν (Πολωνία) και Όλομουτς (Τσεχία).
Στόχος του δικτύου «CIA 7 - Cities in Article 7»είναι να αναπτύξει και να μοιραστεί καλές μεθόδους και πρακτικές από το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προτάσεων Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (άρθρο 7 του Κανονισμού ΕΕ 1301/2013) στις πόλεις που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα, ενώ τα αποτελέσματά του θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό της προγραμματικής περιόδου μετά το 2020.

Την παρούσα περίοδο υλοποιείται η πρώτη φάση των εργασιών του δικτύου που περιλαμβάνει επισκέψεις σε κάθε εταίρο και τελικό παραδοτέο ένα σύντομο προφίλ των πόλεων που συμμετέχουν. Στο πλαίσιο αυτό, στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2017 η εμπειρογνώμονας URBACT του δικτύου «CIA 7» κα Petra Potz επισκέφθηκε τη Λάρισα, για μια πρώτη συζήτηση με υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και φορείς της πόλης. Τις δύο ημέρες της επίσκεψής της η κα Potz συναντήθηκε με τις ομάδες έργου της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων στο Μύλο του Παππά, καθώς και με φορείς και παράγοντες της πόλης στο Δημαρχείο, ενώ περιηγήθηκε και σε σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή παρέμβασης του σχεδίου ΒΑΑ.

Η συνέχεια των εργασιών του δικτύου περιλαμβάνει την πρώτη συνάντηση των εταίρων, που θα γίνει στη Σεβίλλη στις 8-10 Φεβρουαρίου, όπου θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα από τις επισκέψεις στις συμμετέχουσες πόλεις και θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη διαχείριση της πρώτης φάσης, καθώς και την υποβολή της πρότασης για τη δεύτερη φάση του προγράμματος. Στη συνάντηση πρόκειται να παρευρεθεί και να μιλήσει και ο διευθυντής του προγράμματος URBACT κος Emmanuel Moulin.

Στο παρελθόν, η αντίληψη γύρω από θέματα αστικής ανάπτυξης αφορούσε την υλοποίηση ξεχωριστών έργων ή δράσεων με χρηματοδότηση από μία πηγή ενίσχυσης. Πλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρείται μια πιο ολιστική και στοχευμένη προσέγγιση, μακροχρόνιου και στρατηγικού χαρακτήρα, που προσδοκάται ότι θα επιλύσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα των αστικών περιοχών. Αυτή η διαφορετική προσέγγιση εντάσσεται σε ένα νέο εργαλείο διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 που ονομάζεται Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (Sustainable Urban Development) και τα κράτη – μέλη προτρέπονται να το αξιοποιήσουν. 

Στη διακυβέρνηση και διαχείριση αυτών των σχεδίων οι δημοτικές αρχές καλούνται να παίξουν πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο, ενώ επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή και άλλων παραγόντων της πόλης, όπως παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών κ.α. Η υλοποίηση μακροχρόνιων στρατηγικών μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι κάτι καινούριο, όχι μόνο για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και για τις δομές των διαρθρωτικών ταμείων, που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τα αποτελέσματα του δικτύου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Λαρισαίων συμμετείχε στο διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την πρωτοβουλία Urban Innovative Actions και για την τρέχουσα πρόσκληση «Καλές πρακτικές» του προγράμματος URBACT III, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2017.

Η πόλη σαν προορισμός, Βιωσιμότητα, Ανταγωνιστικότητα

$
0
0
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο
The Place Brand Observer

Την μετάφραση επιμελήθηκε η Μάρθα Παπαδομιχελάκη

Recap Tourism Eco Forum, Βαρκελώνη

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο 2017 που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη σαν  χρονιά αφιερωμένη στην ανάπτυξη του Βιώσιμου Τουρισμού και ποιο μπορεί να θεωρηθεί σαν καλύτερο μέρος για τη συζήτηση που αφορά στις αυξανόμενες προκλήσεις της βιωσιμότητας και του τουρισμού πόλης παρά εκεί στην καρδιά της Βαρκελώνης. 

Μετά από πρόσκληση της οργάνωσης  Global Eco Forum  - που ιδρύθηκε και προεδρεύεται από τον ειδικό στην πράσινη οικονομία Jérémie Fosse – σχεδιαστές τουρισμού, υψηλόβαθμα στελέχη, φορείς χάραξης πολιτικής και σύμβουλοι συναντήθηκαν την  14η Οκτ για να συζητήσουν ποικίλα θέματα, όπως ο υπερπληθυσμός και η αστική βιωσιμότητα, η ανταγωνιστικότητα του προορισμού, η ανάπτυξη των αερομεταφορών και η κλιματική αλλαγή.

Βασικά σημεία:
Ανθυγιεινά επίπεδα υπερπληθυσμού (υπερτουρισμού) σε σημαντικές πόλεις - προορισμούς, έχουν αλλάξει τη συζήτησηγια τον αειφόρο τουρισμό, η οποία είναι επικεντρωμένη στην ποιότητα ζωής, την ανθεκτικότητα και την επιβίωση στην πόλη.
Οι δημοφιλείς προορισμοί χρειάζονται έμπειρους brand managersκαι όχι τόσο στελέχη με εμπειρία στο μάρκετινγκ και στην προώθηση πωλήσεων. 
Η Ανταγωνιστικότητα σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Η επιτυχία στον τομέα του τουρισμού μετριέται ακόμη με τον παλιό τρόπο, με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σαν συχνή ένδειξη. Περισσότερα ποιοτικά κριτήρια απαιτούνται τώρα, όπως οι προσδοκίες του επισκέπτη.
Τόσο ο τουρισμός ως βιομηχανία όσο και ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει περισσότερους επισκέπτες με περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν. Οι πόλεις – προορισμοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να καταλήξουν σε μέτρα για να ελέγξουν τον  αριθμό των αφίξεων των τουριστών - για παράδειγμα μέσω των φόρων, τον περιορισμό της πρόσβασης ή τη μείωση της προσφοράς καταλυμάτων.


Και τώρα ήρθε η ώρα για ένταση: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια Πόλη προορισμός και οι (νέες) λύσεις

Για πολλά χρόνια, οι αγροτικές περιοχές ήταν το κύριο θέμα συζήτησης  στις συζητήσεις γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού. Τώρα μεγάλες και δημοφιλείς πόλεις όπως η Βαρκελώνηέχουν γίνει το επίκεντρο της προσοχής. Πόλεις - προορισμοί είναι εκεί όπου ανακύπτουν προβλήματα συνωστισμού και όπου η αστική ανάπτυξη, οι διαχειριστές του τουρισμού και οι φορείς χάραξης πολιτικής αισθάνονται την ένταση που αυτό προκαλεί. Και δεν υπάρχει ορατό τέλος σε αυτή την κατάσταση. 

Η Βενετίαείναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τουρισμού που πάει στραβά (από την άποψη της αειφορίας). Αντανακλώντας την εμπειρία του ο Paolo Costa, Πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής της Βενετίας από το 2008, λέει, δεν νομίζω ότι ο τουρισμός μπορεί να σταματήσει. Ο λόγος είναι απλός: 
«Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο να ξοδέψουν σε ταξίδια. Είναι λογικό να ανακύπτουν εμπλοκές όταν η αυξανόμενη ζήτηση συναντά μια συγκριτικά  σταθερή προσφορά σε κτίρια, τόπους και άλλα αξιοθέατα σε μια πόλη.   
Ως εκ τούτου, ενώ ορισμένοι προορισμοί της πόλης εξακολουθούν να θεωρούν τη «βιωσιμότητα» ως κάτι που μπορούν να δουν σαν προϊόν και να το προσφέρουν σαν εμπειρία για απαιτητικούς επισκέπτες, αυτές οι πόλεις που επλήγησαν από ανθυγιεινά επίπεδα του υπερπληθυσμού (υπερτουρισμού), συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης και της Βενετίας, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάρουν τολμηρές αποφάσεις όπως πόση πίεση - τουριστική δραστηριότητα - μπορούν να αντέξουν.

Οι λύσεις που προτείνονται στην έκθεση - συνέδριο είναι ότι ο χρόνος που ο  αειφόρος τουρισμός ήταν ένα θέμα εξειδικευμένο για τους λάτρεις της βιωσιμότητας έχει περάσει. Τώρα μιλάμε για ανθεκτικότητα, διαβίωση και επιβίωση της πόλης.

Αποανάπτυξη - μείωση της προσφοράς καταλυμάτων
Σε μια όλο και μεγαλύτερη κινητικότητα των πολιτών, η ρύθμιση των τουριστικών ροών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Ίσως και να μην έχουμε άλλη επιλογή από το να ενθαρρύνουμε σκόπιμα την "αποανάπτυξη"των τουριστικών επιχειρήσεων, για παράδειγμα μειώνοντας την ποσότητα των διαθέσιμων κλινών στα ξενοδοχεία , συμπεριλαμβανομένης της στέγασης που προσφέρεται μέσω δικτυακών πυλών, όπως το Airbnb.

Περιορισμένη προσβασιμότητα 
Η δεύτερη στρατηγική που προτείνεται από τον καθηγητή Russo του Πανεπιστήμιου Rovira I Virgili, συμπληρωματικά με τη μείωση της προσφοράς καταλυμάτων, είναι να προσπαθήσουμε και να περιορίσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης από την άποψη του αριθμού των αεροπλάνων που επιτρέπεται να εξυπηρετηθούν σε έναν προορισμό. Για παράδειγμα το Terminal 2 της Βαρκελώνης  για αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, σε συνδυασμό με το λιμάνι κρουαζιερόπλοιων έχει γίνει η πόλη προσβάσιμη σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί.
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, τα ξενοδοχεία της Βαρκελώνης έκλεισαν για ένα ολόκληρο καλοκαίρι, λόγω της έλλειψης ταξιδιωτών  για επαγγελματικούς λόγους (μάθετε περισσότερα για αυτήν σε περίπτωση που η μελέτη μας για τη Βαρκελώνη, αλλά και οι συνεντεύξεις με τους Jose Torres και τους Bloom Consulting και Juan Carlos Belloso.
Τότε, ο τουρισμός ήταν μια τεράστια ευκαιρία για την Βαρκελώνη, που οδηγεί στην ανάπτυξη των υποδομών, την απασχόληση και την αυξανόμενη αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη του τουρισμού δεν είναι πάντα προβληματική.

Κάντε τους (να μας)  πληρώσουν
Νομισματικά μέτρα, όπως φόροι στον τουρισμό, είναι μια ευπρόσδεκτη πηγή εσόδων για τους προορισμούς, αλλά αποτυγχάνουν να μειώσουν την ατέρμονη ροή  των επισκεπτών. Παρ 'όλα αυτά, ο συνδυασμός της τιμολόγησης τη χρήσης των δρόμων και άλλα φορολογικά μέτρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να κάνουν κάποιους προορισμούς πιο ελκυστικούς σε σχέση με άλλους. Το ονομάζουμε   έξυπνες πόλεις ή έξυπνοι προορισμοί - η τεχνολογία υπάρχει ήδη.

Αποκέντρωση
Η αποκέντρωση είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός και μια λύση που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), που εκπροσωπήθηκε στην διάσκεψη από τον Esencan Teryibasoglu, Διευθυντή του Οργανισμού που Διαχείρισης Προορισμού & Ποιότητας. Πράγματι, εξαπλώνοντας  τα  τουριστικά αξιοθέατα και προσπαθώντας να δελεάσεις τους επισκέπτες και να τους οδηγήσεις έξω από το κέντρο της πόλης και στις γύρω πόλεις και περιοχές αποτελεί βασική στρατηγική που ακολουθεί επί του παρόντος από τη Διοίκησή Τουρισμού της Βαρκελώνης και το Διοικητικό Συμβούλιο Τουρισμού της Καταλονίας.

Το πρόβλημα με την αποκέντρωση είναι ότι λειτουργεί ως επί το πλείστον για τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που έχουν ήδη δει τη λίστα με τα σημαντικότερα αξιοθέατα μιας πόλης στην πρώτη τους επίσκεψη. Δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να επισκεφθεί το Παρίσι για πρώτη φορά που δεν θα ήθελε να δεί ή να πάρει το ασανσέρ και να ανέβει στον Πύργο του Άιφελ, για παράδειγμα.

Σκεφτείτε έξω από το "κουτί"και διακλαδικά
Ένα βασικό ζήτημα, στα μάτια του φημισμένου αρχιτέκτονα Alessandro Scarnato, είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των «τουρισμού σιλό", ενώ η βιωσιμότητα των προορισμών της πόλης είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί από τους πολεοδόμους. Επεσήμανε ότι ο τουρισμός λείπει από την αστική θεωρία, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τη δυναμική της, παρά το γεγονός ότι η αστική ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο και των δύο προβλημάτων και λύσεων.
Ο βετεράνος του συνδυασμού «Πράσινων» ταξιδιών και τουρισμού του "travelism") δηλαδή ο βετεράνος Geoffrey Lipman επισήμανε ότι μια τέτοια διεργασία διαρκεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί και ότι αυτό που μοιάζει έξυπνη ιδέα κατά τη στιγμή του σχεδιασμού, θα μπορούσε να αποδειχθεί εντελώς λάθος δέκα χρόνια αργότερα.

Ξεχάστε το ζήτημα της ηθικής των καταναλωτών. Δώστε Έμφαση στο να  προωθήσετε τα οφέλη.
Για πολλά χρόνια, η βιωσιμότητα ήταν περίπου το να πείσουμε τους καταναλωτές - συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτών - να συμπεριφέρονται πιο ηθικά και υπεύθυνα. Είναι πλέον σαφές ότι η προσέγγιση αυτή δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο ελπίζαμε. Αντ 'αυτού, ο Luigi Cabrini, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αειφόρου Τουρισμού (Το Place Brand Observer είναι μέλος), προτρέπει να κάνουν αυτό να επικοινωνήσουν τα οφέλη που προκύπτουν για τους ταξιδιώτες. Τα ίδια επιχειρήματα που ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Surrey στην έδρα του Marketing της Βιώσιμης Ανάπτυξης, Xavier Font έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

Δεν φταίει για όλα ο Τουρισμός
Ας μην συγχέουμε την αντίληψη με την πραγματικότητα και δεν οφείλονται όλα τα μεγάλα προβλήματα μιας στον Τουρισμό. 
Ακριβώς επειδή τα αστικά ζητήματα, όπως οι πορτοφολάδες θέμα που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν σημαίνει ότι η πόλη ως σύνολο έχει πράγματι βιώσει περισσότερο έγκλημα, ή ότι το ποσοστό εγκληματικότητας της είναι υψηλότερη από εκείνη των άλλων μεγάλων πόλεων - η απάντηση της Joan Torella, Διευθυντρίας Τουρισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, σε μια κρίσιμη παρατήρηση από το ακροατήριο. 
Και είναι βάσιμη η άποψή της αυτή. Φυσικά, ακόμη και ο πιο αειφόρος προορισμός ποτέ δεν θα είναι χωρίς προβλήματα. Το κλειδί είναι να έχουμε τη σωστή διαχείριση και τα ρυθμιστικά εργαλεία που είναι σε θέση να υα αντιμετωπίσουν. Στο πλαίσιο της πόλης, οι διακρίσεις μεταξύ των τουριστών και των κατοίκων δεν είναι απαραιτήτως χρήσιμες, επειδή το "προορισμός"αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου συστήματος.

Η Βιωσιμότητα χρειάζεται υποστήριξη από την κορυφή
Πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να καταστήσουν μια πόλη πιο βιώσιμη μπορεί να είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ εκείνων των κατοίκων που επηρεάζονται από αυτές. Τέτοια ήταν η περίπτωση της Λιουμπλιάνα, μας λέει η Petra Stusek η οποία υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος στον Οργανισμό Τουρισμού της Λιουμπλιάνα. Εδώ, το «πράσινο» όραμα ήρθε από την κορυφή και πήρε στον Δήμαρχο πολύ χρόνο να εξοικειώσει  τους κατοίκους με αυτό και να τους πείσει για τα οφέλη του όταν το  κέντρο της πόλης είναι χωρίς αυτοκίνητα, κάτι που βοήθησε την πόλη να κερδίσει τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας το 2016 (ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε μέχρι και 16%).

Από το marketing προορισμού στη Διαχείριση
Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμού θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν περισσότερο στη διαχείριση του προορισμού (βλ συνέντευξή μας με τον Doug Lansky), οι ομιλητές σε γενικές γραμμές συμφώνησαν, αλλά τόνισαν ότι αυτό θα απαιτούσε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, αφού DMOs τώρα χρηματοδοτούνται από τις τουριστικές επιχειρήσεις (συνδρομές μελών), ενώ μια διαχείριση εστιασμένη στην οργάνωση θα απαιτούσε διαφορετικές πηγές εισοδήματος.

Η φήμη μιας πόλης και η ανταγωνιστικότητας της είναι ό, τι έρχεται στο μυαλό όταν συζητάμε για την αειφορία και τον υπερπληθυσμό από τη σκοπιά της φήμης ενός τόπου. Αυτό ήταν το επίκεντρο μιας συζήτησης υπό την προεδρία της Αναπληρωτού συντάκτη μας και λέκτορα στο branding προορισμού στο Πανεπιστήμιο της Girona, Natàlia Ferrer Roca.
Στο panel όπου ήταν ο Πρόεδρος του Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού Luigi Cabrini, η Petra Stusek, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Τουρισμού της Λιουμπλιάνα, Joan Torella, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, και ο Graeme Jackson, Διευθυντής Εταιρικής Σχέσης στο Travel Foundation.
Ένα βασικό ζήτημα που προέκυψε από τη συζήτηση ήταν το πώς μπορεί να μετρηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιτυχία ενός προορισμού. Σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Λιουμπλιάνα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ακόμα κυβερνά το παιχνίδι. Δεν έχει ακόμη δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους δείκτες αειφορίας σε επίπεδο διοίκησης της πόλης, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί από αυτούς και επειδή οι μεθοδολογίες τους δεν είναι πάντα διαφανείς και αρκετά σαφείς.
Επιπλέον, όταν μιλάμε για ανταγωνιστικότητα προορισμού, εννοούμε την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, ή τον ίδια τον προορισμό; Συνδέεται το ερώτημα αυτό με το θέμα των αρμοδιοτήτων σε κυβερνητικό επίπεδο πόλης (μερικές φορές είναι αντικρουόμενες), όπου τα διαφορετικά θέρετρα έχουν διαφορετικούς δείκτες επιδόσεων και κριτήρια επιτυχίας. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την ανταγωνιστικότητα που αναπτύχθηκε από τον UNWTO (Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού) μπορεί να βοηθήσουν τους προορισμούς στην εξεύρεση λύσης.

Archive Alert: Διαδικτυακή πλατφόρμα διάσωσης ιστορικών αρχείων

$
0
0
«Εντόπισε – Δήλωσε – Σώσε» θα μπορούσε επιγραμματικά να είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του «Archive Alert», το οποίο προκαλεί μεμονωμένα άτομα, συλλογικότητες και την πολιτεία να στρέψουν με μεγαλύτερη θέρμη το ενδιαφέρον τους σε ένα παραμελημένο ζήτημα, αυτό της διάσωσης των ιστορικών αρχείων. Στη συνείδηση των περισσότερων τα ιστορικά αρχεία αποτελούν μόνο παλιά έγγραφα που αφορούν σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα, ενώ στην καθημερινότητά μας παράγουμε πλήθος τέτοιων αρχείων κάθε μορφής (ηλεκτρονικά, έντυπα κ.ά.) τα οποία, μετά τη χρήση τους, αποτελούν ιστορικό υλικό. Οτιδήποτε, λοιπόν, έρχεται από το παρελθόν, ανεξαρτήτως όγκου, χρονολογίας, περιεχομένου και υποστρώματος είναι αναγκαίο να διασωθεί και να αποφασίσουν οι αρμόδιοι φορείς σε ποιο βαθμό θα καταστραφεί, έτσι ώστε να μη χαθούν σημαντικές πληροφορίες.

Το «Archive Alert» (www.archivealert.gr) αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δηλώνουν αρχεία και κάθε άλλο υλικό, το οποίο αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά (οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, αφίσες κ.ά.). Υλικό που κατέχουν ή εντόπισαν ή αντιλήφθηκαν και θεωρούν ότι κινδυνεύει, λόγω άγνοιας, αμέλειας ή έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης σχετικά με τη διάσωση και χρήση του. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα σε όσους/όσες εγγραφούν στην πλατφόρμα και κατέχουν αρχειακό υλικό και ιστορικά τεκμήρια είτε απλώς να τα δηλώσουν προς ενημέρωση των αρχειακών φορέων, είτε να προσκαλέσουν ειδικό προσωπικό για την καταγραφή, ταξινόμηση, διάσωση και αξιοποίησή του.



Η πλατφόρμα επιτρέπει την καταγραφή και στη συνέχεια, ανάλογα με το υλικό που δηλώνεται, ενημερώνει με αυτόματο τρόπο όλους τους φορείς τους οποίους μπορεί να τους αφορά. Είναι αναγκαίο να επισημανθεί, πως η χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν, τόσο για τους χρήστες-πληροφορητές όσο και για τους αρχειακούς φορείς, ενώ απαγορεύεται κάθε είδους αγοραπωλησία αρχειακού και πολιτιστικού υλικού.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο έρχονται στη δημοσιότητα υποθέσεις παραμέλησης και καταστροφής αρχειακών συνόλων (π.χ. δημοτικών και κοινοτικών αρχείων, αρχείων επιχειρήσεων κ.ά.) ή καπηλείας και εμπορίας αρχειακών συλλογών, ακόμα και δημόσιων αρχείων. Στην κατεύθυνση αυτή η πλατφόρμα έρχεται να βοηθήσει ως εργαλείο διαμεσολάβησης με νόμιμο τρόπο για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και ανάπτυξης συνεργασιών για τη διάσωση του εν λόγω υλικού. 

Οι φορείς που μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα είναι αναγκαίο να είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, να διαθέτουν αρχειακές συλλογές και διαδικασίες ελεύθερης πρόσβασης στο υλικό. Ο πρώτος και βασικός φορέας συνεργασίας είναι η κεντρική υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Επιπλέον, το όλο εγχείρημα έχει στόχο την αναβάθμιση του αρχειακού υλικού στη συνείδηση των πολιτών και την ενίσχυση του διαλόγου για τη διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει. Η συστηματική συγκέντρωση και διάσωση των αρχείων που κινδυνεύουν δεν αποτελεί επιλογή, αλλά κοινωνική και επιστημονική αναγκαιότητα. 

Το «Archive Alert» σχεδίασαν οι ιστορικοί Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, Στέφανος Βαμιεδάκης, Γιώργος Γάσιας, Γιάννης Γονατίδης, και Χρήστος Χρυσανθόπουλος μέλη του συλλογικού εγχειρήματος της Αρχείων Τάξις. Η Αρχείων Τάξις δραστηριοποιείται από το 2011 στη διάσωση, καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη ιστορικών αρχείων και άλλων πολιτιστικών αγαθών. Το εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού Ματαρόα υποστηρίζει τεχνικά την πλατφόρμα. Η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης επιστημονικών εταιρειών 2016.

Η παρουσίαση του «Archive Alert» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00 στον Ιανό (Σταδίου 24 – Αθήνα).

Η εκδήλωση στο Facebook, εδώ 


Λάρισα :Ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων μέσα από νέες τεχνολογίες

$
0
0
Στο έργο ACTIVAGE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέχει ο Δήμος Λαρισαίων μέσω της διαδημοτικής αναπτυξιακής εταιρείας ΟΤΑ «CitieNet AE» μαζί με τους Δήμους Βέροιας, Βόλου, Γρεβένων, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, και  Τρικκαίων, που έχει και την προεδρία του ΔΣ.
Με το έργο αυτό  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην ολοκλήρωση και ενίσχυση της φροντίδας των ηλικιωμένων μέσα από νέες τεχνολογίες.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε και επίσημα στην έναρξη τοy Έργου ACTIVAGE, μία πρωτοβουλία, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που επιφέρει η γήρανση του πληθυσμού, μέσα από λύσεις που συνεπάγονται τη χρήση νέων τεχνολογιών, μία έννοια που στηρίζεται στην έννοια της δια-συνδεσιμότητας, η οποία σε αυτή τη περίπτωση θα επιχειρήσει να κάνει τη ζωή των ηλικιωμένων πιο ασφαλή, συμβάλλοντας στην προώθηση μίας  ανεξάρτητης και κοινωνικά ενεργούς καθημερινότητας και μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεων των χρόνιων παθήσεων.

Στην υλοποίηση του Έργου εμπλέκονται 49 Οργανισμοί, 10 από αυτούς ανήκουν στο χώρο της βιομηχανίας, 14 είναι κορυφαία ερευνητικά κέντρα ή πανεπιστήμια, καθώς και πολλές μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη. Οι Έλληνες εταίροι, που συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια είναι: το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Αναπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (CERTH-HIT), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), η Εταιρεία Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε (CitiesNET), η εταιρεία Ευφυών Συστημάτων Μεταφοράς Infotrip, η εταιρεία πληροφορικής ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε και οι Δήμοι Πυλαίας Χορτιάτη και ο Δήμος Μεταμόρφωσης.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της πρωτοβουλίας αυτής, κύριο Gutiérrez, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει μία εξαιρετική ομάδα εμπειρογνωμόνων, που είναι αφοσιωμένοι σε προγράμματα καινοτομίας μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon2020.

Όπως εξηγεί ο Gutiérrez, το ACTIVAGE είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια: «Θα συμμετέχουν ενεργά σχεδόν 10.000 άτομα τρίτης ηλικίας από επτά διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιώντας μια σειρά από υπηρεσίες που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες (ΙοΤ) με σκοπό την προώθηση της παροχής υπηρεσιών που προωθούν μία ποιοτική, ενεργητική και υγιή γήρανση». Ο πιλότος θα εφαρμοστεί στη Μαδρίτη, στη Γαλικία, στη Βαλένθια,  στη περιοχή Emilia-Romagna (Ιταλία), σε ελληνικές περιοχές (Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Μακεδονία), στο Γκρενόμπλ (Γαλλία), στο Woquaz (Γερμανία), στη περιφέρεια Hessen, στο Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο) και σε περιοχές της Φινλανδίας (Espoo, Tampere και το Τουρκού).

Σύμφωνα με τον Συντονιστή και Business Manager του Έργου,  Sergio Guillén, το ACTIVAGE έχει τεράστιες δυνατότητες σε διάφορους τομείς: «Πρόκειται για ένα καινοτόμο Έργο που στόχο έχει τη δημιουργία και αξιολόγηση μέσα από συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες του θετικού αντίκτυπου, που πρόκειται να έχουν οι νέες τεχνολογίες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της υγείας, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων πολιτών καθώς και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Guillén αναφέρει επίσης πως η πρωτοβουλία αυτή θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τεχνολογίας μικρού και μεσαίου μεγέθους, δεδομένου ότι θα δημιουργήσει ένα χώρο που ευνοεί την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και μάλιστα σε μια αγορά που αποτελείται από 90 εκατομμύρια άνθρωπους.

Ειδικά για την υλοποίηση του Έργου στην Ελλάδα, ο στόχος είναι η ανάπτυξη 150 «έξυπνων οικιών» τo 2018 και 2019 των δικαιούχων του «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων που μετέχουν στην διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ CitieNet AE (Βέροιας, Βόλου, Γρεβένων, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων και ο Δήμος Τρικκαίων, που έχει και την προεδρία του ΔΣ) σε συνεργασία με την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων, με συστήματα υποστηριζόμενης διαβίωσης.  Ολα αυτά θα εξειδικευθούν το εντός του 2017, για να ακολουθήσει η περίοδος των διαδικαστικών εγκρίσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του ACTIVAGE. Η τεχνολογία με την οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, είναι η επόμενη γενιά στο διαδίκτυο, το Internet of Things. Δηλαδή, η συγκεκριμενοποίηση των χρήσεων του διαδικτύου σε αντικείμενα, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. 
Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχε ο επιστημονικό συνεργάτης του προγράμματος τηλεφροντίδας της e-trikala AE κ Γ. Ε. Δαφούλας, Παθολόγος.

Ανθεκτική Αθήνα :Διερεύνηση της Δημιουργικής οικονομίας της πόλης

$
0
0
Η διαγνωστική φάση της Ανθεκτικής Αθήναςσυνεχίζεται και στο πλαίσιο της διερευνώνται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη και οι ευκαιρίες αντιμετώπισης τους!
Για αυτό το λόγο στο Πρώτο Πεδίο Διερεύνησης και σε συνεργασία με φοιτητές του προπτυχιακού μαθήματος “Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα” του Παντείου Πανεπιστημίου , πραγματοποιούμε μια σύντομη έρευνα για να καταλάβουμε καλύτερα το πεδίο της δημιουργικής οικονομίας και τη σχέση της με την Αθήνα. Αφιερώνοντας 5′ για να συμπληρώσετε το παρακάτω ερωτηματολόγιο θα μας βοηθήσετε να συγκεντρώσουμε ακόμα περισσότερα κομμάτια της λύσης.
Θα χαρούμε να διαβάσουμε τις απαντήσεις σας και θα επανέλθουμε με τα επόμενα βήματα στην διαμόρφωση και υλοποίηση της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας της Αθήνας.Θα το βρείτε σε αυτό το σύνδεσμο  .
Σας προσκαλούμε να συμπληρώσετε και να μοιραστείτε στα δίκτυα σας το ερωτηματολόγιο που φτιάξαμε με φοιτητές του προπτυχιακού μαθήματος "Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα"του Παντείου Πανεπιστημίου!
"Αν ασχολείσαι επαγγελματικά με μια δημιουργική απασχόληση ,συμπλήρωσε το παρακάτω ερωτηματολόγιο για να μας βοηθήσεις να καταλάβουμε το πεδίο της δημιουργικής οικονομίας και τη σχέση της με την πόλη μας!"



Eσπερίδα και σεμινάριο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

$
0
0


Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέτει στις στρατηγικές προτεραιότητές του τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με σκοπό την προώθησή τους ως εργαλεία ανάπτυξης αποτελεσματικών διαδικασιών σχεδιασμού στον τομέα των μεταφορών. 
Στους Jaspersέχει αναθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG REGIO & DG MOVE), την εκπαίδευση και ενημέρωση εξειδικευμένων στελεχών και υπεύθυνων λήψης αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Προς την κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία του Υπ.Υ.ΜΕ. από κοινού με τους JASPERS (EC, EIB, EBRD) διοργάνωσε Εσπερίδα στις 31 Ιανουαρίου 2017, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).  

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας διοργανώθηκε διήμερο σεμινάριο για τους εμπλεκόμενους φορείς των ΣΒΑΚ στην Ελλάδα στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2017 στην αίθουσα σεμιναρίων του ΥΜΕ. Το σεμινάριο περιελάμβανε εισηγήσεις και εκπαίδευση σε μικρές ομάδες εργασίας, με τους συμμετέχοντες να εμπλέκονται βιωματικά στα στάδια εκπόνησης ενός ΣΒΑΚ μελετώντας την τυπική πόλη «AnyTown» (''Οποιαδήποτε πόλη''). Με τη μελέτη περίπτωσης δόθηκε η δυνατότητα κατανόησης του πλήρους εύρους των προκλήσεων και των προτάσεων επίλυσης στον τομέα της αστικής κινητικότητας.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η παρουσίαση των διαδικασιών σχεδιασμού κατά την εκπόνηση των ΣΒΑΚ, ως προς τις μεταφορικές υποδομές, το χωρικό σχεδιασμό, τους πόρους, και τη συμμετοχή του κοινού.  
Περισσότερες πληροφορίες και υλικό για το σεμινάριο με τους Jaspersμπορείτε να βρείτε στο http://www.bakogiannis.eu/el/svak/svak-jaspers.html

Startup Europe Crete 2017

$
0
0
Startup Europe Crete 2017,7/2/2017
Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου -
Agenda
*09:00 - 10:00   Εγγραφές
*10:00 - 10:10 Έναρξη Συνεδρίου - Θάνος Παράσχος (Εκπρόσωπος Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Επίσημος Πρεσβευτής του Startup Europe Week)
*10:10 - 10:30 Χαιρετισμοί (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Ηρακλείου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Επιμελητήριο Ηρακλείου).
Φορείς, οργανισμοί και υποστηρικτές της εκδήλωσης θα απευθύνουν χαιρετισμούς προς τους ομιλητές και το κοινό και μέσω ενός σύντομου χαιρετισμού θα δώσουν την έναρξη της εκδήλωσης. Με τα λόγια τους θα  επιδιώξουν να ενθαρρύνουν και να παρακινήσουν τους παρευρισκόμενους ώστε να στραφούν στο επιχειρείν !

*10:30 - 12:30 How to start a startup
Στο μέρος αυτό θα αναπτυχθεί πολύπλευρα, το πως μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου startup. Πως θα ξεκινήσεις από την ιδέα και θα φτάσεις στο τελικό προϊόν, ποια εργαλεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις, τι πρέπει να προσέξεις στο νομικό πλαίσιο, πότε και πως πρέπει να συστήσεις την εταιρία σου, πως θα πατεντάρεις μια καινοτομία, τι χρειάζεται για να προβάλλεις το προϊόν σου καθώς και  προτάσεις και έξυπνες συμβουλές.  

Συντονισμός: Πόγκας Δημήτρης (Δημοσιογράφος)


Παρουσιάσεις 60’
- Δημοσιάρης Δημήτρης (Μηχανολόγος Μηχανικός - Πρόεδρος Mindspace)  “Χρήσιμες μέθοδοι και εργαλεία για να ξεκινήσεις το δικό σου startup”.  
- Μωραϊτάκης Νίκος (Μέλος του Team Europe της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα & Υπεύθυνος πληροφόρησης και επικοινωνίας του Europe Direct Κρήτης)  “Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης ως πολλαπλασιαστής Ευρωπαϊκής ενημέρωσης νεοφυούς επιχειρηματικότητας”.
-​ Αρτέμης Σαιτάκης​(Διευθυντής Τεχνολογικoύ Πάρκου Κρήτης)
“Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων: Η περίπτωση του Επιστημονικού
Τεχνολογικού​ ​Πάρκου​ ​Κρήτης’’.
- Κατσουράνης Γιώργος  (Διευθύνων Σύμβουλος, Εξέλιξη - Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας)
Ανοιχτή Συζήτηση 40’
* Διάλειμμα 20’


*12:30 - 14:30  Θερμοκοιτίδες / Διαγωνισμοί / VC

Tο λόγο θα πάρουν μέρος διαφόρων τύπων θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας,  θα παρουσιαστούν διαγωνισμοί που “τρέχουν” σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και επιχειρήσεις επενδύσεων. Το περιεχόμενο των ομιλιών θα διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας και τις ευκαιρίες που μπορούν οι νέοι να αδράξουν, ώστε να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις ιδέες τους. Επίσης, με ποιον τρόπο αυτές μπορούν να συνεισφέρουν στο ευρύτερο startup οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Συντονισμός:Πόγκας Δημήτρης (Δημοσιογράφος)

Παρουσιάσεις 60’
- Νικόλαος Μυρτάκης  (Πρόεδρος, Παγκρήτιας Τράπεζας)
- Αλέξανδρος Νούσιας (Interim Head, Hellenic Entrepreneurship Award)
“Απογειώστε την επιχειρηματική σας ιδέα με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας”.
-Ελένη Στεφανίδου (Communications Manager, The People's Trust) “Μικροχρηματοδότηση και υποστήριξη νεοσύσταστων και υφιστάμενων μικρών επιχειρήσεων”.
-Σταματία Γιασιράνη (Οικονομολόγος, Bluegrowth)“Bluegrowth Presentation”.
-Δήμητρα Πραγαλού (Διεύθυνση Προσέλκυσης Επενδύσεων, Enterprise Greece)

Ανοιχτή Συζήτηση 40’

* Διάλειμμα 20’


*14:30 - 16:30 Χτίζοντας το Τοπικό Οικοσύστημα


Συντονισμός:Πόγκας Δημήτρης (Δημοσιογράφος)

Παρουσιάσεις 60’
-Έρρικα Χριστοδούλου (PR & Marketing Manager, Youth Entrepreneurship Club)  “The future is now.
-Κωνσταντίνα Κουλούκη (Mindspace)  “An energy autonomous global tracking  system with sos alert service.”
-Γιολάντα - Μαρία Σαούγκου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας, CruiseΙnn) “Start a new venture while cruising the Aegean Sea.”
  Ανοιχτή Συζήτηση 40’
* Διάλειμμα 20’
*16:30 - 18:30 Startupper Eπιτυχημένοι

Επιτυχημένες εταιρείες κυρίως σε κλάδους Τουρισμού, Αγροτικών Προϊόντων και Ναυτιλίας (startups ή πρώην startups) θα αναφερθούν στην “μυστική συνταγή” που ακολούθησε η κάθε μια, ώστε να μπορούν αυτή τη στιγμή να θεωρούνται παράδειγμα προς μίμηση από τις νέες επιχειρήσεις και νέους που θέλουν να ξεκινήσουν την δικιά τους επιχειρηματική ιδέα. Παράλληλα, θα παρουσιάσουν τις δυσκολίες που τους παρουσιάστηκαν και πως τις αντιμετώπισαν, καθώς και ευκαιρίες που κατάφεραν να αδράξουν ή δημιούργησαν οι ίδιες, με σκοπό την άμεση ανάπτυξη τους εντός και εκτός Ελλάδος και την βελτίωση και ανάπτυξη επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα γενικότερα.

 Συντονισμός:(Δημοσιογράφος, Κρήτη ΤV)

Παρουσιάσεις 60’

- Μανώλης Τσικανδυλάκης (Μηχανολόγος Μηχανικός, Sunnyclist) “Με επιμονή και υπομονή προς την κατάκτηση του ανούσιου”.
- Εύα Θάνου (Mentionlytics)
- Γιώργος Παπαδάκης (Bestprice.gr)
- Γιάννης Βισκαδούρος (Moptil)
- Μανώλης Στρατάκης (Innobatics) “Αυθεντικότητα, Καινοτομία και Ανθεκτικότητα’’
  Ανοιχτή Συζήτηση 40’
* Διάλειμμα 20’

*18:30 - 20:30 Get inspired by looking around you in Tourism Industry

Οι καταξιωμένοι ομιλητές θα αποδείξουν καταρχήν πως η έμπνευση (για να επιχειρήσουμε)  μπορεί να γεννηθεί παρατηρώντας καλύτερα την καθημερινότητα μας, μέσα από την επιστροφή μας στις ρίζες μας και την ιστορία του τόπου μας, τον πολιτισμό μας. Η σωστή παρατήρηση δημιουργεί και την αναγκαιότητα για μετατροπή , αλλαγή και συμπλήρωμα σε ότι βρίσκεται γύρω μας στο τελικό προϊόν δηλαδή. Είτε πολιτιστικό είτε οικιστικό είτε τουριστικό. Ειδικά στον χώρο του τουρισμού και της πόλης , λόγω της εξωστρέφειας και της επικοινωνίας οι δυνατότητες ένταξης καινοτόμας τεχνολογίας στην καθημερινότητα πολιτών και επισκεπτών είναι τεράστια. Με απλά παραδείγματα οι ομιλητές αναλύουν τους τρόπους που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τις υπηρεσίες τους προς τρίτους.   
Και αυτό είναι μόνο η αρχή γιατί η τεχνολογική εξέλιξη και οι αλλαγές γύρω μας, στην πόλη και ευρύτερα δημιουργούν ανεξάντλητες ευκαιρίες

Συντονισμός:ΜάγδαΚατόπη (Οικονομολόγος – Μέντορας /Business Communications)
- Κωστής Μοχιανάκης (Διευθυντής Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου) “Ηράκλειο. Μια "έξυπνη πόλη"με ευκαιρίες δημιουργικής επιχειρηματικότητας.”
- Μηνάς Λιαπάκης (EyeWide Digital Marketing Agency) “Προώθηση προορισμού στη Digital Εποχή.’’
- Μαρία Τσιγώνη (KidsLoveGreece.com) “Το Μυστικό της Επιτυχίας του Νο 1 Family Travel Planning Portal για Οικογενειακές Διακοπές στην Ελλάδα’’.
- Simon Lewis (blogger / influencer,  www.travelconceptsolution.com) “Working With Bloggers.’’
  Ανοιχτή Συζήτηση 40’

* Διάλειμμα 20’

*20:30 - 22:30 Networking  Party

Γενικός Συντονισμός - Παρουσίαση:Ολυμπία Κόκκα




Χορηγοί
supermarketnow, deliverynow, SYNKA, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ,  e-FOOD.gr, ΚTEΛ Χανίων-Ρεθύμνου, ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ, Φούρνοι Ντουρουντούς, ΑΒΕΑ, Μύλοι Κρήτης, ΒΙΟΧΥΜ, Συνεργατική ΑΕ, ΓΕΡΑΝΙ αναψυκτικά,  Epicurean, Samaria Waters, AUTOCANDIA.
Χορηγοί Επικοινωνίας
Κρήτη TV, Fortune Greece, Η Καθηfμερινή, ΣΚΑΪ, Flashnews, Hania News, Zarpa News, Επιχειρώ, Startupper, MyStudentPass, Rizopoulos Post.

Τοπικοί Χορηγοί
PanCar RENTAL, ΛΑΤΩ Hotel, MD HAIR STYLE SPA,

Υποστηρικτές
Περιφέρεια Κρήτης, Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Δήμος Ηρακλείου, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΤΕ, Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης, Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατ. Κρήτης, Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης, Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατ. Κρήτης, Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, WinesOfCrete.

Workshops

12:00 - 13:30 | Day After Tomorrow by Mindspace
Ο κόσμος έχει μόλις καταστραφεί και είσαι ένας από αυτούς, τους ελάχιστους, που έχουν επιβιώσει!
Τι ανάγκες θα προκύψουν την επόμενη ημέρα; Τι λύσεις θα βρείς στα προβλήματα που έχουν ήδη προκύψει ;
Βάλε τα στοιχεία που θα σου δωθούν σε σειρά προτεραιότητας, οργάνωσε και παρακίνησε τα μέλη της ομάδας σου και γίνε ο ηγέτης που θα τους σώσει και θα τους καθοδηγήσει “The Day After Tomorrow’’!

13:30 - 15:00 | How to Vlog by Paxxi
Στο διαδραστικό αυτό σεμινάριο θα αναλυθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να ξεκινήσεις επιτυχημένα το Vlogging. Τι θα πρέπει να προσέξεις και που να δώσεις περισσότερο έμφαση; Χρειάζεται να διαθέτεις ειδικό εξοπλισμό; Τι τάσεις επικρατούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο; Μάθε τα όλα και ξεκίνα από την επόμενη κιόλας ημέρα, κλείνοντας μια θέση στο “How to Vlog.”

15:30 - 17:30 | 4+ 1 Προκλήσεις του νέου επιχειρηματία. Ανάγκες – Απαντήσεις by Youthnest
Στο διαδραστικό εργαστήριο (workshop), μέσα από την ενεργή συμμετοχή όσων επιχειρούν, θα συζητηθούν και θα καταγράφουν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στην επιχειρηματική τους δραστηριοποίηση.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τη θεματική “4+ 1 Προκλήσεις του νέου επιχειρηματία. Ανάγκες – Απαντήσεις” με χρήση καινοτόμων εργαλείων όπως το Mind Map, έχοντας ως στόχο να συνεισφέρουν την προσωπική γνώση, εμπειρία και ενδεχομένως επαγγελματική εξειδίκευση τους στον σχεδιασμό του τελικού καμβά με τις 5 βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος επιχειρηματίας.



Στο τέλος, αφού αναδειχθούν οι 5 σημαντικότερες προκλήσεις, 1-2 μέντορες θα απαντήσουν με βάση την εξειδίκευση τους.

Λάρισα :Ημερίδα με θέμα, «Η τοπική αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή. Προκλήσεις πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

$
0
0

Ο Δήμος Λαρισαίων αναγνωρίζοντας ότι στη σύγχρονη εποχή η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλαμβάνει προτεραιότητες και πρωτοβουλίες συνεργασιών, εξωστρέφειας και δικτύωσης, έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. 
Για το λόγο αυτό οργανώνει ημερίδα με θέμα : «Η τοπική αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή. Προκλήσεις πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 ημερίδα με θέμα: «Η τοπική αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή. Προκλήσεις πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο
Το πρώτο μέρος της ημερίδας θα περιλαμβάνει εισηγήσεις που αφορούν θέματα όπως: βέλτιστες πολιτικές και πρακτικές για τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την αστική αντζέντα της Ε.Ε. μετά το σύμφωνο του Άμστερνταμ, τον αστικό στρατηγικό σχεδιασμό, από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Δήμου Ηρακλείου καθώς και του Δήμου Λαρισαίων (Γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων) και του Δήμου Αθηναίων (Τεχνόπολις Innovathens).
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας θα  περιλαμβάνει εισηγήσεις από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ανάπτυξη Κοινωνικών Ικανοτήτων και Ομαδοσυνεργατικότητα), την Αναπτυξιακή Εταιρία Πάρνωνα (Αξιοποίηση Τοπικών Ιδιοτήτων), την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Νομού Λάρισας Α.Ε.ΝΟΛ Α.Ε. (Παρουσίαση του προγράμματος CLLD Leader), καθώς και παρουσιάσεις των Δήμων Λαρισαίων (Λάρισα η πόλη που μαθαίνει – Δίκτυο Unesco), Τρικαίων (Θεματικά πάρκα και κινητοποίηση της τοπικής οικονομίας)  Φαρσάλων (Σχέδιο Δράσης για την αειφόρο ανάπτυξη), ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:


08:30 – 09:00

Προσέλευση – Εγγραφές

09:00 – 09:30Χαιρετισμοί
Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων
Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας
Εκπρόσωποι φορέων
09:30Έναρξη Εργασιών
Α΄ μέρος παρουσιάσεων
Συντονισμός: Λία Γκουντρουμπή, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου  Λαρισαίων
9:30 – 09:50

Η τοπική αυτοδιοίκηση σε κρίσιμους καιρούς: Πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων. Η περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων
Γεώργιος Σούλτης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας
09:50 – 10:20

«Νέες βέλτιστες πολιτικές και πρακτικές Αστικών Αναπλάσεων για τον
Πολιτισμό, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία»

Άσπα Γοσποδίνη,  Αρχιτέκτων ΑΠΘ, MSc, PhD, University College London
Καθηγήτρια Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού
Διευθύντρια του ΠΜΣ «Αστική Ανάπλαση & Ανάπτυξη»
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
10:20 – 10:40

«Πόλεις σε κρίση: Οι προκλήσεις της Αστικής Ατζέντας της Ε.Ε. μετά το Σύμφωνο του Άμστερνταμ»
Νικόλας Καραχάλης,Μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ / Val. Lead Expert URBACT
10:40 – 11:00

«Σχεδιάζω, συνεργάζομαι, πράττω, αναγνωρίζομαι, επανασχεδιάζω. Το αφήγημα του αστικού στρατηγικού σχεδιασμού»
Κωστής ΜοχιανάκηςΔιευθυντής Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου
11:00 – 11:20«INNOVATHENS, ο κόμβος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων: συνθήκες δημιουργίας και βιωσιμότητας»
Αντώνης Οικονόμου, Διευθυντής INNOVATHENS
11:20 – 11.45Παρεμβάσεις – Συζήτηση επί των παρουσιάσεων
11:45 – 12:15Διάλειμμα – Καφές



Β΄  μέρος παρουσιάσεων
Συντονισμός: Δημήτρης Φεγγίτης, Υπεύθυνος Γραφείου ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας 
12:15 – 12.35

«Ανάπτυξη Κοινωνικών Ικανοτήτων και Ομαδοσυνεργατικότητα: η νέα τάση στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Αγγελική Μπουρμπούλη, Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
12:35 – 12:55«Λάρισα, Η πόλη που μαθαίνει: Ένα αυτοδιοικητικό πείραμα»
Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων
12:55 – 13:15«Τεχνικές για αξιόπιστη διαβούλευση και ενδυνάμωση της συμμετοχής»
Κλεάνθης Συρακούλης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας
13:15 – 13:35«Θεματικά Πάρκα & Κινητοποίηση της Τοπικής Οικονομίας. Η καλή πρακτική του Μύλων των Ξωτικών»
Οδυσσέας Ράπτης, Δ/νων Σύμβουλος e-Trikala A.E.
13:35 – 13:55

«Καλές πρακτικές για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ανάπτυξης του Δήμου Φαρσάλων»
Άρης Καραχάλιος, Δήμαρχος Φαρσάλων
Ηλέκτρα Θελούρα, Ειδική Συνεργάτις, Πολιτικός Μηχανικός
13:55 – 14:15

«Δικτύωση, φαντασία και καλές πρακτικές στην αξιοποίηση τοπικών ιδιοτήτων»
Σωτήρης Μπόλης, Project Manager του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων»»
14:15 – 14:35

«Παρουσίαση του προγράμματος CLLD (Leader) για το Νομό Λάρισας»
Σεβαστή Μπασδέκη, Διευθύντρια ΑΕΝΟΛ
14:35 – 15:00Παρεμβάσεις – Συζήτηση
Σύνοψη – Κλείσιμο ημερίδας
Λήξη εργασιών
Γεώργιος Σούλτης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαρισαίων

Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;

$
0
0
Βραδιά συζήτησης «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;» Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης  , διοργάνωση Παντείου Πανεπιστημίου

#ΕΛΕΝΗ Ν. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ,
Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δρ Πολεοδομίας (PhD, PPhD), τ. Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων

Στις 7 Φεβρουαρίου 2017, στο κατάμεστο  από  πλήθος  ενδιαφερομένων,  Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης  φιλοξενήθηκε βραδιά  συζήτησης  με θέμα «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα ;». 
Με διοργάνωση του Παντείου Πανεπιστημίου, τη συνεργασία του SD-MED και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ-ελληνική ραδιοφωνία (Πρώτο Πρόγραμμα), η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την παρουσίαση του βιβλίου «Θαλάσσια Χωρικά Ζητήματα:θαλάσσια διάσταση της εδαφικής συνοχής, θαλάσσια χωροταξία,  βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη», με επιμέλεια και συν-συγγραφή από την Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου, κα Στέλλα Κυβέλου, από τις εκδόσεις Κριτική.

Το Α΄Μέρος της εκδήλωσηςπεριελάμβανε τα ακόλουθα:

Χαιρετισμούς, από:
Τον κ. Δημήτριο Παντερμαλή, Πρόεδρο Μοτσείου Ακρόπολης
Την κα  Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου
Τον κο Διονύση Τσακνή, Πρόεδρο της ΕΡΤ, διαμέσου εκπροσώπου του.

Κεντρική ομιλία από τον κο Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με θέμα «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;».

Το Β΄Μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τα εξής:

Ομιλία της κας Εύης Σαχίνη,  Διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου  Τεκμηρίωσης, με θέμα«Γαλάζια ανάπτυξη και το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας»
Στρογγυλή Τράπεζα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γεώργιο  Καραχάλιο, πρ. Διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ και ομιλητές τους (με αλφαβητική σειρά):
-Μιχάλη Αγγελόπουλο, Δήμαρχο Σάμου, Αντιπρόεδρο Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης
-Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου  Πολυτεχνείου
-Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
-Ηλία Καματερό, Βουλευτή Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ
-Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Eλευθερία Φτακλάκη, διεθνολόγο, περιφερειακή σύμβουλο, τ. αντιπεριφερειάρχη, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  

Ο κάθε ομιλητής με βάση την ειδικότητά του, την εμπειρία του και την προσωπική του οπτική κατέθεσε την άποψή του και ανέπτυξε πτυχές της θεματικής, συμβάλλοντας  στον ευρύτερο διάλογο.
Συζητήθηκαν η πολεοδομική, η χωροταξική, η περιβαλλοντική, η οικολογική, η πολιτιστική, η γεωστρατηγική, η  κοινωνική, η οικονομική, η αναπτυξιακή και άλλες παράμετροι της θαλάσσιας διάστασης και δυναμικής. Υπογραμμίστηκαν δυνατότητες και προοπτικές που, κατόπιν κατάλληλης μελέτης και σωστού συντονισμού,  διανοίγονται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

Σημαντική αναφορά έγινε στην "Γαλάζια Ανάπτυξη" [Ανακοίνωση της Επιτροπής], τη  μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα. Η στρατηγική αυτή αναγνωρίζει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν  μοχλούς της ευρωπαϊκής οικονομίας, με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη. Συνιστά τη συμβολή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Η "γαλάζια"οικονομία αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ετησίως. Υπάρχει, όμως, δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης σε ορισμένους τομείς που επισημαίνονται στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής.

Η στρατηγική "Γαλάζια Ανάπτυξη"αποτελείται από τρεις συνιστώσες:

1. Συγκεκριμένα μέτρα ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής
α. γνώσεις για τη θάλασσα: βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες για τη θάλασσα
β. θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός: αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων
γ. ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση: παροχή στις αρχές μιας καλύτερης εικόνας για το τι συμβαίνει στη θάλασσα.

2. Στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνεςμε στόχο να διασφαλιστεί ο πλέον κατάλληλος συνδυασμός μέτρων προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τοπικούς, κλιματικούς, ωκεανογραφικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες
α. Aδριατική Θάλασσα και Ιόνιο Πέλαγος
β. Αρκτικός Ωκεανός
γ. Ατλαντικός Ωκεανός
δ. Βαλτική Θάλασσα
ε. Εύξεινος Πόντος
στ. Μεσόγειος Θάλασσα
ζ. Βόρεια Θάλασσα

3. Στοχευμένη προσέγγιση για συγκεκριμένες δραστηριότητες:
α. υδατοκαλλιέργεια
β. παράκτιος τουρισμός
γ. θαλάσσια βιοτεχνολογία
δ. ωκεάνια ενέργεια
ε. εκμετάλλευση κοιτασμάτων του θαλάσσιου βυθού

Για το περιεχόμενο και τον σκοπό του βιβλίου «Θαλάσσια χωρικά ζητήματα» (464 σελίδων με τη συμβολή 50 συγγραφέων), μίλησε η επιμελήτρια και   συν-συγγραφέας κα Στέλλα Κυβέλου, Αν.Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, γνωστοποιώντας την πολλαπλή του χρησιμότητα στην εκκίνηση ευρέως διαλόγου και εμπλουτισμού της συγκεκριμένης προβληματικής με σκοπό την κατεύθυνση ολοκληρωμένης και σωστής διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου, που για την Ελλάδα συνδέεται στενά με την ύπαρξή της, με την ιστορία της, με την πρόοδο και την ανάπτυξή της,  με το ελπιδοφόρο μέλλον της!

Ακολούθησε σύνδεση με τις Βρυξέλλες με τον κο Γιώργο Αλεξάκη, Περιφερειακό Σύμβουλο, εντεταλμένο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων  της Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρο για τα θαλάσσια θέματα της  CPMR.

Στη βραδιά συμμετείχαν και παρακολούθησαν παράγοντες, που σχετίζονται με τη χάραξη πολιτικής και τη διαχείριση πολιτικής  σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης, της ναυτιλίας,  των συλλογικών φορέων και των επιχειρήσεων, που αναπτύσσουν τεχνολογίες στους τομείς της ενέργειας, των έξυπνων δικτύων, των επικοινωνιών, των μεταφορών, της διοίκησης και της διαχείρισης των αγορών, με στόχο να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και να προωθηθεί η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών. Σημαντική, έτι περαιτέρω, ήταν η παρακολούθηση της βραδιάς από πλευράς, ενεργών και κατηρτισμένων πολιτών, που με τις καίριες και ώριμες επισημάνσεις τους κατέδειξαν αναγκαιότητες και προτεραιότητες.

Βιβλιογραφία:
Θαλάσσια Πολιτική, Γαλάζια Ανάπτυξη,  Ανακοίνωση της Επιτροπής: Γαλάζια Ανάπτυξη: ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης στον θαλάσσιο και ναυτιλιακό τομέα (13.09.2012) http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/blue_growth_el
Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy_el

Ηράκλειο :Μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΙΑΖΩΜΑ

$
0
0
Σταύρος Μπένος και Βασίλης Λαμπρινός
Στα πλαίσια της προσπάθειας του Δήμου Ηρακλείου να αναδείξει και να προβάλει την πολιτιστική του κληρονομιά και να την αξιοποιήσει για την ανάδειξη του Τουριστικού προϊόντος της πόλης θα συνεργαστεί με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα» το οποίο έχει επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα στους στόχους του για προστασία πολιτιστικών μνημείων, σχεδιασμό πολιτιστικών παρεμβάσεων και οργανωτική εμπειρία στη διαχείριση πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Στο πλαίσιο της κοινής αυτής επιδίωξης, το “Διάζωμα” θα συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις σε θέματα σχεδιασμού  παρεμβάσεων που προβλέπονται στα πλαίσια των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών του Δήμου Ηρακλείου όπως το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων ( ΣΟΑΠ) , το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και των Ολοκληρωμένων Χωρικών Ενοτήτων (Ο.Χ.Ε ) αλλά και θα μεταφέρει, με τις σχετικές αναγκαίες προσαρμογές,  την τεχνογνωσία, που απέκτησε ή αποκτά από μελέτες οργανωτικού χαρακτήρα, που έχουν ανατεθεί και υλοποιηθεί για την Ο.Χ.Ε. “Δρόμος των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου”. 

Συγκεκριμένα το σωματείο θα συμβάλει μεταξύ άλλων στις παρακάτω μελέτες:

Μελέτη Marketing Plan για τη δημιουργία επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού.
Μελέτη Υποβάθρου για τα πιθανολογούμενα έσοδα της Πολιτιστικής Διαδρομής 
Μελέτη “Οργάνωση της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στην Πολιτιστική Διαδρομή”.
Μελέτη “Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό, ως Οδηγός για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στο χώρο του πολιτισμού”».

Σταύρος Μπένος και Μοχιανάκης Κ
Τα παραδοτέα αυτά δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά το Δήμο Ηρακλείου.

Το μνημόνιο συνεργασίας έχει ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην συνεδρίαση του την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ
ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ  ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΎ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ

Στο Ηράκλειο Κρήτης, σήμερα, ………………………..μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, εκπροσωπούμενου από το Δήμαρχο, κ Βασίλη Λαμπρινό και του μη κερδοσκοπικού σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», εκπροσωπούμενου από τον πρόεδρό του κ. Σταύρο Μπένο, υπογράφεται το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την επιδίωξη της περαιτέρω προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και της περιοχής, που τον περιβάλλει, καθώς και τη στενότερη σύνδεσή του με την πόλη του Ηρακλείου και ιδιαίτερα την Παλιά Πόλη.

Πιο συγκεκριμένα:

1.- Στην πόλη του Ηρακλείου θα εφαρμοστεί, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) 2014-2020 Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α), το οποίο θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και διακίνησης στην πόλη και θα αναδείξει εντός αυτής σημεία  ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. το ενετικό τείχος, στο οποίο θα προσδοθούν και νέες πολιτιστικές και τουριστικές χρήσεις. Κατά συνέπεια, με όσα έργα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και με την ολοκλήρωση του Προγράμματος της Β.Α.Α, η πόλη και δη η Παλιά Πόλη και το παραλιακό μέτωπο, θα γίνει, μεταξύ άλλων, πολύ πιο ελκυστική για τον Τουρισμό, οι ροές του οποίου σήμερα, είτε απλά τη διασχίζουν, προωθούμενες κατ’ ευθείαν στην Κνωσό (π.χ. κρουαζιέρες), είτε παραμένουν ελάχιστα σ’ αυτή περιοριζόμενες μόνο στην επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, κι αυτό παρά την ύπαρξη στο Βόρειο Άξονα της ευρύτερης περιοχής μιας εξαιρετικά ανεπτυγμένης τουριστικής ζώνης και, κατά συνέπεια, πλήθους τουριστών καθ’ όλη την τουριστική περίοδο.

2.-Εξάλλου, στο Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (Σ.Ο.Α.Π.) του Δήμου Ηρακλείου, που καταλαμβάνει και μεγάλο τμήμα του εκτός της κυρίως πόλης περιβάλλοντα χώρο διατυπώνονται τα ακόλουθα: 
«Βασική αναπτυξιακή κατεύθυνση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) ισχύοντος αλλά και αναθεωρούμενου, για την περιοχή του Ηρακλείου είναι η ανάδειξή της σε μητροπολιτικό κέντρο διαπεριφερειακής εμβέλειας για τον Μινωικό Πολιτισμό με άξονα την έρευνα – τεχνολογία και τον πολιτισμό, καθώς και ισχυρό κέντρο κρουαζιέρας στην περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτής της αναπτυξιακής κατεύθυνσης, στο ΠΠΧΣΑΑ, αλλά και στα στρατηγικά πλαίσια χωρικού σχεδιασμού στο τοπικό επίπεδο, υπάρχει πρόβλεψη για χωροθετήσεις μοναδιαίων χρήσεων γης μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και λειτουργική σύνδεση, δυο μητροπολιτικών πόλων, της Κνωσού και της Παλιάς Πόλης, που αναδεικνύει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνύπαρξης στοιχείων από «5+1» πολιτισμούς. Στην ίδια λογική προβλέπονται και εκτεταμένες αναπλάσεις, με προτεραιότητα στην παλιά πόλη, καθώς και σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού χώρου, με περιβαλλοντική κατεύθυνση. Επίσης στην ίδια λογική προβλέπεται και η ταυτόχρονη ενίσχυση της σύνδεσης της παλιάς πόλης και της Κνωσού, με το παράκτιο μέτωπο και το λιμάνι – κόμβο κρουαζιέρας».
Όλα τα παραπάνω θα ενισχύσουν την προσπάθεια του Ηρακλείου να αναδειχθεί ως πόλη «Ανθεκτική», «Έξυπνη» , με ισχυρή «πολιτιστική και τουριστική» ταυτότητα.
3.-Καθίσταται, λοιπόν, ανάγκη να αυξηθεί η  τουριστική ελκυστικότητα της πόλης, του Ηρακλείου και να επιμηκυνθεί η παραμονή των τουριστών εντός αυτής:
α) αφενός με τη δημιουργία εσωτερικά στην πόλη αξιόλογων πολιτιστικών  διαδρομών, που να περιλαμβάνουν το τείχος και ενδιαφέροντα ιστορικά, πολιτιστικά ή κοινωνικά στοιχεία της παλιάς πόλης (πεζοδρομήσεις, Λότζια, Κρήνη των Λεόντων, Άγιος Τίτος, σύγχρονες κατασκευές και δράσεις, σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, γαστρονομία και οίνος κ.λπ.)  και 
β) με την καλύτερη σύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της Κνωσού, η οποία θα πρέπει να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά, με απώτερο μάλιστα στόχο να ενταχθεί ο Μινωϊκός πολιτισμός στον κατάλογο των μνημείων  Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

4.- Το Σωματείο «Διάζωμα» στο πλαίσιο των σκοπών του, επιθυμεί να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην κατά τα ανωτέρω ενίσχυση της πολιτιστικής και τουριστικής ελκυστικότητας της πόλης του Ηρακλείου και την αύξηση της επισκεψιμότητάς της, καθώς και στη σύνδεση της Πόλης Ηρακλείου και της Κνωσού και γενικά στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής της Κνωσού. 

5.-Παράλληλα, όμως, το Σωματείο «Διάζωμα» έχει, εκτός των ανωτέρω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναστήλωση του μεγάλου θεάτρου και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, που ήδη θα  υποστηρίζεται σημαντικά  και με την προσεχή έναρξη λειτουργίας του μουσείου της Μεσσαράς. Με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας ολοκληρώνεται η μελέτη της αναστήλωσης του θεάτρου, που εκπονείται υπό την επίβλεψη  της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ επιδιώκεται η σύνδεση του θεάτρου με τον ΄Άγιο Τίτο.   Το ενδιαφέρον αυτό του «Διαζώματος» συναντιέται με το ενδιαφέρον του Δήμου Ηρακλείου να εντάξει την νότια περιοχή του Δήμου σε μια ευρύτερη Ο.Χ.Ε. με την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου για ολοκληρωμένο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι δύο φορείς, που υπογράφουν το παρόν συμφωνούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα:

1.-Το Σωματείο «Διάζωμα» να υποστηρίξει με τις δυνάμεις του το Δήμο Ηρακλείου στο σχεδιασμό της αστικής τουριστικής/πολιτιστικής διαδρομής εντός της Πόλης, που θα αποτελεί μέρος της Β.Α.Α, και να μελετήσει και να προτείνει τις αναγκαίες οργανωτικές (soft) δράσεις  για την προβολή και καθιέρωσή της

2.-Εφόσον οι προβλεπόμενες από το Σ.Ο.Α.Π.  αστικές παρεμβάσεις μεταξύ πόλης και Κνωσού και περί την περιοχή της Κνωσού, καθώς και εντός των γειτονικών οικισμών, δεν περιληφθούν στην οριζόντια πολιτιστική διαδρομή του Μινωϊκού Πολιτισμού ή/και δεν εξασφαλίσουν άλλη χρηματοδότηση (πλην αυτής που ήδη εξασφάλισε ο Δήμος από ίδιους πόρους), να επιδιώξουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας Ο.Χ.Ε. εντός της γεωγραφικής περιοχής της σημερινής Περιφερειακής  Ενότητας Ηρακλείου, που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις προβλεπόμενες στο Σ.Ο.Α.Π. αστικές παρεμβάσεις σύνδεσης της Πόλης με την Κνωσσό, και τα έργα αναστήλωσης του θεάτρου και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας σε ολοκληρωμένο Αρχαιολογικό Πάρκο, αλλά και τις αναγκαίες οργανωτικές δράσεις, ώστε οι δύο πόλοι (Κνωσός και Γόρτυνα, ενδεχομένως δε προς εξέταση και η Φαιστός) να αποτελέσουν μια επιτυχημένη επώνυμη πολιτιστική/τουριστική διαδρομή (μάρκετινγκ για τη δημιουργία επώνυμου πολιτιστικού προϊόντος, σύνδεσης με την τοπική οικονομία και κοινωνία, στοχευμένες κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις-παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, κατάρτιση επιχειρηματιών και εργαζομένων, ψηφιακή στρατηγική  κ.λπ.).

3.-Στο πλαίσιο της κοινής αυτής επιδίωξης, το «Διάζωμα» να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις σε θέματα σχεδιασμού των παρεμβάσεων (πολιτιστικές διαδρομές, αρχαιολογικά πάρκα), αλλά και να μεταφέρει στην κοινή προσπάθεια, με τις σχετικές αναγκαίες προσαρμογές,  την τεχνογνωσία, που απέκτησε ή αποκτά από μελέτες οργανωτικού χαρακτήρα, που έχουν ανατεθεί και υλοποιηθεί για την ΟΧΕ «Δρόμος των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» .

Συγκεκριμένα το «Διάζωμα» θα συμβάλει μεταξύ άλλων στις παρακάτω μελέτες :

Μελέτη Marketing Plan για τη δημιουργία επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού.
Μελέτη Υποβάθρου για τα πιθανολογούμενα έσοδα της Πολιτιστικής Διαδρομής .
Μελέτη «Οργάνωση της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στην Πολιτιστική Διαδρομή».
Μελέτη «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό, ως Οδηγός για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στο χώρο του πολιτισμού». 

3ο Συνέδριο για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες

$
0
0
Μετά από δύο επιτυχημένα συνέδρια (2014 Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2015 ΑΠΘ) το τρίτο συνέδριο για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες θα αποτελέσει μια ακόμη προσπάθεια καταγραφής της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στους ερευνητές/τριες να ανταλλάξουν απόψεις και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασίες.Τα δύο προηγούμενα συνέδρια έδειξαν ότι η έρευνα στην Ελλάδα για τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα είναι διεπιστημονική καθώς καλύπτεται από ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, από την οικονομική επιστήμη και την οργανωσιακή συμπεριφορά, μέχρι την γεωγραφία, την χωροταξία και την κοινωνιολογία.
Η έμφαση του συνεδρίου του 2017 βρίσκεται στη μελέτη της σχέσης των ΠΔΒ με τον χώρο, αλλά και με την πληθώρα των ‘νέων’ τόπων δημιουργίας που όχι μόνο τείνουν να αποτελέσουν προνομιακούς χώρους συγκέντρωσης των ΠΔΒ, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν και ως – αυθόρμητοι ή σχεδιασμένοι – παράγοντες διαμόρφωσης των σύγχρονων αστικών τοπίων. 
Η μεταβαλλόμενη γεωγραφία και οι αλλαγές στην οργάνωση των επιχειρήσεων δεν είναι παρά δύο από τα αλληλεξαρτώμενα επίπεδα ανάλυσης και κατανόησης των ΠΔΒ. Το τρίτο σημαντικό επίπεδο είναι αυτό της εργασίας, τα χαρακτηριστικά της οποίας μεταβάλλονται στο σύνολο της οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα στις ΠΔΒ. Παράλληλα, το συνέδριο θα επικεντρωθεί στις πολιτικές που σχετίζονται με τις ΠΔΒ, πάλι σε όλες τις χωρικές κλίμακες και σε σχέση με τα παραπάνω επίπεδα ανάλυσης.

Θεματικές ενότητες του συνεδρίου 

  • Συνεργατικότητα, δικτυώσεις και επιχειρηματικότητα στους τρίτους τόπους (συνεργατικοί χώροι -coworking spaces, θερμοκοιτίδες, fab labs, hackerspaces κ.λπ.) και η σχέση τους με την πόλη
  • Χωρικές ανισότητες στην δημιουργική οικονομία
  • Χωρικές συγκεντρώσεις και δημιουργικά οικοσυστήματα
  • Ανθρώπινο δυναμικό, εργασιακή επισφάλεια και πνευματικά δικαιώματα
  • Χαρτογραφήσεις της δημιουργικότητας
  • Οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες στον εθνικό και στον περιφερειακό/τοπικό αναπτυξιακό προγραμματισμό

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Ινστιτoύτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) Πάντειο Πανεπιστήμιο (Λ. Συγγρού 130)

9.00-9.20 Εγγραφές, Χαιρετισμοί
9.20-11.00 Συνεδρία Α: Πόλεις και Πολιτικές για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, ΙΠΑ- Αμφιθέατρο
Δημιουργικές Βιομηχανίες: Καταλύτης για τη διαδικασία σηματοποίησης μιας πόλης (city branding) και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Η περίπτωση της Αθήνας, Λήδα Τσενέ, Μαρία Μπριάνα, Comicdom

Καταγραφή και ανάδειξη της δημιουργικής οικονομίας σε μεσαίου μεγέθους πόλεις με bottom–up διαδικασίες: Οι περιπτώσεις της Κοζάνης και της Λάρισας, Νικόλας Καραχάλης, Αλέξιος Δέφνερ, Γεωργία Λάλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η πολιτιστική κληρονομιά ως «φορτίο» και ως «πόρος»: Η περίπτωση της Βέροιας, Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, Παρασκευή Ταράνη, αρχιτέκτονες

Θεάματα και άρτος: Δημιουργική μικρο-επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο των πόλεων ΠΠΕ, Σοφία Σκορδίλη, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Το δόγμα της δημιουργικότητας και η πολιτική για τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, Ελένη Κωστάλα, Πάντειο Πανεπιστήμιο

11.00-11.30 Διάλειμμα- Καφές
11.30-13.00 Συνεδρία Β: Χαρτογραφήσεις των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, ΙΠΑ-Αμφιθέατρο
Χαρτογράφηση της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Οικονομίας στην Ελλάδα της κρίσης, Βασίλης Αυδίκος, Μάρθα Μιχαηλίδου, Γιώργος Κλήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Χαρτογραφήσεις της δημιουργικότητας: αποκεντρωμένοι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι στην εποχή της κρίσης 2009-2016, Παναγιώτης Κάπος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Χαρτογραφήσεις στις γειτονιές των σχολείων: Καθημερινές πρακτικές, προφορική ιστορία και παραγωγικές δραστηριότητες, Ειρήνη Μίχα, ΕΜΠ

Διαμεσολαβητικοί παράγοντες της πολιτιστικής συμπεριφοράς. Αναθεώρηση της στρατηγικής ερευνών και τμηματοποίησης κοινού, Μαρία Μανωλίκα, Αλέξανδρος Μπαλτζής, ΑΠΘ

13.00-14.00 Προσκεκλημένη ομιλήτρια, ΙΠΑ- Αμφιθέατρο
Janet Merkel, City University, UK

Creative  Cities under thread: A new cultural politics from below.On Berlin’s self-organized arts scene and their interventions into cultural policy-making,

14.00-15.00 Διάλειμμα- Γεύμα στο Εστιατόριο του Παντείου
15.00-16.30 Συνεδρία Γ: Νέοι Ερευνητές (Παράλληλη συνεδρία 1)- ΙΠΑ Αμφιθέατρο
Τα κόκκινα γράμματα της πολιτιστικής πολιτικής: διερευνώντας τις διαδικασίες μετασχηματισμού στο Γκάζι, Μαρία Λατινοπούλου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ

Πολυχώροι Πολιτισμού. Επιχειρηματικότητα, Πολιτισμός και Κοινωνική Συνδιαλλαγή, Γερασιμούλα-Ιωάννα Νικολοβιένη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΑΠ

Οικονομίες Συσπείρωσης και Γεωγραφικός Συντοπισμός Δημιουργικών Επιχειρήσεων στα Αστικά Κέντρα, Ελένη Κωστοπούλου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πάντειο Πανεπιστήμιο

Όψεις των τάσεων μετασχηματισμού του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας Έλσα Βαρελίδου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ

15.00-16.30 Συνεδρία Δ: Νέοι Ερευνητές (Παράλληλη συνεδρία 2)- ΙΠΑ Βιβλιοθήκη
Επιπτώσεις πολιτιστικού προϊόντος στην τοπική-περιφερειακή ανάπτυξη, Μάγια Σπανουδάκη, Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνείο Κρήτης

Ποια κρίση; Οφέλη και καινοφανείς δυνατότητες για την καλλιτεχνική πρακτική στην Ελλάδα της κρίσης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Υπ. Διδάκτωρ Πάντειο Πανεπιστήμιο

Οικοσύστημα της σύγχρονης Δημοφιλούς Κουλτούρας (Pop Culture) στην Ελλάδα: H συμβολή του στην προώθηση των Πολιτιστικών Προϊόντων της, Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος, Μεταπτυχιακός φοιτητής ΕΑΠ

Μελέτη ενός τουριστικού προορισμού, μιας πολιτιστικής πόλης, μιας θέσης παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ: «Ρώμη, η αιώνια πόλη», Μαριά-Μαλάμω Βέντζα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Παν. Θεσσαλίας

Ασκώντας το βλέμμα του επισκέπτη μέσα από την μουσειακή εμπειρία: η περίπτωση του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, Αγνή Καραγιάννη, Υπ. Διδάκτωρ Δ.Π.Θ

17.00-18.30 Urban Dig walking tour στην περιοχή της Ομόνοιας
Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5)

9.30-11.00 Συνεδρία  Ε: Οι συνεργατικοί χώροι και η πόλη
Ο ρόλος των Δημιουργικών Επαγγελμάτων στην Συμβολική Οικονομία και τους Αστικούς Μετασχηματισμούς: Η περίπτωση των Εξαρχείων, Αγγελική Δεμερτζή, ΕΜΠ

Τόποι νέας εργασιακής κουλτούρας: από τα προαστιακά green fields της καινοτομίας στους δημιουργικούς χώρους των συνεκτικών αστικών κέντρων, Παρασκευή Ταράνη, Αρχιτέκτονας

«Μετα-εκκολαπτήρια» για βιώσιμες Πολιτιστικές και Δημιουργικές Επιχειρήσεις, Βασίλης Λαοπόδης, CulturePolis

Οι Συνεργατικοί Χώροι ως ενισχυτές της Καινοτομίας, Νίκη-Μόνικα Τσιλιμπέρδη, Πάντειο Πανεπιστήμιο

11.00-12.00 Προσκεκλημένη ομιλήτρια
Barbara Stacher, European Commission

EU Creative hubs: support measures and policies

12.00-12.30 Διάλειμμα- Καφές
12.30-14.00 Συνεδρία ΣΤ: Επισφαλής εργασία στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες
Ας μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: Μια εθνογραφική ανάλυση των έμφυλων ανισοτήτων στον Αθηναϊκό κόσμο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, Αντιγόνη Παπαγεωργίου, University of Leeds

«Η Τέχνη πάνω απ’ όλα!»: Οι εικαστικοί απέναντι στην ευελιξία της εργασίας, Αλέξανδρος Μπαλτζής, Νίκος Τσιγγίλης, ΑΠΘ

Τα χαρακτηριστικά και η γεωγραφία της εργασιακής επισφάλειας στον κλάδο του Ελληνικού design, Θανάσης Καλογερέσης ΑΠΘ, Βασίλης Αυδίκος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Έμφυλα χαρακτηριστικά της απασχόλησης στα Νέα Μέσα, Μάρθα Μιχαηλίδου, Βασίλης Αυδίκος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επάγγελμα «μουσικός ορχήστρας»: εργασιακές συνθήκες και επισφάλεια, Έλλη Παπαγρηγορίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Viewing all 1603 articles
Browse latest View live